Bajden predvideo ozbiljnost „sledeće pandemije“: Trebaće nam mnogo više novca!

22.06.2022

16:01

0

Zna li američki predsednik nešto što mi ne znamo?

Bajden predvideo ozbiljnost „sledeće pandemije“: Trebaće nam mnogo više novca!
AP22073692599893 - Copyright AP Photo/Patrick Semansky

Sjedinjenim Američkim Državama treba više novca za planiranje „druge pandemije“, rekao je predsednik Džozef Bajden tokom brifinga za novinare u utorak, pohvalivši svoju vladu zbog truda koji je uložila da obezbedi deci mlađoj od pet godina da prime vakcinu protiv kovida 19.

Bajden je takođe pozdravio kao „istorijsku prekretnicu” to što su SAD postale prva zemlja na svetu koja je ponudila „sigurne i efikasne vakcine protiv kovid 19 za decu od šest meseci”.

Na pitanje koliko dugo administracija može da održi novu kampanju vakcinacije, Bajden je nagovestio da bi sadašnji budžet bio dovoljan za „bar ovu godinu“, ali je naglasio da je „potrebno više novca“.

Dalje je insistirao da mu je potrebno još više novca za „sledeću pandemiju“.

- Potrebno nam je više novca za planiranje druge pandemije. Biće još jedne pandemije - upozorio je Bajden, ne detaljišući šta bi to moglo da podrazumeva.

Bajden je takođe iskoristio priliku da napadne svog prethodnika, nagoveštavajući da je nedostatak pripreme Donalda Trampa povećao ozbiljnost pandemije.

Profimedia
Džozef Bajden

- Moramo da razmišljamo unapred. To nije nešto što je poslednja adminitracija uradila, dok smo mi to radili prilično dobro. Zato nam je potreban novac - kazao je Bajden.

Neki zdravstveni stručnjaci i agencije, poput Svetske zdravstvene organizacije, takođe su upozorili na verovatnoću budućih pandemija. SZO je ranije najavila da planira da potvrdi globalni sporazum o pandemiji na Svetskoj zdravstvenoj skupštini 2024. godine, za koji se nada da će pomoći u „postavljanju ciljeva i osnovnih principa kako bi se strukturisala neophodna kolektivna akcija za borbu protiv pandemije“.

Sporazum, koji se u velikoj meri fokusira na povećani nadzor, vakcinacije i „vraćanje poverenja u međunarodni zdravstveni sistem“, pravno bi obavezao svoje članove prema međunarodnom pravu, zamenjujući propise pojedinačnih zemalja u nastojanju da se sve nacije nateraju da deluju kao jedna u slučaju sledeće zaraze.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike