Asanžovi advokati i lekari bili praćeni i špijunirani: Sve je naredila CIA

09.06.2022

13:27

0

Autor: 24sedam

Razgovore između osnivača "Vikiliksa" i njegovih advokata protivzakonito je snimala španska kompanija "Anderkaver global", koja je od 2015. do 2018. čuvala ambasadu Ekvadora u Londonu

Asanžovi advokati i lekari bili praćeni i špijunirani: Sve je naredila CIA
Džulijan Asanž - Copyright AP Photo/Matt Dunham

Britansko pravosuđe blokira slučaj mogućeg nezakonitog prisluškivanja osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža i njegovih advokata u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je bio od 2012. do hapšenja 2019. godine, piše španski list "El Pais".

Prema pisanju lista, razgovore između Asanža i njegovih advokata protivzakonito je snimala španska kompanija "Anderkaver global", koja je od 2015. do 2018. čuvala ambasadu Ekvadora u Londonu. Sudija Nacionalnog suda Španije Santjago Pedras veruje da je CIA naredila taj nadzor.

On je rekao da su Asanžovi advokati i lekari bili praćeni i špijunirani.

Pedras je prije više od dvije godine poslao evropski istražni nalog britanskoj strani, tražeći više informacija, ali još nije dobio odgovor.

 

 

Prema pisanju lista, advokati koji su prisluškivani u ambasadi Ekvadora i koje sudija Pedras želi da ispita, sada brane Asanža u slučaju izručenja SAD.

List navodi, pozivajući se na izvore, da bi dokazi da su američke obavještajne agencije saznale Asanžovu strategiju odbrane prisluškivanjem njegovih advokata mogli da ponište ekstradiciju dovodeći u pitanje nezakonite metode koje su SAD koristile da se Asanžu sudi u Americi. Osim toga, ako Španiji bude dozvoljeno da uzima izjave od advokata i lekara Asanža "britansko pravosuđe će biti u nezgodnoj situaciji".

AP Photo/Matt Dunham
 

U maju je Asanžova odbrana podnela zahtev ministru unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva da blokira njegovo izručenje SAD.

Londonski Vestminsterski sud za prekršaje ranije je izdao nalog za izručenje Asanža SAD, gde mu preti kazna od 175 godina zatvora. Konačnu odluku o ekstradiciji mora da donese šef britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike