Oboren ukrajinski MiG-29, Rusija prekinula učesće u sporazumima u okviru Saveta Evrope

02.07.2022

21:25

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Oboren ukrajinski MiG-29, Rusija prekinula učesće u sporazumima u okviru Saveta Evrope
Ukrajina Rusija 1 - Copyright Profimedia AP Photo/Rodrigo Abd Pixabay

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini je ušla u 129. dan.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je Rusija spremna da vodi dijalog o strateškoj stabilnosti i očuvanju načina neširenja oružja za masovno uništenje.

Sjedinjene Američke Države saopštile da će Ukrajini uputiti novu vojnu pomoć vrednu 820 miliona dolara.

Pomoć, kako je saopštio Pentagon, uključuje raketne sisteme zemlja-vazduh i protivartiljerijske radare kako bi ukrajinske snage mogle da odgovore na ruske napade.

Šta znamo do sad?

U toku je 129. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Putin poručio na samitu: Zajednička politika zemalja BRIKS važna kao nikada pre

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR, bitka za Severodonjeck ključna

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.25 Kijev: Lisičansk pod granatama, ali nismo opkoljeni

Ukrajinske vlasti su saopštile da njihove snage trpe intenzivno rusko granatiranje u gradu Lisičansku, ali poriču tvrdnje da su opkoljeni.

„Jedva uspevamo da ugasimo velike požare u Lisičansku“, izjavio je guverner Luganske oblasti Serhij Hajdaj, prenosi BBC.

22.45 Crvena zastava zavijorila se nad razrušenom gradskom većnicom u Lisičansku 

Na terasi razrušene gradske većnice u Lisičansku podignuta je zastava pobede.

Portal RIA Novosti je objavio ovaj video, navodeći komentar jedne stanovnice razrušenog grada.

Kako je rekla, Oružane snage Ukrajine „su sve raznele, sve spalile“.

- Želimo da 9. maj i drugi septembar, dan oslobođenja grada, slavimo kao što se slavio. Hvala vam momci. Srećni smo, rekla je ona.

22.35 BBC: Ruska vojska izvukla potopljeni brod iz luke Berđansk

Ruska vojska je saopštila da je izvukla iz vode veliki desantni brod koji je, prema tvrdnji zvaničnika, potopila njegova posada nakon što ga je oštetio ukrajinski raketni udar u luci Berđansk 24. marta ove godine, prenosi BBC.

U ruskom izveštaju, navodi se, nisu izneti detalji o šteti na brodu, ali se kaže da će on biti odvučen u luku Kerč na Krimu.

Britanska televizija navodi da je u pitanju brod “Saratov”, koji je dugačak 113 metara i može poneti do 1500 tona tereta.

21.55 Panciri osujetili udare Kijeva?

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je pre nekoliko dana ukrajinska vojska pokušala da izvrši udar na vojne objekte na teritoriji Belorusije, ali da su sve rakete presretnute.

- Provociraju nas. Moram da kažem: pre tri dana, nešto više, pokušali su da udare na vojne ciljeve na teritoriji Belorusije sa teritorije Ukrajine - rekao je Lukašenko na svečanom sastanku uoči Dana nezavisnosti Belorusije, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, kompleksi Pancir su, međutim, uspeli da presretnu sve rakete koje su ispalile Oružane snage Ukrajine.

Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

 

21.05 Rusija prekinula učesće u sporazumima u okviru Saveta Evrope

 Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je danas ukaz o prekidu učešća Rusije u nizu sporazuma u okviru Saveta Evrope, navodi se u dokumentu koji je objavio zvanični ruski veb portal specijalizovan za informacije iz oblasti zakonodavstva.

Počev od 16. marta 2022. godine, Rusija će se povući iz Grupe za međunarodnu saradnju u vezi sa drogama i bolestima zavisnosti Saveta Evrope (Grupa Pompidu), delimičnog sporazuma Saveta Evrope iz 1990. o osnivanju Evropske komisije za demokratiju kroz pravo, otvorenog delimičnog sporazuma o saradnji u prevenciji, zaštiti i organizovanju pomoći u velikim prirodnim i tehnološkim katastrofama, Proširenog delimičnog sporazuma o sportu, Proširenog delimičnog sporazuma o kulturnim putevima i iz Opservatorije za nastavu istorije u Evropi, navodi se u ukazu, prenosi TAS S.

19.00 Maročko: Snage Ukrajine u Lisičansku izgubile borbenu sposobnost

Predstavnik Narodne milicije samoproglašene Luganske narodne republike (LNR) Andrej Maročko izjavio je danas da su ukrajinske snage u Lisičansku, gradu na istoku Ukrajine, izgubile borbenu sposobnost i kontrolu.

17.35 Sutra ističe rok za odlazak 70 ruskih diplomata iz Bugarske

Odluku o njihovom proterivanju donela je vlada smenjenog premijera Kirila Petkova, zbog, kako je ranije saopšteno, sumnje da su se bavili špijunažom.

Moskva je najavila recipročne mere, a prva je bila zatvaranje ruske Ambasade u Sofiji, preneli su bugarski mediji.

Ovo je rekordan broj ruskih diplomata koji su proterani iz jedne evropske zemlje.

 

15.42 - Čečenski lider, Ramzan Kadirov, izjavio je da su ruske snage ušle u centar Lisičanska

13.53 - Konašenkov: Ruski PVO oborio ukrajinski avion Mikojan MiG-29

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je ukrajinski avion Mikojan MiG-29 u blizini naselja Javkino, u oblasti Nikolajeva, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- Osim toga, oboreno je 19 ukrajinskih bespilotnih letelica u blizini naselja Voskresenovka, Glinskoje, Pitomnik, Žovtnevoje, Rubežnoje i Petrovka u oblasti Harkov, naselja Rabotino i Novodanilovka u Zaporoškoj oblasti, naselja Petrovskoje, Popasnaja i Kremenaja u Luganskoj Narodnoj Republici, kao i kod Snježnog, Visokog, Jasinovate, Donjecka, Makejevke, Dokučajevska i Komsomolskog u Donjeckoj Narodnoj Republici - precizirao je.

Profimedia
 

11.30 - Hamburg uvodi ograničenja za toplu vodu i grejanje

Gradske vlasti Hamburga će uvesti kotrolisanu distribuciju tople vode za privatna domaćinstva i ograničenje maksimalne temperature grejanja stanova, u slučaju akutne nestašice gasa, izjavio je danas jedan lokalni zvaničnik zadužen za životnu sredinu.

Nakon što je Rusija smanjila isporuke gasa preko gasovoda Severni tok 1, nemačka vlada aktivirala je prošlog meseca drugi od ukupno tri nivoa mera predviđenih hitnim planom u slučaju nestašica gasa, pri čemu bi kao treći nivo bila uvedena ograničenja na potrošnju goriva.

9.40 - Gerasimov izvršio proveru trupa uključenih u operaciju u Ukrajini

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general armije Valerij Gerasimov izvršio je proveru ruskih jedinica koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

- General armije Valerij Gerasimov saslušao je izveštaje komandanata o upotrebi trupa u izvršavanju zadataka vojne operacije, kao i drugih zvaničnika po pitanjima borbene podrške dejstvima ruskih jedinica na različitim pravcima - navelo je rusko Ministarstvo.

9.14 - Gradonačelnik: U granatiranju Slavjanska četvoro poginulih

Gradonačelnik Slavjanska Vadim Ljah saopštio je jutros da su u jučerašnjem bombardovanju tog grada na istoku Ukrajine kasetnim bombama poginule četiri osobe, a sedam povređeno.

Ljah je naveo da je najveći broj poginulih i ranjenih u napadu ruskih snaga bio na ulici i apelovao na građane da ne izlaze bez potrebe.

9.13 - Ministarka upozorila na ozbiljnu situaciju zbog gasa

Skladišta za rezerve gasa u Austriji trenutno se ne pune željenom brzinom, zbog čega je ministarka energetike Leonore Gevesler upozorila da je "situacija ozbiljna".

08.10 - Eksplozija u Nikolajevu

Rano jutros ukrajinski grad Nikolajev potresle su snažne eksplozije, saopštio je gradonačelnik Oleksandr Senkevič.

Sirene za vazdušni napad oglasile su se pre eksplozija širom Nikolajevske oblasti, koja se graniči sa važnom ukrajinskom lukom Odesom.

- U gradu su snažne eksplozije! Ostanite u skloništima! - napisao je na Telegramu gradonačelnik Nikolajeva.

07.20 - U DNR uhapšeni britanski plaćenici

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) podigle su optužnicu protiv još dvojice britanskih plaćenika, po istim optužbama kao i protiv trojice ranije osuđenih stranaca, javila je Donjecka novinska agencija pozivajući se na neimenovani izvor.

Istražitelji DNR optužili su dvojicu britanskih državljana Dilana Hilija i Endrjua Hila, zarobljene u fabrici Iljiča u Marijupolju i u Nikolajevskoj oblasti, da su učestvovali u neprijateljskim dejstvima u Ukrajini kao plaćenici, izjavio je u petak za TAS S izvor u policiji DNR, dodajući da oni odbijaju da svedoče.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike