"Putin boluje od više bolesti, neće još dugo": Zapadna propagandna mašinerija ponovo udarila na ruskog lidera

27.06.2022

13:46

2

Daju mu najviše dve godine

"Putin boluje od više bolesti, neće još dugo": Zapadna propagandna mašinerija ponovo udarila na ruskog lidera
putin - Copyright Alexander Ryumin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin boluje od više "teških" bolesti i ima manje od dve godine života, tvrdi šef ukrajinske obaveštajne službe.

General major Kirilo Budanov kaže da su špijuni iz Kijeva, koji su se infiltrirali u Kremlju, došli do ovih saznanja.

- Putin neće još dugo - rekao je Budanov, prenosi Daily Mail, pozivajući se na USA Today.

Zdravlje ruskog predsednika predmet je spekulacija poslednjih nekoliko meseci, pogotovo otkako je snimljen kako se grčevito drži za sto tokom sastanka sa ministrom odbrane Rusije Sergejem Šojguom.

Ranije ovog meseca navodno su Putinu klecale noge dok je držao govor u Moskvi. Putin je prisustvovao ceremoniji dodele odlikovanja u Kremlju, a činilo se da je veoma nestabilan. Lider Rusije se klatio napred-nazad uoči svog govora, dok je Nikita Mihalkov primao nagradu.

Ove tvrdnje ukrajinskog obaveštajca dolaze nekoliko dana nakon što je izvor iz Kremlja rekao kako su, navodno, Putinu lekari savetovali da nema "duže nastupe" u javnosti, a nakon što se razboleo posle rasprava sa visokim vojnim zvaničnicima.

- Ruski predsednik je osetio "slabost i vrtoglavicu" dok je ustajao od stola posle nedavne video konferencije sa savetnicima i vojnim vođama - objavljeno je na Telegram kanalu General SVR.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Putinovi "nesigurni koraci" i naduveno lice i vrat rasplamsali su govorkanja da je prvi čovek Rusije bolestan, a stanje mu se navodno pogoršalo otkako je počeo sukob u Ukrajini.

Navodno je Putin u aprilu trebalo da ima i operaciju zbog kancera. Pričali su i da boluje od Parkinsonove bolesti i da ima "šizofrene simptome".

U međuvremenu, stručnjak sa Kraljevskog koledža u Londonu, Majkl Klark, rekao je za Sky News ranije ovog meseca da misli da je Putin hipohondar.

- On će 7. oktobra napuniti 70 godina. Poznato je da je stavio prilično botoksa, uvek kažem da pokušava da se balzamira dok je još živ - on zaista uzima puno botoksa. Kreće se okolo sa doktorima, poznato je da postoji mali tim lekara koji su uvek oko njega, a priča se da često napušta sastanke da bi otišao i konsultovao se sa nekim. Sumnjam da je on samo hipohondar, da budem iskren - rekao je Klark.

Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Jedan pripadnik FSB-a je takođe stanje predsednika Putina opisao kao "težak oblik progresivnog kancera", kako se sve više spekulisalo da Putin boluje od neke teške bolesti.

Razgovor o neizlečivoj bolesti ruskog lidera pojavio se kao deo tajne poruke ruskog agenta beguncu i bivšem agentu FSB Borisu Karpičkovu.

U poruci je navodno stajalo da Putin odbija da nosi naočare zbog straha da bi tako "priznao slabost", a da se sada "nekontrolisanim besom" obrušava na svoje podređene.

Drugi izvori su takođe nagoveštavali loše zdravstveno stanje ruskog lidera, upozoravajući da nije u stanju da zadrži koncentraciju tokom dužeg vremenskog perioda, a da ne pravi pauze "za lečenje".

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Kristofer Stil, bivši službenik MI6 u Rusiji, objasnio je da je Putina stalno nadgledao i pratio tim lekara, dok glasine o novom "planu nasleđa" u Kremlju nastavljaju da se kovitlaju.

Govorkanja o Putinovom zdravlju počela su pre oko dve godine, kada se spekulisalo da ima i Parkinson i rak, a ponovo su oživela nakon odluke da se otpočne specijalna operacija u Ukrajini.

Kremlja nije komentarisao najnovije navode o Putinovom zdravlju, ali redovno demantuje da predsednik Rusije ima bilo kakve tegobe.

Na Telegram kanalu General SVR prošle nedelje je objavljen post u kojem je stajalo da je Putin operisan u noći između 16. i 17. maja.

Navodno su njegovi lekari insistirali da bude odmah operisan, a intervencija je prošla dobro.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike