I dalje se nadaju bogataševom novcu: Odbor direktora Tvitera jednoglasno odobrio Maskovu ponudu od 44 milijarde dolara

21.06.2022

15:22

0

Milijarder je zapretio da će otkazati ugovor ukoliko kompanija ne ponudi definitivan dokaz da manje od 5 odsto njegovih dnevnih korisnika čine lažni i nalozi botova

I dalje se nadaju bogataševom novcu: Odbor direktora Tvitera jednoglasno odobrio Maskovu ponudu od 44 milijarde dolara
AP20241799368144 - Copyright AP photo

Ilon Mask se u utorak pomerio korak bliže završetku preuzimanja Tvitera za 44 milijarde dolara, kada je upravni odbor kompanije jednoglasno odobrio njegovu ponudu za otkup, navodi se u dokumentu američke Komisije za hartije od vrednosti i berzu.

Akcije Tvitera porasle su za nešto manje od 1 odsto u ranim jutarnjim satima u utorak, prodavši se za nešto više od 38 dolara po akciji, što je znatno ispod tenderske ponude od 54,20 dolara po akciji koju je ponudio Mask.

Regulatorna prijava dolazi samo nekoliko dana nakon što je Mask održao virtuelni sastanak sa zaposlenima Tvitera, što je najnoviji znak da je najbogatiji čovek na svetu ozbiljan u pogledu sprovođenja svojih planova za kupovinu.

Prošlog meseca Mask je rekao da stavlja dogovor „na čekanje“ dok se ne preispita Tviterova politika koja se odnosi na botove i lažne naloge.

Mask je zapretio da će otkazati ugovor ukoliko Tviter ne ponudi definitivan dokaz da manje od 5 odsto njegovih dnevnih korisnika čine lažni i nalozi botova.

Mask je nedavno rekao da procenjuje da čak 20 odsto od 229 miliona korisnika Tvitera čine botovi i lažni nalozi, što je četiri puta više od cifre koju je saopštila kompanija.

U dokumentu Komisije za hartije od vrednosti i berzu, u kom se detaljno navodi pismo investitorima, Tviterov odbor direktora rekao je da „preporučuje jednoglasno glasanje za usvajanje sporazuma o kupovini.

AP Photo/Ringo H.W. Chiu, File
Ilon Mask

Ako bi se posao zaključio sada, investitori u kompaniju ostvarili bi profit od 15,22 dolara po svakoj akciji koju poseduju.

Džek Dorsi, suosnivač Tvitera koji je prošle godine podneo ostavku na mesto generalnog direktora, imaće 978 miliona dolara više u džepu kada se Maskova kupovina okonča.

Parag Agraval, sadašnji izvršni direktor tehnološkog giganta sa sedištem u San Francisku, dobiće čak 42 miliona dolara.

Dorsi poseduje 2,4 odsto kompanije, što se prevodi u 18.042.428 akcija, prema podacima Komisije.

Agraval, bivši glavni tehnološki direktor koji je nasledio Dorsija na mestu generalnog direktora krajem prošle godine, trebalo bi da dobije isplatu od 42 miliona dolara, dok bi finansijski direktor Tvitera Ned Segal dobio 25,5 miliona dolara.

Isplate Agravala i Segala bile bi pokrenute takozvanom klauzulom o „promeni kontrole“ u njihovim ugovorima koja se primenjuje ako bilo koji od njihovih ugovora bude raskinut u roku od 12 meseci nakon što nov vlasnik preuzme kompaniju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike