Nekoliko hiljada migranata krenulo put granice SAD: Na transparentima ispisana jasna poruka

06.06.2022

20:27

0

Grupa, u kojoj su muškarci, žene i deca iz Centralne Amerike i Venecuele, krenula je po kiši

Nekoliko hiljada migranata krenulo put granice SAD: Na transparentima ispisana jasna poruka
meksiko3 - Copyright AP Photo/Rebecca Blackwell

Karavan od nekoliko hiljada migranata krenuo je danas iz južnog Meksika sa namerom da stigne u Sjedinjene Države, prvog dana Američkog samita u Los Anđelesu da bi razgovarali o pitanju migracija.

Grupa, u kojoj su muškarci, žene i deca iz Centralne Amerike i Venecuele, krenula je po kiši iz Tapačule, na granici Gvatemale, ka granici sa SAD, više od 3.000 km severnije, preneo je AFP. Za sada nema podataka o njihovom broju.

„Migranti nisu kriminalci, već radnici“

„Migranti nisu kriminalci, oni su međunarodni radnici“, pisalo je na transparentu koji su nosili učesnici karavana. „Sloboda, sloboda“, „hoćemo vize“, vikali su drugi šetači, a neki su pevali i himnu Venecuele.

- Poručujemo predsednicima koji danas dolaze na samit da žene i deca migranti i porodice migranata nisu sredstvo za obračun“ u „ideološkim i političkim nadmetanjima“ - rekao je za AFP Luis Garsija iz Dignifikacion Humana, nevladine organizacije koja nadgleda migrante. .

Predsednik Demokratske stranke Džo Bajden nada se da će na Samitu Amerika potpisati sporazum o regionalnoj saradnji u oblasti imigracije, što je osetljiva tema zbog koje je dobio oštre kritike republikanske opozicije.

Jedan od glavnih partnera Latinske Amerike, meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, potvrdio je u ponedeljak da neće prisustvovati samitu jer SAD nisu pozvale Kubu, Nikaragvu i Venecuelu jer ne poštuju demokratske vrednosti i ljudska prava.

Karavani migranata koji prolaze kroz Meksiko uzrok su tenzija sa SAD od mandata američkog predsednika Donalda Trampa (2017-2021).

Broj ljudi koji žele da uđu u Sjedinjene Države bežeći od siromaštva i nasilja u Centralnoj Americi i na Haitiju mesecima stalno raste.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: index

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike