Od sirotišta do bogatstva iz snova: Preminuo čuveni Leonardo Del Vekio, čovek čije ste naočare svi nosili!

27.06.2022

19:04

0

Vodio je multinacionalnu korporaciju "EssilorLuxottica", koja je imala promet od 14,5 milijardi evra i neto prihod od 149 miliona evra

Od sirotišta do bogatstva iz snova: Preminuo čuveni Leonardo Del Vekio, čovek čije ste naočare svi nosili!
Profimedia

Drugi najbogatiji čovek Italije, Leonardo Del Vekio (87) preminuo je u Milanu. 

Forbs je prošle godine procenio njegovo bogatstvo na 27,3 milijarde dolara, što ga čini šezdeset drugim u svetu.

Vodio je multinacionalnu korporaciju "EssilorLuxottica", koja je imala promet od 14,5 milijardi evra i neto prihod od 149 miliona evra. 

Rođen je u Milanu 22. maja 1935. godine u porodici ekonomskih doseljenika iz Barleta u Apuliji. Ostao je kao dete siroče bez oca, pa ga je majka predala Martinitu, milanskom sirotištu sa internatom i zanatskom školom.

Nakon što je 1950. godine završio nižu srednju školu,  zaposlio se u Džonsonu, fabrici za proizvodnju medalja i pehara. Vlasnici fabrike su ga naveli da upiše večernje kurseve dizajna i graviranja na Akademiji u Milanu.

Izučavajući ovaj zanat, Del Vekio je, kako je rekao, otkrio svoju strast prema "stvaranju".

 

 

Napustio je fabriku i otvorio malu zanatsku radionicu i radnju u Agordu, u venecijanskom okrugu Beluno. Za samo tri godine prodavnica je postala Luxottica, proizvođač poluproizvoda za druge proizvođače naočara, sa 14 zaposlenih i ubrzo odličnom reputacijom. 

Godine 1967. Del Vekio je počeo da proizvodi sopstvenu liniju naočara pod brendom Luxottica. Kupio je prodajnu kompaniju "Scarrone" 1974 i tada počeo da se širi na nemačko tržište, bogato, ali željan atraktivnog italijanskog dizajna. 

Potpisao je ugovor o saradnji sa modnim dizajnerom Đorđom Armanijem 1988. Posao je sve više rastao i širio se na američko tržište. Luxottica je kotirana na njujorškoj berzi 1990. i na Milanskoj berzi od 2000. 

Od 1995. godine Luxottica je najveći proizvođač i distributer na globalnom optičkom tržištu (grupa uključuje kultne brendove kao što je Rej Ban). 

Luxoticca je 2019. imala 80.000 zaposlenih i promet od 9,5 milijardi evra. Del Vekio je 2018. spojio tu firmu sa francuskim proizvođačem optičkog stakla Essilor (69.000 zaposlenih, sedam milijardi evra godišnjeg prometa).

Kombinacija dizajnera i proizvođača okvira sa proizvođačem stakla pokazala se prikladnom, pa je "EssilorLuxottica" vodeći proizvođač i distributer naočara u svetu.

Del Vekio je pažljivo diverzifikovao svoje poslovne interese, praveći zalihe nekretnina, avionskih putovanja, bankarstva i osiguranja. 

BONUS VIDEO:

Privatna arhiva

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam