Netanjahu likuje zbog raspada "najgore vlade u istoriji Izraela": Kneset na korak do raspuštanja, novi izbori sve verovatniji

22.06.2022

13:31

0

Benet se borio da održi na okupu široku koaliciju od osam ideološki podeljenih stranaka, uključujući tvrdo desničarske, liberalne i arapske partije, ali je više od dva meseca koalicija bez većine u parlamentu

Netanjahu likuje zbog raspada "najgore vlade u istoriji Izraela": Kneset na korak do raspuštanja, novi izbori sve verovatniji
AP Photo/Sebastian Scheiner

Poslanici Kneseta izjasnili su se danas u preliminarnoj raspravi za raspuštanje parlamenta,  što je Izrael približio održavanju petih izbora za manje od četiri godine.

Stranka Likud bivšeg premijera Benjamina Netanjahua, prema prvim predizbornim anketama, i dalje je najsnažnija partija u zemlji, prenosi Rojters.

Kneset je u preliminarnom izjašnjavanju podržao predlog zakona koji se očekuje da bude finalizovan sledeće nedelje, nakon čega će Naftalija Beneta na poziciji premijera u prelaznoj vladi zameniti ministar spoljnih poslova Jair Lapid, iako je trebalo da bude na toj poziciji dve godine.

Benet se borio da održi na okupu široku koaliciju od osam ideološki podeljenih stranaka, uključujući tvrdo desničarske, liberalne i arapske partije, ali je više od dva meseca koalicija bez većine u parlamentu Knesetu koji broji 120 mesta, jer se nekolicina članova povukla iz saveza, pa je već na pola svog mandata, godinu dana otkad je postao premijer, odlučio da se povuče.

Koalicija je formirana pre godinu dana, a zajednički cilj je bio da dugogodišnji premijer Benjamin Netanjahu ne dobije novi mandat.

Netanjahu, sadašnji izraelski opozicioni lider, bio je oduševljen Benetovim i Lapidovim potezom da rasformiraju, kako je rekao, najgoru vladu u istoriji Izraela, nadajući se da će oboriti sopstveni rekord i osvojiti šesti mandat na vlasti.

Profimedia
Naftali Benet

Istraživanja objavljena u utorak pokazala su da Netanjahuova desničarska partija Likud, zajedno sa srodnim nacionalističkim i ultrareligijskim strankama sa kojima bi najverovatnije mogla u koaliciju, vodi prema rezultatima četiri ankete, ali da i dalje ne bi imala potrebnu većinu od 12 mesta u izraelskom Knesetu.

Njihovi rivali, sa leve i desne strane i sa političkog centra, obećali su da će sprečiti povratak Netanjahua na vlast, kome se sudi po optužbama za korupciju koje on negira, navodi Rojters.

Dvojica od njih, ministar finansija Avigdor Liberman i ministar pravde Gideon Sar, čvrsto su odbacili udruživanje snaga sa Netanjahuom.

- Neću vraćati Bibija nazad. Svi članovi stranke su uz mene. Niko neće podleći nagovorima i preći u Likud - rekao je Sar novinarima.

Liberman je na konferenciji za štampu poručio da poslanici koalicije mogu da povežu predlog za raspuštanje Kneseta sa predlogom zakona kojim bi se sprečilo da lice koje se suočava sa optužnicom za krivično delo bude na čelu vlade, prenosi Rojters.

Bonus video

Tanjug

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug