Škotska premijerka saopštila datum novog referenduma za nezavisnost: Očekuju se oštre reakcije iz Londona

28.06.2022

14:15

0

Prvi referendum 2014. godine, u kom je strana koja se zalagala za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu trijumfovala sa 55 prema 45 odsto, usledio je nakon odluke tadašnjeg premijera Dejvida Kamerona da Holirudu privremeno preda ovlašćenje za održavanje glasanja

Škotska premijerka saopštila datum novog referenduma za nezavisnost: Očekuju se oštre reakcije iz Londona
Nikola Sterdžen - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Premijerka Škotske Nikola Sterdžen najavila je da će novi referendum o nezavisnosti Škotske biti održan 19. oktobra 2023. godine.

Britanija je na putu ka novoj ustavnoj krizi dok se prva škotska ministarka Nikola Sterdžen priprema da iznese planove za drugo glasanje o nezavisnosti Škotske, sa saglasnošću britanskog premijera Borisa Džonsona ili bez nje.

U 20-minutnom govoru poslanicima u škotskom parlamentu (Holirudu) u utorak, Sterdžen je izložila svoj dugo očekivani plan ka nekom obliku drugog referenduma, obećavajući da će nastaviti da se kreće u tom pravcu čak i ako, kako se očekuje, Džonsonova vlada Ujedinjenog Kraljevstva odbije da da saglasnost.

Prvi referendum 2014. godine, u kom je strana koja se zalagala za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu trijumfovala sa 55 prema 45 odsto, usledio je nakon odluke tadašnjeg premijera Dejvida Kamerona da Holirudu privremeno preda ovlašćenje za održavanje glasanja. Ovog puta takva saglasnost iz Vestminstera neće biti data.

Nakon što su stranke koje se zalažu za nezavisnost dobile većinu mesta na prošlogodišnjim izborima u Holirudu, Sterdžen je tvrdila da njena vlada sada ima mandat da održi novi referendum.

Reagujući na to, Džonson i britanski ministri ukazali su na nacionalističke izjave iz 2014. da će prvi referendum biti događaj koji će se odigrati „jednom u generaciji“ i rekli su da bi Sterdže trenutno trebalo da se fokusira da pomogne Škotima sa krizom rasta troškova života.

 

 

Sterdžen je danas rekla da njen prioritet ostaje ponavljanje prenosa ovlašćenja iz 2014. godine, navodeći u prethodno objavljenim primedbama: „Vestminsterska vladavina nad Škotskom ne može biti zasnovana ni na čemu drugom osim na dobrovoljnom partnerstvu. Vreme je da se ljudima da demokratski izbor".

Kako je škotska premijerka rekla, referendum o nezavisnosti bio bi konsultativan, što znači da bi zakon morao da bude usvojen pre nego što Škotska postane nezavisna, piše Skajnjuz.

Slično kao i referendum o Bregzitu 2016. godine, većinsko „da“ ne bi odmah učinilo Škotsku nezavisnom.

Zakon bi morali da usvoje i britanski i škotski parlamenti.

Postavljeno pitanje biće isto kao i na glasanju 2014: „Da li Škotska treba da bude nezavisna država?“

Sterdžen kaže da je "spremna i voljna" da pregovara sa Vestminsterskom vladom o uslovima održavanja drugog referenduma o nezavisnosti.

Profimedia
Nikola Sterdžen

- Ono što nikada neću učiniti jeste da dozvolim da škotska demokratija bude zarobljenik Borisa Džonsona ili bilo kog britanskog premijera - rekla je ona, dodajući da se škotska demokratija "ne može potisnuti" i da se to pitanje mora "rešiti demokratskim putem".

Nacionalisti i unionisti očekuju da će ova molba biti ignorisana u Vestminsteru. Zvaničnik britanske vlade rekao je da se njen stav protiv drugog referenduma neće promeniti.

Na konferenciji za novinare ranije ovog meseca Sterdžen je naglasila da svi pokušaji da se održi referendum moraju biti sprovedni „na zakonit način“. Jedan od načina da se zaobiđu pravne poteškoće može biti održavanje čisto savetodavne ankete, kaže bivši visoki državni službenik uključen u pregovore o referendumu 2014.

- Možda bi umesto „referenduma o nezavisnosti‘ predlog zakona se odnosi na nešto poput traženja mandata od naroda Škotske za otvaranje pregovora o nezavisnosti sa Ujedinjenim Kraljevstvom - napisao je Kiran Martin u Sandej tajmsu. On je dodao da bi takva mera „mogla imati veće šanse na sudu“ ukoliko bi Velika Britanija odlučila da tuži Škotsku zbog referenduma.

Neki sindikalisti su jasno stavili do znanja da će bojkotovati svako konsultativno ispitivanje, bez obzira na njegovu legalnost. Ali s obzirom da je oktobar 2023. označen kao idealan datum za novi referendum, a zakon za usvajanje glasanja koji se očekuje u Holirudu kasnije ove godine, sudska bitka izgleda sve neizbežnija.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike