Izraelske snage namerno ubile novinarku? Al Džazira će slučaj uputiti Međunarodnom sudu (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

26.05.2022

22:03

0

Reporterku (51) je pogodio metak koji može da probije zaštitnu opremu

Izraelske snage namerno ubile novinarku? Al Džazira će slučaj uputiti Međunarodnom sudu (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)
AP Photo/Ariel Schalit

Katarska TV mreža Al Džazira uputiće slučaj ubistva svoje novinarke Širin Abu Akleh tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (MKS), navodi se u saopštenju te mreže.

Abu Akleh, istaknuta palestinsko-američka reporterka Al Džazire ubijena je 11. maja tokom izraelske racije na okupiranoj Zapadnoj obali.

Navodi se da će pravni tim katarske TV mreže zajedno sa međunarodnim pravnim stručnjacima pripremiti dosije o ubistvu Abu Akleh koji će uputiti MKS-u.

Inače, Palestinska uprava je objavila rezultate svoje istrage kojom je utvrdila da su izraelske snage namerno pucale na novinarku i ubile je.

- Jasno je da je jedan pripadnik izraelskih okupacionih snaga ispalio metak koji je pogodio novinarku Širin Abu Akleh pravo u glavu dok je pokušavala da pobegne - rekao je palestinski tužilac Akram al Katib.

Reporterku (51) je pogodio metak koji može da probije zaštitnu opremu, a u trenutku pucnjave nosila je šlem i pancir na kome je stajao natpis "Press".

Podsetimo, izveštavala je o izraelskoj raciji u gradu Dženinu, na Zapadnoj obali.

- Pucale su samo izraelske okupacione snage sa ciljem da ubiju - dodao je tužilac.

Al Katib je istakao da je njegova istraga bila zasnovana razgovorima sa svedocima, pregledom mesta događaja i forenzičkom medicinskom izveštaju.

Svedoci i novinarkine kolege koje su bile na licu mesta prethodno su naglasili da su je ubili Izraelci. Al Džazira je navela da je Abu Akleh "hladnokrvo pogubljena".

Palestinska istraga je utvrdila da na lokaciji pucnjave nije bilo palestinskih boraca, što je suprotno tvrdnjama izraelskih zvaničnika.

Kako je naveo tužilac, izraelske snage su mogle da vide Abu Akleh i druge novinare koji su nosili jasna obeležja.

Autopsijom je utvrđeno da je Abu Akleh upucana s leđa, što ukazuje da je pokušavala da pobegne dok su izraelske snage pucale ka grupi novinara.

Tokom napada, još jedan novinar, Ali al Samudi, ranjen je u leđa, ali se nalazi u stabilnom stanju.

 

BONUS VIDEO

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi