Godišnjica smrti kraljice Elizabete II: Tog dana svi su pohrlili da se oproste od nje, a omiljeni unuk nije stigao na vreme

08.09.2023

09:03

0

Voljena britanska vladarka danas bi napunila 97. godina

Godišnjica smrti kraljice Elizabete II: Tog dana svi su pohrlili da se oproste od nje, a omiljeni unuk nije stigao na vreme
profimedia-0226721691 - Copyright Profimedia

Kraljica Elizabeta II, koja je bila najstariji i najdugovečniji britanski monarh, preminula je pre godinu dana, 8. septembra 2022, u svom zamku u Balmoralu, gde je boravila nekoliko meseci pred smrt.

Dramatični naslovi o narušenom zdravlju kraljice Elizabete počeli su da odjekuju svetom tog četvrtka popodne, kada je rečeno da su joj doktori naložili strogo mirovanje, da bi nedugo zatim BBC prekinuo emitovanje redovnog programa, što je bio signal da je britanska vladarka verovatno izdahnula.

Dodatni signal da taj dan nije kao svi ostali bili su izvešatji da su sva kraljičina deca počela da stižu u Škotsku jedno za drugim, pa se pisalo da idu da se oproste sa njom, a onda je predveče odjeknula vest da je Ujedinjeno Kraljevstvo ostalo bez najdugovečnije vladarke, nedugo pre nego što je princ Hari uspeo da stigne u Balmoral i oprosti se od bake.

Javnost je volela od rođenja

Rođena je 21. aprila 1926. godine kao prvo dete kralja Džoržda VI i kraljice Elizabete kao Elizabeta Aleksandra Meri. Kako je njen otac bio drugi sin kralja Džordža V, verovatnoća da će ona nekada postati kraljica bila je veoma mala.

Bez obzira na to, interesovanje javnosti za nju bilo je veoma veliko. Tako se Elizabeta već za svoj treći rođendan našla na naslovnoj stranici magazina “Tajms”. Plavokosa devojčica plavih očiju i punih obraza osvojila je srca ljudi širom sveta.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth/
 

Njen otac nije hteo da ona postane princeza, iako su mu predlagali da joj da titulu princeze od Velsa, što je on odbio jer se ta titula dodeljivala supruzi prestolonaslednika, pa bi, u slučaju da dobije sina, morao da je oduzme Elizabeti.

Iznenadna prestolonaslednica i prerano kraljica

Kada je Elizabetin stric Edvard VIII abdicirao 1936. godine, njen otac je postao kralj Džordž VI, a ona naslednica prestola. U životu princeze uživala je sve do početka Drugog svetskog rata. Tada je, sa 13 godina, evakuisana sa sestrom, kada je rat stigao u Britaniju, a šest godina kasnije, 1945, priključila se vojsci, gde je radila kao vozač i mehaničar. Tako je postala jedina žena iz kraljevske porodice koja je prošla vojnu obuku.

Od 1947. bila je u braku sa grčko-danskim princom Filipom, koji je zbog braka sa njom odustao od mogućnosti da postane kralj. Njih dvoje su uspeli da pet godina uživaju u braku i da putuju, sve dok 1952. njen otac nije preminuo.

Vest o očevoj smrti zatekla ju je 6. februara u Keniji, gde je boravila sa suprugom. Čim je obaveštena o očevoj smrti vratila se u London. Uzela je vladarsko ime Elizabeta II. Istog dana je proglašena za kraljicu Kanade, a sledećeg dana i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Svečano je krunisana 2. juna 1953. godine u Vestminsterskoj opatiji.

Chris Jackson/Pool via AP, File
 

Kraljica Elizabeta II je bila monarh 15 kraljevskih zemalja Komonvelta i poglavar Crkve Engleske.

Njena vladavina je u prvim decenijama bila obeležena postupnim nestankom Britanske imperije, kao i stagnacijom i siromašenjem Velike Britanije, trendovima koji su na određeni način preokrenuti za vreme premijerskih mandata Margaret Tačer i Tonija Blera.

Dana 9. septembra 2015. postala je britanski monarh koji je najduže vladao i ženski monarh koji je najduže vladao, čime je prestigla kraljicu Viktoriju.

Najdugovečnija kraljica Velike Britanije, kraljica Elizabeta II, preminula je 8. septembra 2022. godine u 96. godini.

Ona se u poslednjih nekoliko meseci sve manje pojavljivala u javnosti, a kad bi održala javne audijencije, sa sobom je nosila štap. Mnoge kraljevske obaveze koje je ona tradicionalno obavljala poverene su višim članovima kraljevske porodice, a priče o njenom narušenom zdravlju bile su sve češće u mesecima pred njenu smrt.

Bakingemska palata izdala je u četvrtak, 8. septembra, saopštenje da je kraljica stavljena pod medicinski nadzor u zamku Balmoral u Škotskoj, u kom je dva dana ranije imenovala Liz Tras za novu britansku premijerku. Ubrzo zatim objavljeno je da je izdahnula.

Kraljica Elizabeta II sahranjena je 19. septembra pored svog supruga, roditelja i sestre Margaret u Memorijalnoj kapeli kralja Džordža VI u zamku Vindzor.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike