„Planiraju da pretvore istočnu Evropu u utvrđenje s hiljadama vojnika": Španski list raskrinkao NATO

26.06.2022

10:26

0

Pojedini saveznici čak postavljaju pitanje o razmeštanju divizija pod komandom generala, što podrazumeva prisustvo do 15.000 vojnika, piše „Pais“

„Planiraju da pretvore istočnu Evropu u utvrđenje s hiljadama vojnika": Španski list raskrinkao NATO
profimedia-0673429579 - Copyright Profimedia

Na predstojećem samitu koji će biti održan od 28. do 30. juna u Madridu NATO bi mogao da donese odluku o najvećem razmeštanju svojih vojnih snaga još od završetka hladnog rata, piše španski list „Pais“.

Saveznici u NATO spremni su da se uključe u intezivnu trku u naoružanju „kako bi pretvorili istočnu Evropu u utvrđenje s hiljadama vojnika i velikom količinom vojne opreme", navodi se u tekstu.

Alijansa namerava da da do znanja da je u stanju borbene gotovosti i da je spremna da odgovori na agresiju protiv bilo koje države-članice, navodi list.

Predstavnici članica vojnog saveza na samitu u Madridu nameravaju da podstaknu povećanje vojnih budžeta saveznika. Izvori lista navode da pojedine zemlje žele da umesto sadašnjeg prisustva na istočnom boku Alijanse, koje je zasnovano na borbenim grupama, uvedu brigade.

U ovom trenutku formacije NATO-a imaju oko hiljadu do 1.600 vojnika, dok bi formiranje brigada podrazumevalo najmanje dva puta veći broj vojnika, a to podrazumeva i opremanje tih formacija novijim naoružanjem.

Kako piše list, pojedini saveznici čak postavljaju pitanje o razmeštanju divizija pod komandom generala, što podrazumeva prisustvo do 15.000 vojnika.

Tokom samita u Madridu biće usvojena nova strateška koncepcija NATO-a. Prema informacijama izvora lista, taj dokument će okončati veze s Moskvom. Rusija će biti označena kao direktna pretnja u tom dokumentu, a što se tiče Kine, evropski saveznici se zalažu za to da se ne pojačava napetost u odnosima s Pekingom. Kina neće biti označena kao pretnja, nego kao geostrateški i sistemski izazov.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike