Tamo ništa nije opravdanje, pa ni život žene ni dete začeto u incestu: Ovo su države u kojima je abortus zabranjen

01.07.2022

07:14

0

Zakoni značajno variraju među nacijama, dok je ova tema ostala kontroverzna u većem delu sveta

Tamo ništa nije opravdanje, pa ni život žene ni dete začeto u incestu: Ovo su države u kojima je abortus zabranjen
Abortus - Copyright Profimedia Pixabay

Vrhovni sud SAD je 24. juna odlukom da zabrani pravo na abortus, odnosno, dozvoli državama da same odlučuju o tome da li će uvesti ovaj zakon, izazvao planetarni potres.

Mnoge države koje su se ugledale na "američki model", što javnog života, što generalnog funkcionisanja, sada su kivne i razočarane potezom koji vraća pojedine delove te zemlje vek unazad.

Evropski lideri su takođe izrazili užasnutost i gnev zbog odluke Vrhovnog suda SAD kojom se ženama oduzima zakonsko pravo na abortus.

Odluka kojom je poništen presedan "Roe protiv Vejda", koji je štitio pravo žene na abortus, samo je najnoviji razvoj događaja koji je Evropljane ostavio u nedoumici oko duboke političke polarizacije u SAD.

Abortus, proces prevremenog prekida trudnoće hirurškim putem, oduvek je bio kontroverzna tema. 

Duboko je lična stvar, a naša mišljenja o njemu formiraju najosnovnija moralna, emocionalna, verska, politička i etička uverenja. 

On uključuje i pravo potencijalne majke na telesnu autonomiju i zdravlje i pravo nerođenog deteta na život – dva neotuđiva prava koja abortus postavljaju jedno protiv drugog. Zbog ovih i više faktora, zakoni o abortusu značajno variraju među nacijama.

Sada, kada se "demokratska Amerika" pretvara u nešto što ni sami njeni državljani ne znaju, bavimo se zemljama u kojima je abortus potpuno nelegalan, čime prava žena idu na najnižu lestvicu i gotovo da se ne pominju u sferi osnovnih ljudskih prava.

Poljska

Abortus u Poljskoj legalan je samo u slučajevima opasnosti po život i zdravlje majke i u slučajevima trudnoće koja je nastala kao posledica silovanja.Poljska 

Poljski parlament odbacio je predlog zakona o legalizaciji abortusa do 12. sedmice trudnoće, čime je Poljska ostala jedna od retkih evropskih zemalja sa veoma strogim zakonom o pobačaju.

Profimedia
 

Andora i Malta

Abortus u Andori je nezakonit u svim slučajevima. Andora i Malta su jedine evropske zemlje u kojima su abortusi zabranjeni čak i kada je u pitanju život majke. U Andori, žena koja sama izvrši abortus ili da pristanak drugoj osobi da izvrši abortus podleže zatvorskoj kazni do dve i po godine.

Republika Kongo

Godinama traju sporovi, žene zahtevaju pravo na abortus, ali na snazi je i dalje najstroža zabrana. Kazna je lišavanje slobode, u zavisnosti od momenta kada je abortus izvršen.

Kurasao

Nekadašnja holandska kolonija takođe ima izričita pravila kada je reč o abortusu. Potpuno je nelegalan, a prema podacima iz te ostrvske zemlje, zakon je takav kako bi se očuvao natalitet naroda.

Dominikanska Republika

Kulturološki, ova država od kada se uvode zakoni poput ovog, čvrsto zauzima stav da je abortus zabranjen, nekad i toliko da se rizikuje život žene, pa su ti slučajevi poslednjih godina isplivali na površinu. Ipak, u poslednje vreme edukacija o ovoj temi je poprilično skočila, pa se očekuje da abortus u skorijoj budućnosti bude legalan.

Egipat

Abortus u Egiptu je zabranjen članovima 260–264 Krivičnog zakona iz 1937. godine. Međutim, prema članu 61. Krivičnog zakonika, izuzeci se mogu odobriti u slučajevima nužde, što se obično tumači kao dozvoljavanje abortusa neophodnog da bi se spasio život trudnice. 

U nekim slučajevima, ovaj izuzetak je proširen na slučajeve kada trudnoća predstavlja opasnost po zdravlje trudnice, kao i na slučajeve oštećenja ploda. Lekar može da izvrši abortus samo u takvim slučajevima kada to odobre dvoje specijalista, osim ako je život žene u neposrednoj opasnosti.

Svaka osoba koja izazove abortus može biti zatvorena, a lekari koji to urade mogu biti osuđeni na zatvorsku kaznu. Presude su retke, jer tužilaštvo mora da dokaže da je žena bila trudna i način na koji je trudnoća prekinuta.

Salvador, Haiti i Honduras

Abortus u Salvadoru je ilegalan. Zakon je ranije dozvoljavao da se abortus obavlja pod određenim ograničenim okolnostima, ali su 1998. godine svi izuzeci uklonjeni kada je novi zakon o abortusu stupio na snagu.

Slično je u Haitiju i Hondurasu, posebno u Hondurasu gde je zbog izmena zakona kroz godine, danas maltene nemoguće da se situacija preokrene u korist žena.

Irak

Abortus je ilegalan, osim u slučajevima da bi se spasio život žene.

Samostalna odluka majke ne postoji.

24sedam/Ivan Mitić
 

Jamajka

Ovde je situacija poprilično uznemirujuća, jer osim što se abortus dozvoljava u slučaju očuvanja života žene, čuvanja mentalnog i fizičkog zdravlja, zakon ne dozvoljava abortus u slučaju silovanja ili incesta, oštećenja fetusa, ekonomskih i socijalnih razloga ili na zahtev žene.

Laos i Filipini

Abortus je ilegalan u Laosu, osim da bi se spasio život žene. Svako ko je uhvaćen pri abortusu može biti kažnjen zatvorom od dve do pet godina.

Svaka žena koja je uhvaćena kako sama vrši abortus ili je zatražila intervenciju može biti kažnjena zatvorom od 3 meseca do 3 godine.

Na Filipinima je situacija slična, abortus je dozvoljen da bi se spasio život žene, ali zakon to ne navodi eksplicitno.

Madagaskar 

Abortus je u ovoj hrišćanskoj naciji kažnjiv sa 10 godina zatvora, čak i za žrtve silovanja.

Na Madagaskaru dnevno tri žene umru svakog dana od posledica nebezbednih abortusa koji se obavljaju iza zatvorenih vrata.

Mauritanija

Abortus je i u ovoj zemlji najstrože zabranjen. Hirurški i medicinski abortus su odobreni od strane zdravstvenih vlasti.

Ipak, dozvoljava se samo u slučajevima dokazane medicinske potrebe kada nastavak trudnoće ugrožava život majke.

AP Photo/Alex Brandon
 

Nikaragva

Abortus u Nikaragvi je potpuno ilegalan. Pre promene zakona, koja je stupila na snagu 18. novembra 2006. godine, zakon je dozvoljavao prekid trudnoće iz "terapijskih" razloga, ali ova klauzula više nije na snazi.

Zakon pre tog novembra 2006. dozvoljavao je terapijski abortus u Nikaragvi pod uslovom da su žena i tri lekara dali pristanak.

Savezne Države Mikronezije

Abortus u Saveznim Državama Mikronezije je legalan samo ako će abortus spasiti život žene.

Pre nego što su Savezne Države Mikronezije stekle suverenitet 1986. godine, njeni zakoni su sledili kodekse koje je postavila Poverilačka teritorija Pacifičkih ostrva, što znači teritoriju na kojoj se zakoni o abortusu poštuju zakoni u Sjedinjenim Državama.

Sa nezavisnošću, nacija je bila ovlašćena da postavlja sopstvene zakone u vezi sa abortusom, a vladini zvaničnici su davali prednost lokalnim običajima u sudskim slučajevima koji su abortus optuživali kao krivično delo.

Region obuhvata, od zapada ka istoku, Palau, Guam, Severna Marijanska ostrva, Federalne Države Mikronezije (koje uključuju Jap, Čuk, Ponpej i Kosrae), Maršalska ostrva (koji uključuju Enevetak, Bikini, Rongelap, Kvajalein i Majuro), Nauru i Kiribati.

Senegal i Sijera Leone

U Senegalu, zakon o abortusu je i restriktivan i nejasan. Iako krivični zakonik zemlje u potpunosti zabranjuje prekid trudnoće, kodeks medicinske etike dozvoljava abortus ako tri lekara svedoče da je postupak neophodan da bi se spasio život trudnice.

Abortus u Sijera Leoneu postao je nelegalan Zakonom o prestupima protiv ličnosti iz 1861. Prema članovima 58 i 59 ovog zakona kaže da je "nezakonito je da bilo koja 'žena sa detetom' sa namerom da sebi obezbedi pobačaj nezakonito daje sebi bilo kakav otrov, koristeći bilo koji instrument ili drugu štetnu stvar".

AP Photo/Stephen Brashear
 

Surinam

Abortus u Surinamu je ilegalan osim u slučaju opasnosti po život ili zdravlje žene. 

Žena koja izvrši abortus može da dobije zatvorsku kaznu do tri godine, a lekaru ili drugom licu koje obavlja postupak do četiri godine.

Ministar zdravlja je 2007. godine izazvao pometnju kada je zagovarao abortus u ograničenim okolnostima, u slučaju silovanja ili opasnosti po nerođeno dete.

Tonga

Abortus u Tongi je strogo ograničen krivičnim zakonom, pošto su skoro svi abortusi ilegalni. Abortusi su ilegalni osim ako medicinske vlasti kao razlog ne navode očuvanje zdravlja majke.

Korišćenje instrumenta ili korišćenje bilo kog drugog sredstva sa namerom da se obezbedi pobačaj bilo koje žene je krivično delo za koje se dodeljuje zatvorska kazna do sedam godina.

Zapadna obala i Pojas Gaze

Abortus je strogo ograničen na okupiranim palestinskim teritorijama. 

Da bi prevazišle preovlađujuća ograničenja oko abortusa, mnoge žene sa neželjenom trudnoćom obraćaju se privatnim klinikama ili koriste tradicionalne metode kod kuće. Pristup abortusu je ozbiljno ograničen.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike