Ni "k" od klimatskih promena: Lideri G7 prvo pričali o Rusiji, pa osmislili plan kako da sabotiraju Kinu (FOTO)

27.06.2022

11:45

0

Ekonomski napredak srednje razvijenih i siromašnih zemalja bio je u drugom planu, a rivalstvo sa Pekingom drugu godinu zaredom u prvom planu

Ni "k" od klimatskih promena: Lideri G7 prvo pričali o Rusiji, pa osmislili plan kako da sabotiraju Kinu (FOTO)
AP22177681919660 - Copyright AP Photo/Susan Walsh

Lideri Grupe 7 (G7) ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta imaju detaljne planove da odvoje 600 milijardi dolara kako bi finansirali države u razvoju, što je potez koji se smatra suprotnim kineskom planu Pojasa i puta.

Partnerstvo za globalnu infrastrukturu i investicije (PGII) ponovo pokreće šemu predstavljenu na prošlogodišnjim pregovorima G7 u Engleskoj.

Kineska infrastrukturna inicijativa, vredna više biliona dolara, kritikovana je zbog toga što je "pogodila nacije sa prevelikim dugom".

- Želim da budem jasan. Ovo nije pomoć ili dobrotvorna donacija. To je investicija koja će se svima višestruko vratiti - rekao je Bajden o šemi PGII.

Šema bi omogućila zemljama da "vide konkretne prednosti partnerstva sa demokratskim zemljama", dodao je američki predsednik.

Plan poziva lidere G7 da prikupe 600 milijardi dolara tokom pet godina za finansiranje pokretanja infrastrukturnih projekata u zemljama sa srednjim i niskim prihodima.

SAD su obećale da će prikupiti 200 milijardi dolara od ukupnog iznosa putem grantova, federalnih fondova i privatnih investicija, dok je EU najavila dodatnih 300 milijardi evra.

Inicijativa će biti usmerena na borbu protiv klimatskih promena, poboljšanje globalnog zdravlja, postizanje rodne ravnopravnosti i izgradnju digitalne infrastrukture.

AP Photo/Markus Schreiber
 

Neke od istaknutih inicijativa uključuju projekat na solarni pogon u Angoli, pogon za proizvodnju vakcina u Senegalu i 1.609 kilometara podmorskog telekomunikacionog kabla koji povezuje Singapur sa Francuskom preko Egipta i Roga Afrike.

Plan je predstavljen kao način da se suprotstavi ambicioznoj kineskoj inicijativi Pojas i put. Pokrenut od strane kineskog predsednika Sija Đinpinga 2013. godine, on obezbeđuje finansiranje zemljama u razvoju za izgradnju infrastrukture poput luka, puteva i mostova.

Iako je razvila trgovinske veze, zapadne sile su je kritikovale zbog davanja "grabežljivih zajmova” koji "primoravaju zemlje opterećene dugom da ustupe ključnu imovinu ako ne uspeju da ispune svoje dugove", dok same u najavi šeme naglašavaju da očekuju da će im se dati novac vratiti.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je cilj najnovijeg projekta da se svetu predstavi „pozitivan snažan investicioni impuls da pokaže našim partnerima u svetu u razvoju da imaju izbor“.

Klimatske promene pomenute samo u prolazu, aktivisti naslutili da ništa neće biti učinjeno

Klimatske promene nisu bile u fokusu lidera G7, iako je logo grupe okružen zelenilom kako bi se poslala obmanjujuća poruka da je političarima koji vode ekonomski najjače zemlje sveta (od kojih su mnoge manje razvijene od Kine i Rusije) stalo do obećanja koje su dali javnosti pričajući da će se ozbiljnije pozabaviti globalnim zagrevanjem i akcijama ljudi koji doprinose ovom trendu.

AP Photo/Martin Meissner
 

Svesni da će njihovi apeli da se planeta i budućnost dece spasu biti ponovo ignorisani, aktivisti obučeni kao lideri zemalja Grupe sedam organizovali su juče protest na gradskom trgu u Garmiš Partenkirhenu, u blizini mesta gde se održava samit G7.

Noseći tradicionalnu bavarsku odeću i ogromne maske koje podsećaju na glave američkog predsednika Džozefa Bajdena, nemačkog kancelara Olafa Šolca i drugih lidera, aktivisti su se pretvarali da "peku" planetu Zemlju na roštilju na početku samita, preneo je AP.

- Očekujemo jasan signal da će ispuniti svoje obaveze iz Pariskog sporazuma i napraviti jasna poboljšanja kada je u pitanju zaštita klime - izjavila je Šarlot Beker iz organizacije za borbu protiv siromaštva Oksfam.

Ova nevladina organizacija, takođe, zahteva da se uvede porez na višak profita zarađenog tokom pandemije koronavirusa za koji kaže da bi doneo stotine milijardi dolara.

Novac bi trebalo da se koristi za borbu protiv siromaštva i gladi širom sveta, navodi se u saopštenju.

Policija je rasporedila hiljade policajaca oko mesta održavanja samita u bavarskom selu Elmau, u obližnjem Garmiš Partenkirhenu i u Minhenu.

Prema navodima nemačke policije, protesti su prošli bez incidenata.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike