Premijer Izraela optužio Iran da izbegava nuklearnu istragu: Ukrali su poverljive izveštaje, došli smo do njihovog "plana obmane"

31.05.2022

12:41

0

Iz Teherana sve vreme tvrde da je njihov nuklearni program "miroljubiv"

Premijer Izraela optužio Iran da izbegava nuklearnu istragu: Ukrali su poverljive izveštaje, došli smo do njihovog "plana obmane"
profimedia-0666520096 - Copyright Profimedia

Premijer Izraela Naftali Benet optužio je danas Iran da je ukrao poverljive interne izveštaje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o nadzoru Teherana u okviru kontrole nuklearnog programa.

Ni Teheran ni IAEA nisu odmah odgovorili na zahtev da prokomentarišu navode, koji, prema Rojtersu, deluju kao deo izraelske kampanje da se velike sile odvrate od obnavljanja iranskog nuklearnog programa iz 2015. godine.

Bečki pregovori između Irana i velikih sila o nuklearnom sporazumu trenutno su na pauzi.

- Iran je ukrao poverljiva IAEA dokumenta i iskoristio informacije da sistematski izbegne nuklearnu istragu. Kako znamo za sve ovo? Tako što smo došli do iranskog plana o obmani - naveo je Benet na društvenim mrežama, a uz to je i priložio navodno ukradene podatke, od kojih su neki prevedeni na engleski, dodaje britanska novinska agencija.

Iz Teherana sve vreme tvrde da je njihov nuklearni program "miroljubiv".

Izrael, Vašington i IAEA dugo su pokušavali da stave do znanja da veruju da je Iran godinama radio na programu nuklearnog naoružanja, sve do 2003. godine.

IAEA je provela više od decenije istražujući nekadašnje iranske aktivnosti i sada ponovo pokušava da dobije odgovor od Irana o tome odakle je uranijum koji je, inače, pronađen na tri neprijavljene lokacije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike