Duž granice Poljske i Belorusije niče "žičana neman": Detektovaće i najmanji pokret! (VIDEO)

12.06.2022

16:14

0

Radovi na završetku ograde bi trebalo da budu završeni do kraja juna

Duž granice Poljske i Belorusije niče "žičana neman": Detektovaće i najmanji pokret! (VIDEO)
Screenshot 2022-06-12 175649 - Copyright Gugl mape

Duž granice sa Belorusijom završeno je postavljanje oko 140 kilometara ograde, objavile su u nedelju poljske vlasti koje žele sprečiti ponavljanje ranije krize kada je veliki broj migranata pohrlio na granicu.

Prema snimku koju je u nedelju objavila državna granična patrola, radovi na postavljanju ograde sa senzorima i kamerama počeće idućih dana. Na snimku se vidi visoka ograda u blizini koje patroliraju vozila.

Stigli iz ratnih područja

Poljska granica s Belorusijom duga 418 kilometara prošle je godine bila žarište migracijskih kretanja, posebno u trenutku kada su onde nenajavljeno stigle hiljade ljudi. Mnogi migranti koji su uspeli doći do granice stigli su iz ratnih područja.

Kriza je dosegnula vrhunac u toplijim letnjim i jesenskim mesecima 2021., a potom je s početkom zime nastalo zatišje.

 

 

S obzirom na to da sada temperature ponovno rastu, poljske vlasti izveštavaju o dolasku sve većeg broja izbeglica. U subotu su Poljaci izvijestili o pritvoru 14 osoba koje su pokušale u Poljsku da pređu iz Belorusije.

Improvizovana ograda postavljena prošle godine

Poljaci su improvizovanu ogradu postavili prošle godine u avgustu, a od januara postepeno su je zamenjivali 5,5 metara visokom ogradom sa senzorima pokreta i kamerama.

Radovi na završetku ograde trebali bi biti gotovi do kraja juna, a iz budžeta u tu će se svrhu izdvojiti oko 366 miliona evra.

 

 

Poljske su vlasti najavile i da će 1. jula ukinuti ograničenja zbog kojih se, usred krize, stvarala tri kilometra široka zabranjena zona duž granice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopšilo je da takva ograničenja više neće biti potrebna nakon što bude dovršeno postavljanje ograde.

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Avaz

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike