Angela Merkel nedostaje i Britaniji: Džonson se igra sa Šolcovim strpljenjem, ako pretera - neće se dobro provesti

01.07.2022

19:18

0

Novi nemački kancelar ima znatno jasniji i otvoreniji stav prema ponašanju britanskog premijera i njegovim pokušajima da unese izmene u Protokol o Severnoj Irskoj

Angela Merkel nedostaje i Britaniji: Džonson se igra sa Šolcovim strpljenjem, ako pretera - neće se dobro provesti
Olaf Šolc i Boris Džonson - Copyright AP Photo/Susan Walsh, Pool

Britanski premijer Boris Džonson stigao je u nedelju u Bavarsku na godišnji samit svetskih lidera G7, čiji je domaćin ove godine bio novi nemački kancelar Olaf Šolc, koji se znatno razlikuje od svoje prethodnice Angele Merkel.

Prilikom susreta oni su se sradčno pozdravili, ali je jasno da se Džonson se suočava sa liderom levog centra koji je odlučio da diskretnim stilom svoje prethodnice Angele Merkel uputi jasne, javne ukore Londonu zbog načina na koji se nosi sa Bregzitom.

Pet visokih političara i zvaničnika u Šolcovoj administraciji potvrdilo je da je novi nemački kancelar odabrao da zauzme snažniji javni stav o Bregzitu od ponekad nejasnih izjava svoje prethodnice.

To se ispoljilo u govorima, javnim komentarima i širom potezima otkako je Britanija ranije ovog meseca objavila predlog zakona o Protokolu o Severnoj Irskoj.

Predlog zakona dao bi ovlašćenja britanskim ministrima da ne primenjuju delove Protokola, centralnog dela sporazuma o Bregzitu koji je osmišljen da bi obrisao kopnenu granicu između Severne Irske i Republike Irske. Protokol zadržava Severnu Irsku unutar jedinstvenog tržišta EU, što znači da region mora da sprovodi provere robe koja stiže iz ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, što je procedura koju mrze severnoirski sindikalisti i britanska vlada.

U svojim javnim komentarima nakon objavljivanja zakona i Šolc i njegova ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, članica Zelene stranke u nemačkoj koalicionoj vladi, jasno su izrazili svoje nezadovoljstvo.

- Veoma je žalosna odluka koju je donela britanska vlada. To je odstupanje od svih dogovora koje smo sklopili - rekao je Šolc.

AP Photo/Susan Walsh, Pool
Boris Džonson i Olaf Šolc na samitu G7

- London jednostrano krši sporazume. I to radi iz sopstvenih predvidljivih motiva. Mi u EU to ne možemo da prihvatimo - dodala je Berbokova.

Šolc je, kako navode njemu bliski saradnici, veoma kritičan prema Džonsonovom rešavanju ovog pitanja i strahuje da bi predlog zakona mogao da dovede do trgovinskog rata između EU i Britanije.

Promena stila

Nemački zvaničnici kažu da u Nemačkoj postoji međustranački konsenzus o potrebi zaštite jedinstvenog tržišta EU, odredišta za oko 70 odsto nemačkog izvoza, ali su priznali da je Berlin pojačao retoriku poslednjih nedelja i da se u oštrim izjavama skoro takmiči sa retorikom najvećeg kritičara Bregzita, francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Ne radi se samo o tome da je Šolc „direktniji“ od Merkelove, koja se u mnogim prilikama osećala frustriranom zbog Džonsona, ali je, uz retke izuzetke, izabrala da svoje stavove iznese privatno, rekao je neimenovani nemački diplomata za „Politiko".

Berlin je takođe ocenio da je ovo pravi trenutak da se pošalje oštra poruka da Ujedinjeno Kraljevstvo mora da odustane od bilo kakvih ambicija da promeni protokol, dodaju diplomate. Nemačka takođe želi da odbaci svaku sugestiju da je ovaj spor samo pitanje koje se tiče Ujedinjenog Kraljevstva i Irske.

Nemačka vlada u Berlinu objavila je detaljno objašnjenje na svom zvaničnom sajtu u kome se objašnjava važnost Protokola za nemačke glasače. U Londonu je Migel Berger, novi nemački ambasador u Velikoj Britaniji, koji je ranije bio državni sekretar Federalnog ministarstva spoljnih poslova u Berlinu, dobio dozvolu za obilazak televizijskih studija kako bi slučaj Nemačke direktno izložio britanskoj javnosti.

AP Photo/Susan Walsh, Pool
Boris Džonson i Olaf Šolc

- Mogu da vam kažem da smo mnogo razočarani ovim nacrtom, posebno zato što smo mislili da zbog cele ukrajinske krize ovo nije trenutak za takvu debatu - rekao je on za LBC Radio prošlog četvrtka, dodajući da mnoge evropske prestonice osćaju „da postoji prostor za pronalaženje pregovaračkog rešenja” za spor sa Severnom Irskom posle leta.

Berger je u nedelju lično trebalo da otputuje u Severnu Irsku na razgovore sa visokim političarima koji se nalaze na svim stranama debate.

Drugi nemački zvaničnik upozorio je da je Protokol „preduslov“ za zaključenje Trgovinskog sporazuma o Bregzitu iz 2019. i rekao da Berlin „pokušaje da se jednostrano suspenduje Protokol o Severnoj Irskoj smatra kršenjem zakona i poverenja“.

- U slučaju da Ujedinjeno Kraljevstvo nastavi sa ovim zakonodavnim projektom, EU će razmotriti sve opcije. Ovo eksplicitno uključuje mere u okviru Sporazuma o trgovini i saradnji - dodao je zvaničnik, misleći na opcije sankcija koje su navedene u Sporazumu, kao što je uvođenje novih poreza u roku od mesec dana ili suspenzija celokupnog trgovinskog sporazuma.

Sa reči na dela

Pribegavanje takvim javnim pretnjama nije lako za Nemačku, gde je sve veći bes zbog pogoršanja bilateralnih odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom nakon Bregzita u skoro svemu osim u saradnji u oblasti napada na Rusiju.

Leon Neal/Pool Photo via AP
Boris Džonson

Nemačko-britanska trgovinska razmena u padu je pet godina zaredom, a Berlin je zabrinut zbog rastućeg industrijskog razmimoilaženja posle Bregzita, pošto kompanije u obe zemlje smanjuju međuzavisnost. Britanija je na putu da bude uklonjena sa liste 10 najboljih nemačkih trgovinskih partnera prvi put od 1950. godine.

Visoki zvaničnik EU rekao je da se promena tona nemačkih upozorenja još nije pretvorila u oštriji stav u prostoriji u kojoj zemlje članice EU razgovaraju o odgovoru bloka na akcije Britanije.

Ali Malkolm Čalmers, zamenik direktora istraživačkog centra RUSI i stručnjak za britansku bezbednost i spoljnu politiku, rekao je da se dinamika između prestonica Ujedinjenog Kraljevstva i EU „značajno promenila” zbog Džonsonovog zakona. On je upozorio London da ne treba previše da se oslanja na očigledan interes Nemačke da zadrži izvoz u Britaniju.

- Postoji rizik da će Ujedinjeno Kraljevstvo potceniti spremnost Evropske unije da uzvrati ekonomskim merama kako bi Britaniji dodatno ograničila pristup evropskim tržištima, uključujući potencijalne poreze - rekao je on.

Mnogi u Berlinu se pitaju koliko daleko Boris Džonson zapravo planira da ide sa nacrtom zakona i kažu da će to odrediti intenzitet odmazde EU.

Tomas Haker, poslanik za trgovinsku politiku iz Slobodne demokratske partije, jedan od dva Šolcova koaliciona partnera, veruje da će verovatnoća ekonomske nestabilnosti na kraju navesti Džonsona da odustane od svog plana.

AP Photo/Peter Dejong
 

- Boris Džonson će sagledati ukupnu ekonomsku situaciju, postkovid, sa inflacijom, ekonomski uticaj borbi u Ukrajini. Mislim da on ne može sebi da priušti trgovinski rat. Po mom mišljenju, sadašnji potezi su više domaći motivisani. Ako istera svoje do kraja, EU može da suspenduje Trgovinski sporazum, što Džonson neće dozvoliti - rekao je Haker.

Ignorisanje upozorenja

U Londonu je nemačka poruka do sada naišla samo na ignorisanje. Jedan britanski zvaničnik opisao je međunarodni odgovor na zakon kao „mešovit, ali u suštini ono što biste očekivali“.

Portparol premijera Džonsona tvrdio je da nije čuo ni video konkretne nemačke primedbe u vezi sa nacrtom Protokola, ali je rekao da vlada Ujedinjenog Kraljevstva ostaje „uverena“ da je našla „pravi pristup da reši višegodišnje probleme sa Protokolom kako je usvojen”.

- Verujemo da je to legalno, da se pridržava međunarodnog prava. Takođe, želimo da nastavimo pregovore sa EU kako bismo pronašli rešenje putem pregovora - dodao je on.

Džejms Kleverli, britanski ministar za Evropu, rekao je da su britanski zvaničnici bili oprezni dok su odgovarali na pitanja u vezi sa Protokolom koja su imale njihove kolegama iz EU, i naglasio da su održani srdačni odnosi sa zemljama članicama.

- Oni slušaju. Oni pažljivo slušaju i iskreno nastoje da razumeju - rekao je on parlamentarnom odboru u utorak.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike