U Severnoj Koreji imenovana prva žena na mesto ministra spoljnih poslova: Desna ruka Kim Džong Una postala šefica diplomatije

11.06.2022

08:57

0

Karijerni diplomata Čoe Son Hui imenovana je na plenarnom sastanku Centralnog komiteta Radničke partije Koreje od 8. do 10. juna

U Severnoj Koreji imenovana prva žena na mesto ministra spoljnih poslova: Desna ruka Kim Džong Una postala šefica diplomatije
profimedia-0416670836 - Copyright Profimedia

Severna Koreja je imenovala nuklearnog pregovarača za prvu ženu na mestu ministra spoljnih poslova, javili su državni mediji u subotu, usred upozorenja SAD da se Pjongjang sprema da izvede nuklearni test.

Karijerni diplomata Čoe Son Hui imenovana je na plenarnom sastanku Centralnog komiteta Radničke partije Koreje od 8. do 10. juna, koji je nadgledao severnokorejski lider Kim Džong Un, saopštila je državna agencija KCNA.

Njeno imenovanje dolazi u trenutku napetosti na Korejskom poluostrvu dok Severna Koreja agresivno pojačava svoj program testiranja oružja prkoseći sankcijama Ujedinjenih nacija.

Specijalni predstavnik SAD za politiku Severne Koreje Sung Kim upozorio je u utorak da Vašington veruje da se Severna Koreja sprema da izvede sedmu nuklearnu probu, koja bi bila prva od 2017.

Međunarodna agencija za atomsku energiju takođe je u utorak saopštila da Severna Koreja „priprema svoje nuklearno mesto za testiranje“, upozoravajući da je situacija oko nuklearnog programa Pjongjanga „prilično zabrinjavajuća jer smo videli brzo premotavanje unapred u svakoj liniji“.

Severna Koreja je samo ove godine izvela 17 lansiranja raketa, uključujući dva uspešna testiranja pretpostavljenih interkontinentalnih balističkih projektila.

Južna Koreja i SAD izvele su u utorak vazdušnu demonstraciju sile Severnoj Koreji, leteći sa 20 borbenih aviona iznad voda zapadno od Korejskog poluostrva kao odgovor na nedavne raketne testove Pjongjanga.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

To je došlo dan nakon što su dva saveznika ispalila osam projektila u obližnje vode, što je, kako su rekli, pokazalo da „čak i ako Severna Koreja provocira raketama sa više lokacija, (Južna Koreja i SAD imaju) sposobnost i spremnost da odmah izvrše precizan udar".

Izveštaj KCNA sa plenarnog sastanka u subotu ne pominje nuklearne sposobnosti Severne Koreje, raketne testove, SAD ili Južnu Koreju.

Ko je Čoe Son Hui?

Rođena 1964. u Pjongjangu, Čoe je ćerka bivšeg premijera Severne Koreje Čoe Jong Rima, prema podacima južnokorejskog Ministarstva ujedinjenja.

Prvi put se pojavila u medijima 1997. godine kao prevodilac severnokorejskih delegata u četvorostranim nuklearnim pregovorima sa susedima. Ponovo se pridružila pregovorima tokom šestostranih pregovora 2000-ih.

Tanjug/AP Photo/Andy Wong, File
Čoe Son Hui

Čoe je igrala ključnu ulogu tokom samita Severne Koreje sa SAD, predvodeći agresivne pregovore usmerene na američko vođstvo bivšeg predsednika Donalda Trampa. Njene izjave objavljene u severnokorejskim državnim medijima smenjivale su se između pretnji „nuklearnim obračunom“ do ponuda za dijalog.

Ona je pratila severnokorejskog lidera Kima na samitima u Singapuru 2018. i Hanoju godinu dana kasnije, sedeći pored njega za pregovaračkim stolom.

U svojoj poslednjoj izjavi u martu prošle godine zahtevala je od SAD da prestanu sa „neprijateljskom politikom“ protiv Severne Koreje, uključujući zajedničke vežbe sa Južnom Korejom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike