Izrael upozorio građane: Ne putujte u Tursku!

13.06.2022

16:55

0

Ovaj apel je zbog iranskih pretnji

Izrael upozorio građane: Ne putujte u Tursku!
alanya-g341c11edd_1920 - Copyright Profimedia

Izrael je danas pozvao svoje građane da izbegavaju Istanbul ili da se vrate kući ako su već tamo, čime je pooštrio savet od 30. maja protiv putovanja u Tursku zbog iranskih pretnji Izraelcima, rekao je ministar inostranih poslova Jair Lapid.


Lapid je dodao da su "ogromni napori" izraelskih bezbednosnih snaga spasili "živote Izraelaca poslednjih nedelja" i zahvalio turskoj vladi na njenom doprinosu, prenosi Rojters.

Izraelski bezbednosni zvaničnik naveo je da je Turska uhapsila nekoliko osumnjičenih operativaca Korpusa iranske revolucionarne garde.

- Pozivamo Izraelce da ne lete za Istanbul, pa ako nemaju neki mnogo bitan razlog, ne treba da idu u Tursku - poručio je Lapid i dodao da ako je već neko u glavnom gradu te evroazijske zemlje, treba što pre da se vrati u Izrael.

On je istakao da te teroristicke pretnje "imaju za cilj da spreče odlazak Izraelaca na odmor, jer biraju na nasumičan ali nameran način izraelske građane sa ciljem da ih kidnapuju ili ubiju“.

- Želim odavde da prenesem poruku i Irancima, jer ko god naudi Izraelcima, neće se izvući, bez obzira gde se nalazi - poručio je ministar.

Teheran je obećao da će uzvratiti Izraelu i okrivljuje ga za ubistvo pukovnika korpusa Iranske revolucionarne garde Hasana Sajada Hodaija od 22. maja, kojeg su za volanom automobila usmrtila dva čoveka na motociklu.

Izrael nije ni potvrdio ni negirao odgovornost, što je standardna politika te države kada je reč optužbama za atentate.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike