Džonson upada iz problema u problem: Planirao da nasamari EU, pa okrenuo i Severnu Irsku protiv sebe

21.06.2022

19:22

0

Premijer još nije isplivao iz skandala, a već sebi stvara dodatne muke odlukama zbog kojih trpi kritike sa svih strana

Džonson upada iz problema u problem: Planirao da nasamari EU, pa okrenuo i Severnu Irsku protiv sebe
AP22169290482793 - Copyright Joe Giddens/Pool Photo via AP

Boris Džonson i dalje nije ispunio svoje predizborno obećanje da će „okončati Bregzit“, a strpljenje Evropske unije je pri kraju.

Britanski premijer se suočava sa optužbama da će zemlja prekršiti međunarodno pravo ako njegova vlada iskoristi novi zakon da jednostrano zameni delove Protokola o Severnoj Irskoj koji se Londonu ne sviđaju.

Protokol, kojim se uvode sanitarni i carinski pregledi robe koja se kreće iz Velike Britanije u Severnu Irsku, dogovoren je posle dugoročnih pregovora sa EU kao ključni deo sporazuma o Bregzitu.

Međutim, Džonson, potresen domaćom dramom i debatom oko njegovog vodstva vladajućom Konzervativnom strankom, nastavlja sa predlozima koji su već izazvali probleme u Evropskoj komisiji.

Brisel je prvo jasno stavio do znanja da razmišlja da izbegne pravni postupak i podsetio London da njegov trgovinski odnos sa blokom zavisi od poverenja, a onda je u sredu pokrenuo prekršajni postupak protiv Velike Britanije zbog krešnja međunarodnog prava.

Džonsonovi protivnici u zemlji dočekali su ovu objavu sa oduševljenjem, zadovoljni što se i taj problem nadovezao na njegove domaće nevolje. Vašington je pozvao London, gde ministri još uvek polažu nadu u dugo priželjkivani trgovinski sporazum sa SAD, da nastavi da razgovara sa EU u „dobrom duhu“.

Pokušaj odbrane kontroverzne odluke

Džonson se nada da će njegov plan za jednostranu akciju, sadržan u Predlogu zakona o Protokolu o Severnoj Irskoj koji je predstavljen u Donjem domu, ponovo pokrenuti pregovore sa EU i ubediti Evropsku komisiju da napravi ustupke mimo onih koje je predložila u oktobru.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Boris Džonson

On se nada da će stvoriti prostor za nove ideje pre nego što predlog postane zakon.

- Ovo je razumno, praktično rešenje za probleme sa kojima se suočava Severna Irska. Ono će zaštititi jedinstveno tržište EU i onemogućiti uspostavljanje čvrstih granica na ostrvu Irska. Spremni smo da to postignemo kroz razgovore sa EU. Ali možemo samo da napredujemo kroz pregovore ako je EU voljna da promeni sam Protokol. U ovom trenutku nisu - rekla je prošlog ponedeljka ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

Sam Džonson je insistirao da predlozi „nisu velika stvar“, izlažući plan kao način da se uklone „birokratske barijere“ za koje Velika Britanija veruje da podstiču političke tenzije i izazivaju poremećaj trgovine u Severnoj Irskoj.

Ipak, istrajavajući u svom planu, Džonson je ignorisao ponovljena upozorenja zvaničnika u Briselu i Dablinu, koji su mesecima signalizirali da Ujedinjeno Kraljevstvo ne očekuju ustupke ako krene da radi nešto da osujeti sklopljeni dogovor.

Irski premijer Majkl Martin rekao je da je „veoma žalosno što je zemlja poput Velike Britanije odustala od međunarodnog ugovora“.

- Mislim da to predstavlja novu najnižu tačku jer je prirodno očekivanje demokratskih zemalja poput nas, Velike Britanije i onih širom Evrope da poštujemo međunarodne sporazume koje sklapamo - rekao je on na konferenciji za novinare u Korku.

Komisija se premišlja, pred Londonom dug proces

Komisija još nije prihvatila poziv Londona da nastavi političke razgovore, ali je potvrdila otkad je nacrt zakona predtsvljen da će sada razmotriti odmrzavanje postupaka protiv Ujedinjenog Kraljevstva zbog prethodnih sporova oko protokola.

Profimedia
Liz Tras i Maroš Šefčovič

Maroš Šefčovič, potpredsednik izvršne vlasti EU i njen predstavnik za Bregzit, naglasio je da je sporazum između EU i Britanije „bio preduslov za pregovore o Sporazumu o trgovini i saradnji“, paktu koji reguliše trgovinu nakon Bregzita između Ujedinjenog Kraljevstva i EU.

- Jednostrano delovanje šteti međusobnom poverenju - upozorio je on.

I iz Berlina se čulo negodovanje. Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je novinarima da „nema razloga" za „veoma žalosnu odluku" britanske vlade i obećao da će „EU to reagovati na jedinstven način" kao i da za to „ima na raspolaganju ceo alat".

Što se tiče Londona, ne očekuje se da ministri uvode bilo kakve promene na terenu pre nego što predlog zakona postane zakon, a put zakona kroz parlament mogao bi biti dug i problematičan, posebno u Domu lordova, gde se mnogi članovi protive vladi.

Ako zakon bude usvojen, na ministrima Ujedinjenog Kraljevstva biće da odluče da li će i kada koristiti bilo koje od novih ovlašćenja, a zatim će biti potrebno da se donesu podzakonski akti kojima bi se sve regulisalo.

Pristalice Bregzita promatraju i čekaju

Evropska istraživačka grupa torijevskih poslanika Bregzita ponovo pokreće svoju takozvanu Zvezdanu komoru pravnih eksperata, koja je osnovana da ispita originalne sporazume o Bregzitu, i nada se da će doći do zaključka za nekoliko dana, rekao je za „Politiko" zamenik predsednika grupe Dejvid Džons.

- Nećemo ga podržati kada je u pitanju Dom komuna ako ne budemo smatrali da radi ono što bi trebalo da radi - ali sumnjam da će se to dogoditi - dodao je on.

Kirsty O'Connor, Pool via AP
Boris Džonson

Na prvi pogled, zakon pokreće mnoga pitanja među onima koji se bave Bregzitom i prelazi preko nekoliko velikih crvenih linija EU.

On predlaže uklanjanje Suda pravde EU kao konačnog arbitra u rešavanju sporova u Severnoj Irskoj, i umesto toga obećava „nezavisnu arbitražu“, iako bi britanski sudovi i dalje mogli da upućuju pitanja o tumačenju prava EU ovom sudu pravde. Sud pravde Evropske unije, smatra EU, od fundamentalne je važnosti za zaštitu jedinstvenog tržišta bloka.

Na drugim mestima, predlog zakona bi dao ministrima ovlašćenja da stvore „zelenu traku“ za proverene britanske trgovce koji izvoze robu u Severnu Irsku koja nije namenjena jedinstvenom tržištu EU, zajedno sa „crvenom trakom“, koja bi zahtevala potpune provere i carinske kontrole za robu namenjene EU. Detalji o tome kako bi i jedno i drugo funkcionisalo i koja bi roba spadala u svaku kategoriju biće izneti uporedo sa usvajanjem zakona.

Takođe, uspostavio bi se novi „dvostruki regulatorni“ režim, koji bi omogućio preduzećima iz Severne Irske da izaberu da li žele da slede pravila EU ili Britanije, što su zvaničnici Unije ranije okarakterisali nemogućim za implementaciju.

Odredbe o zajedničkom području putovanja između Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Irske, saradnji između Severne Irske i Republike i ljudskim pravima ostale bi netaknute.

Pravne zamke

Čak i pre nego što je predlog zakona objavljen, vlada se suočila sa naletom optužbi da krši međunarodno pravo.

Džonson je insistirao da je „viša i prioritetna međunarodna obaveza“ za Ujedinjeno Kraljevstvo zaštita Sporazuma od Velikog petka, koji štiti mir na ostrvu Irska. Njegova vlada poriče da krši jedan međunarodni ugovor da bi zaštitila drugi.

Leon Neal/Pool Photo via AP
Boris Džonson

U rezimeu svog pravnog stava o Protokolu vlada je rekla da se oslanja na „doktrinu nužnosti“, za koju tvrdi da bi „zakonito opravdala neizvršavanje međunarodnih obaveza“ zbog „stvarno izuzetne situacije u Severnoj Irskoj“. Za to vreme, regionalna vlada ostaje u problemu jer se Protokolu protivi Demokratska unionistička partija, koja se zalaže za očuvanje jedinstva sa Ujedinjenim Kraljevstvom i protivi irskom nacionalizmu.

Rani signali iz Vašingtona, gde se mnogi demokratski političari, uključući predsednika Džozefa Bajdena, veoma interesuju za Irsku, bili su pomešani.

U razgovoru sa Trasovom, američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je šefa britanske diplomatije „da nastavi pregovore sa EU u dobrom duhu kako bi se postiglo rešenje koje će očuvati dobre strane Sporazuma od Velikog petka“, navodi se u izveštaju Stejt departmenta. .

London bi mogao da bude ohrabren komentarima portparolke Bele kuće Karin Žan-Pjer, koja je prošlog ponedeljka rekla novinarima da ne veruje da će dijalog koji je Ujedinjeno Kraljevstvo nedavno uspostavila sa šeficom trgovine SAD Ketrin Taj biti ometen tim potezom.

Ali američki kongresmen Brendan Bojl, koji u okviru Predstavničkog doma nadgleda trgovinsku politiku SAD, otišao je dalje, upozoravajući da zakon „očigledno krši međunarodno pravo“ i naglašavajući podršku većine Protokolu u Skupštini Severne Irske.

- Narod Severne Irske je govorio jasno i glasno. Britanska vlada treba da ih sasluša - kazao je Bojl.

Većina poslanika u skupštini Severne Irske u Stormontu potpisala je u pre nedelju dana oštro zajedničko pismo za Džonsona u kom se protivi „nepromišljenom“ zakonu i poziva ga da se umesto toga fokusira na „angažman sa Evropskom unijom“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike