Severna Koreja optužila SAD za neprijateljske poteze: U Aziji uspostavljaju vojni savez u SAD sličan NATO

27.06.2022

08:02

0

Najnoviji potezi Amerike naveli su Pjongjang da razvije još jaču odbranu

Severna Koreja optužila SAD za neprijateljske poteze: U Aziji uspostavljaju vojni savez u SAD sličan NATO
Kim Džong Un - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja optužila je danas Sjedinjene Američke Države da uspostavljaju vojni savez poput NATO u Aziji, rekavši da je nepokolebljivi cilj SAD da svrgnu vladu Severne Koreje, što je primoralo Pjongjang da razvije jaču odbranu.

- Dok bezočno održavaju zajedničke vojne vežbe sa Japanom i Južnom Korejom, SAD prave pun korak ka uspostavljanju NATO u azijskom stilu - navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje, prenosi agencija Rojters.

Reč je o nedavnim vojnim vežbama koje su izvele američke, južnokorejske i japanske snage.

Sjedinjene Države su održale i vežbe sa južnokorejskim snagama u kojima je učestvovao američki nosač aviona, prvi put posle više od četiri godine, podseća britanska agencija.

- Ovo dokazuje licemerje američke retorike diplomatskog angažmana i dijaloga bez preduslova, dok u isto vreme ponovo otkriva da nema promene u ambiciji SAD da silom zbace naš sistem - navodi se u saopštenju severnokorejskog ministarstva.

AP Photo/Evan Vucci
Džozef Bajden i predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol

Kako se navodi, oseća se potreba da se ulože sveobuhvatni napori da se razvije još jaču moć kako bi mogle da se savladaju sve vrste neprijateljskih dela Sjedinjenih Država.

SAD insistiraju da Severna Koreja odustane od svog nuklearnog oružja i više puta su nudile da se sastanu sa severnokorejskim zvaničnicima "u bilo kom trenutku bez preduslova", kako bi razgovarali o tom pitanju. Sa druge strane, Pjongjang je odbio tu ponudu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike