Upozorenje iz Grčke: More ove godine odnelo već 60 života - ovo su najugroženije kategorije kupača!

30.06.2022

19:55

0

Autor: I. P.

Tragične podatke objavilo je Udruženje škola spasavanja

Upozorenje iz Grčke: More ove godine odnelo već 60 života - ovo su najugroženije kategorije kupača!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Od početka letnje sezone u Grčkoj se udavilo više od 60 ljudi, većina žrtava su kupači stariji od 60 godina. 

Tragične podatke objavilo je Udruženje škola spasavanja, ističući da su turiste stariji od 60 godina u opasnosti od utapanja.

Marios Mironakis, predsednik Udruženja škola spasavanja Grčke, rekao je za radio stanicu APE-MPE „Praetroio” da je prošle godine od ukupno 336 žrtava davljenja (nacionalno), 275 osoba (72%) bilo starosne dobi preko šezdeset godina. 

Najviše utopljenika bili su Grci, a trećina njih bili su stranci. 

Mironakis preporučuje:

- Savetovao bih svim starijim ljudima – pored uobičajenog da ne jedu i ne piju pre kupanja – da odu na plaže na kojima je spasilac i poslušaju savet. Ako idu na plažu na kojoj nema spasilaca, ne bi trebalo da plivaju sami. Uvek treba da budu u društvu. A ako postoje zdravstveni problemi, onda se ne treba udaljavati od obale da bi izbegli neprijatne situacije.

Predsednik Udruženja škola spasavanja je dodao da ako plivamo na plaži bez spasilaca i vidimo našeg prijatelja u opasnosti u vodi, onda „ne treba da se dovodimo u opasnost“. 

- Jedini način je da koristite uže za spasavanje. Čak i improvizovano. Šta god da damo čoveku u opasnosti, on će razumeti da je to za njegovo spasenje. Neophodno je smireno razmišljati kada vidimo da je neko u opasnosti, a ne delovati impulsivno ako nemamo sposobnosti i znanja. Razmislite deset sekundi, a zatim reagujte, rekao je on.

Mironakis je istakao da su plaže sa morskim strujama najopasnije za kupače, a o prisustvu spasilaca na plažama napomenuo je da je „sada pokrivenost plaža 60 odsto“. 

Od prošle godine, širom Grčke su istaknute najprometnije plaže, a širom zemlje postavljeno je 1.000 spasilačkih punktova. 

Međutim, svake godine radnje opština zastaje zbog birokratije, a za neke okruge tenderi nisu održani na vreme.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike