Prva vlada koja je povukla ovakav potez: Izraelski napadi na Palestinu se od sada karakterišu kao aparthejd!

16.06.2022

20:40

0

Autor: A. B.

Rezolucija poziva vlade Katalonije i Španije da ukažu Izraelu na odgovornost

Prva vlada koja je povukla ovakav potez: Izraelski napadi na Palestinu se od sada karakterišu kao aparthejd!
profimedia-0697969589 - Copyright Profimedia

Katalonski regionalni parlament usvojio je u četvrtak rezoluciju kojom priznaje da Izrael čini zločin aparthejda nad palestinskim narodom, postajući prvi evropski parlament koji je to učinio.

Rezolucija je optužila Izrael da primenjuje sistem koji je "suprotan međunarodnom pravu i ekvivalentan zločinu aparthejda kako je definisano u Rimskom statutu Međunarodnog krivičnog suda, član 7.2".

U tvitu koji potvrđuje to priznanje, levičarska partija En Komu Podem je poručila:

- Parlament, prva evropska institucija koja je priznala da Izrael čini zločin aparthejda nad palestinskim narodom, kao što je navedeno u Amnesti internešenel i Hjuman rajts voč.

U njemu se citira poslanik Suzana Segovija Sančez koja je rekla: "Ovo je istorijski trenutak. Danas nazivamo izraelske akcije kršenjem ljudskih prava u Palestini".

Rezolucija, koju su u martu objavile levičarske stranke, poziva poluautonomnu vladu Katalonije i centralnu špansku vladu da pozovu Izrael na odgovornost prema preporukama grupa za ljudska prava Amnesti internešenel i Hjuman rajts voč.

Dve vodeće organizacije za ljudska prava pridružile su se u poslednje dve godine brojnim palestinskim i izraelskim grupama za ljudska prava u etiketiranju Izraela kao države aparthejda.

Aparthejd je pravni termin definisan međunarodnim pravom koji se odnosi na sistematsko ugnjetavanje jedne rasne grupe nad drugom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike