Ukrajinci u 5 minuta ispalili desetine raketa na DNR, tokom grantiranja se zapalio manastir! Zelenski ima nove zahteve za SAD (VIDEO)

04.06.2022

20:06

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Ukrajinci u 5 minuta ispalili desetine raketa na DNR, tokom grantiranja se zapalio manastir! Zelenski ima nove zahteve za SAD (VIDEO)
ukrajina 0406 - Copyright Tanjug/AP Presidential /Francisco Seco/Alexei Alexandrov/Ricard Garcia Vilanova

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 101. dan.

Šta znamo do sada?

U toku je 101. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Putin: Bezbednosna situacija u Donbasu je izvanredna

- EU sramno udara na Rusiju: Postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte

- Putin: Spremni smo da rešimo krizu sa hranom, ali Zapad mora da nam ukine sankcije

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Bajden tražio od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa i plaćanja u rubljama

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

22.05 Dvoje mrtvih civila u napadu na Donjeck

Dvoje civila je nastradalo u napadu ukrajinskih trupa na Donjeck, saopštio je štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike. Broj ranjenih tokom ukrajinskog granatiranja Donjecka porastao je na 10, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Printacreen/YouTube/КОБа Триединство
 

 

21.15 Ukrajinska vojska: Borbe na više lokacija širom Ukrajine

Pored intenzivne borbe za grad Severodonjeck, ruske snage napadaju na mnogim drugim lokacijama širom Ukrajine, navodi se u večernjem biltenu ukrajinskih oružanih snaga.

Artiljerija danas granatira naselja u severnoj Sumskoj i Černigovskoj oblasti, a ukrajinski položaji u oblasti Harkova na severoistoku Ukrajine su pod sistematskom vatrom, prenosi Bi-Bi-Si.

U istočnoj delu Donjecka bilo je minobacačkih, artiljerijskih i raketnih udara na više lokacija, kao i vazdušnih napada na gradove Soledar i Slavjansk, navodi se u saopštenju.

U južnim delovima, u regionu Zaporožja izveštava se o napadima raketama i granatiranjima.

Ukrajinska vojska tvrdi da se nastavljaju borbe za kontrolu grada Severodonjecka koji je na udaru artiljerije i ratne avijacije.

20.50 Kuleba: Izbegavanje poniženja Rusije može samo da ponizi Francusku

Pozivi da se izbegne poniženje Rusije mogu samo da ponize Francusku i svaku drugu zemlju koja bi na to pozvala, poručio je danas ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba, reagujući na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona.

17.15 Putin: Ruska PVO krcka ukrajinsko oružje kao orahe

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da ruski PVO sistemi u Ukrajini razbijaju ukrajinsko oružje kao orahe.

- Njihovi PVO sistemi pucaju kao orasi, desetine su uništene, rekao je Putin u intervjuu televiziji Rosija 1, prenela je agencija RIA Novosti.

18.56 - Moskva: Ukrajinci se povlače iz Severodonjecka

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine, koje su pretrpele kritične gubitke i do 90 odsto ljudstva povlače se iz Severodonjecka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je na svom Telegram kanalu precoiziralo da su pojedine jedinice ukrajinskih trupa u borbama za Severodonjeck izgubile i do 90 odsto ljudstva i da se povlače u pravcu Lisičanska, grada na suprotnoj strani reke Severski Donjec.

18.50 - Mizincev:Kijev planira hemijsku kontaminaciju Severodonjecka

Vlasti u Kijevu su naredile oružanim snagama Ukrajine da u industrijskom postrojenju u Severodonjecku miniraju kontejnere sa šalitrom i azotnom kiselinom ukupne mase od preko 100 tona, upozorio je danas general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

Vadim Savitsky, Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

- Nakon što su shvatile da je nemoguć dalji otpor u industrijskoj zoni u Severodonjecku, kijevske vlasti su naredile svojoj kombinovanoj taktičkoj jedinici da u preduzeću Azot minira kontejnere sa šalitrom i azotnom kiselinom čija ukupna količina prelazi 100 tona. Oni veruju da će stvaranjem zone hemijske kontaminacije odložiti napredovanje ruskih oružanih snaga - rekao je Mizincev

On je istakao da kijevske vlasti planiraju da optuže ruske snage za izazivanje ekološke katastrofe, prenosi TAS S.

18.35 Medvedev kritikovao Zapad zbog sankcija članovima porodica

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev kritikovao je danas Zapad zbog nelegitimnih sankcija članovima porodica ruskih političara.

- Izgleda da je Zapad odlučio da reprodukuje najbolje prakse iz prošlosti - napisao je on na Telegramu.

Medvedev je naveo da kada je reč o sankcijama, one su dvostruko nezakonite.

- Sada su, po njihovom modelu, odgovorni ne samo učesnici političkih događaja - državnici ili poslanici, već i njihove porodice, koje ne na koji ničan nisu sposobne da utiču na svoje bližnje za mitske povrede koje je izmislio Zapad - istakao je Medvedev.

AP photo
 

 

18.05 SAD:Ulazak Švedske i Finske u NATO otežava poziciju Rusije

Ulaskom Finske i Švedske u NATO savez Rusija bi bila dovedena u težu vojnu poziciju na Baltiku, izjavio je danas tokom posete Stokholmu načelnik združenog generalštaba američke vojske, general Mark Majli.

Uprkos primedbama Turske, Švedska i Finska - nordijske zemlje koje imaju dugačke granice na Baltičkom moru, podnele su prošlog meseca zahtev za pridruživanje severoatlantskom vojnom savezu zbog povećane bezbednosne zabrinutosti izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu, preneo je Rojters.

Njihovo pridruživanje bi znacilo da bi se ruski gradovi Kaljinjingrad i Sankt Peterburg našli u okruženju NATO.

"Iz ruske perspektive to će biti veoma problematično vojno gledano, a veoma korisno za NATO", rekao je u Stokholmu general Majli uoči održavanja vojne vežbe NATO.

16.58 - Poljski radnici protestovali zbog sankcija Rusiji

Desetine poljskih radnika izašlo je na ulice u znak protesta protiv odluke vlade da obustavi aktivnosti kompanije „Sulzer Turbo Services" zbog njenih veza sa ruskim milijarderom Viktorom Vekselbergom.

15.35 Ukrajinci neće pregovore sa Moskvom?

Ukrajina je danas saopštila da nema smisla pregovarati sa Rusijom sve dok moskovske snage ne budu potisnute što dalje prema ukrajinskim granicama.

- Dok ne dobijemo u potpunosti oružje, dok ne ojačamo svoje pozicije, dok ih (ruske snage) ne potisnemo što dalje do granica Ukrajine, nema smisla da vodimo pregovore - izjavio je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak za ukrajinsku televiziju odgovarajući na pitanje o ponudi francuskog predsednika Emanuela Makrona da posreduje u pregovorima između Kijeva i Moskve o okončanju rata u Ukrajini, preneo je Rojters.

15.20 - Ukrajinska vojska intenzivno gađa Donjeck

U intervalu od pet minuta ispaljeno je 25 raketa i 20 projektila.

15.15  - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ukrajinske snage tokom povlačenja izazvali požar u drvenom hramu u Svajtogorsku. Kako se navodi, oni su gađali hram zapaljivom municijom iz mitraljeza.

Takođe se ističe da ruske snage koje se nalaze severno od Svajtogorska ne vode borbe i da nisu otvarali vatru prema Svjatogorskom istorijsko-nacionalnom parku u kojem se nalazi Uspenska lavra.

14.15 - Požar u manastiru Svjatogorska Uspenska lavra u DNR

 

 

Veliki požar izbio je u manastiru Svjatogorska Uspenska lavra nedaleko od Svjatogorska u Donjeckoj Narodnoj Republici, a kako prenose mediji, do požara je došlo zbog borbenih dejstava.

Plamen je u potpunosti zahvatio glavni hram Svih Svetih, a za sada nema informacija da li ima povređenih ili poginulih u požaru.

U pitanju je drveni hram koji ima 17 kupola i izgrađen je 2009. godine na mestu istoimenog hrama koji je srušen bio 1947. godine.

 

14.10 - Zaharova: Zašto Nemačka ćuti o blokadi ruskih medija u Evropi

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je, komentarišući izjavu ambasade Nemačke o nesmetanom radu ruskih novinara u toj zemlji, podsetila na blokadu ruskih medija u Evropi i dodala da očekuje komentar Nemačke o slobodi govora.

- Juče mi je jedan Nemac poslao fotografiju televizijskog ekrana na kome se nalazi sledeći natpis: "Ovaj program je trenutno nedostupan. Radimo na uspostavljanju rada servisa. Uzrok problema nije vaša oprema". Uzrok problema je blokada ruskih medija u Evropi. Taj čovek je želeo da gleda televiziju "Rusija". Sa nestrpljenjem čekam komentare nemačke ambasade u Moskvi na temu slobode govora - napisala je Zaharova na Telegramu, preneo je Sputnjik.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Marija Zaharova

13.37 - Volodin ismejao sankcije Zapada: Rusija bi mogla i da profitira, a Evropa će biti u problemu

Posle najnovijeg paketa sankcija EU, predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin saopštio je da gubici Rusije, u slučaju da Evropa zabrani izvoz ruske nafte na njeno tržište, mogu iznositi 22 milijardi dolara godišnje, ali da, zbog porasta cena usled sankcija, prodajom ruske nafte na azijskom tržištu ti gubici mogu biti kompenzovani.

13.30 - Granatirana tri grada u DNR

Ukrajinska vojska granatirala je Donbas, a mete su bili gradovi Donjeck, Jelenovka i Makejevka u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je Zajednički centar za kontrolu režima primirja.

Kako se navodi, ispaljeno je pet granata kalibra 122 milimetra na Jelenovku, pet granata kalibra 155 milimetara na Makejevko, dok je na Donjeck ispaljeno 20 projektila kalibra 122 milimetra.

13.10 - Medvedev kritikovao Zapad zbog sankcija članovima porodica

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev kritikovao je danas Zapad zbog nelegitimnih sankcija članovima porodica ruskih političara.

- Izgleda da je Zapad odlučio da reprodukuje najbolje prakse iz prošlosti - napisao je on na Telegramu, preneo je TASS.

12.09 - Makron: Važno je da Rusija ne bude ponižena

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je od vitalnog značaja da Rusija ne bude ponižena da bi, nakon prestanka sukoba u Ukrajini, bilo moguće pronaći diplomatsko rešenje.

Emanuel Makron; Aris Oikonomou, Pool Photo via AP
Emanuel Makron

- Ne smemo da ponižavamo Rusiju da bismo onog dana kada borbe prestanu mogli da izgradimo izlaznu strategiju diplomatskim putem - naveo je Makron u intervjuu regionalnim novinama, prenosi Rojters.

11.16 - Ukrajina: Ruske snage ruše mostove kod Severodonjecka

Ruske snage dižu u vazduh mostove preko reke Severodonjecka kako bi sprečile Ukrajinu da dovede vojna pojačanja i isporuči pomoć civilima u gradu Severodonjeck, saopštio je guverner Luganske oblasti Serhij Hajdaj.

11.07 - Konašenkov: Oboren ukrajinski vojno-transportni avion

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su ukrajinski vojno-transportni avion i 17 dronova, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Naveo je da je avion oboren juče kod Odese i da je dopremao oružje i municiju, prenosi RIA Novosti.

Konašenkov je rekao da je uništeno i 17 ukrajinskih bespilotnih etelica, uključujući dva Bajraktar-TB2.

10.46 - Zelenski pozvao američke gradonačelnike: Raskinite pobratimske veze sa gradovima Rusije

Aaron Chown/Pool Photo via AP
Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je danas gradonačelnike američkih gradova da raskinu pobratimske veze sa ruskim gradovima.

Zelenski je, govoreći putem video-linka na konferenciji gradonačelnika, rekao da su neki od najsmrtonosnijih projektila koje ruska vojska koristi u Ukrajini proizvedeni u Jekaterinburgu, koji je, kako je naveo, grad pobratim sa američkim gradom San Hozeom, prenosi Interfaks Ukrajina.

Zelenski je pozvao gradonačelnike američkih gradova da se pridruže obnovi Ukrajine.

10.20 - Volodin: Arsenal Zapada za obuzdavanje razvoja Rusije iscrpen

Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin smatra da su iscrpene mogućnosti Vašingtona i Brisela da obuzdaju razvoj Rusije.

Volodin je, komentarišući šesti paket sankcija EU Rusiji, na Telegramu napisao da su uvođenjem novih sankcija zapadni političari su prinuđeni da biraju između lošeg i veoma lošeg scenarija za privrede i građane svojih zemalja, prenosi TASS.

AP Photo/Pavel Golovkin, File
Vjačeslav Volodin

Naveo je da bi gubici Rusije od zabrane izvoza nafte u Evropu, prema procenama stručnjaka, mogli da budu 22 milijarde dolara godišnje, ali da bi, zbog rasta cena energenata izazvanog sankcijama i preorijentacije ruskih tržišta nafte na azijski pravac, troškovi mogli da budu potpuno nadoknađeni, a da je moguće da privreda Rusije bude "u plusu".

- Prevazilazeći sve sankcije, naša zemlja će postati samo jača - ocenio je Volodin.

10.12 - Snage DNR likvidirale 30 ukrajinskih vojnika

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da je uništila tri uporišta ukrajinske vojske kod mesta Vodjane i likvidirala 30 ukrajinskih vojnika.

Pored toga, kako se navodi, uništena su i dva oklopna transportera BMP-2.

09.43 - Ukrajinci granatirali Petrovsku oblast

Ukrajinska vojska je tokom jutra ispalila četiri rakete BM-27 „Uragan“ na Petrovsku četvrt Donjecka, kao i 11 granata kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

U izveštaju Centra se navodi i da je najmanje 20.000 ljudi u mestu Šahta Čeljuskincev u Donjecku ostalo bez struje zbog granatiranja ukrajinskih snaga.

09.28 - Kijev: Obaveštajci u kontaktu sa zarobljenicima iz Azovstalja

Ukrajinske obaveštajne službe su u komunikaciji sa zarobljenim borcima iz čeličane Azovstalj, a Kijev čini sve što može da obezbedi njihovo oslobađanje, izjavio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

- Preko obaveštajnih službi imamo podatke o uslovima pritvora, ishrani i mogućnosti njihovog puštanja na slobodu - rekao je u petak Monastirski na ukrajinskoj televiziji, prenosi Rojters.

09.10 - U Zaporoškoj oblasti, na jugu Ukrajine, neutralisana je ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa, saopštio je Sputnjiku član glavnog saveta vojno-civilne administracije regiona Vladimir Rogov.

Kako je rekao, reč je o dobro pripremljenim ljudima iz ukrajinskih specijalnih službi, a trenutno je u toku istražni postupak kako bi se utvrdilo njihovo celokupno delovanje.

08.45 - Putin: Rusija garantuje prolaz za izvoz žita iz Ukrajine

Rusija garantuje nesmetan prolaz brodova koji prevoze ukrajinsko žito i može da obezbedi njegov izvoz kroz luke koje kontroliše, kao što su Berđansk i Marijupolj, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

On je rekao da Rusija ne ometa izvoz žitarica iz Ukrajine i da se to može učiniti preko crnomorskih luka i susednih zemalja.

- Što se tiče ukrajinskog izvoza žitarica, mi tome ne postavljamo prepreke - naglasio je Putin, prenosi TASS.

Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

08.39 - Nastavljene borbe u Severodonjecku

Borbe se nastavljaju u Severodonjecku u Luganskoj oblasti, saopštava Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na svojoj Fejsbuk stranici, prenosi Unian. 

- Uz podršku artiljerije, neprijatelj izvodi jurišne operacije u naselju Severodonjeck, pojačao je grupaciju mobilizacionom rezervom 'drugog armijskog korpusa' - navodi se u izveštaju.

07.50 - Si-En-En: SAD i saveznici traže okvir za okončanje rata u Ukrajini

Američki zvaničnici se poslednjih nedelja redovno sastaju sa svojim britanskim i evropskim kolegama kako bi razgovarali o potencijalnim okvirima za prekid vatre i okončanje rata u Ukrajini putem sporazuma, saopštilo je za Si-En-En nekoliko izvora upoznatih sa ovim pregovorima.

Ukrajina nije direktno uključena u te diskusije, uprkos opredeljenju SAD "ništa o Ukrajini bez Ukrajine", navodi Si-En-En.

07.33 - Hersonska oblast krupnim koracima ka jedinstvu sa Rusijom

Hersonska oblast će nastaviti da sprovodi proces integracije sa Rusijom uprkos stavu Evropske unije da ne prizna ruske pasoše koji se izdaju građanima tih regiona, izjavio je zamenik ševa vojno-civilne administracije regiona Kiril Stremousov.

On je kazao da će Hersonska oblast postati sastavni deo Ruske Federacije i da ne postoji nijedna sila koja će taj proces da stopira.

07.29 - Prikazan rad kompleksa za elektronsko ratovanje „Palantin“

Ministarstvo odbrane je objavilo video rada kompleksa za elektronsko ratovanje „Palantin“ u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

 

 

Navodi se da ruska vojska koristi ove komplekse za elektronsko suzbijanje sistema neprijateljskih oružanih snaga.

- Kompleks „Palatin" blokira signal izviđačkih bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine i onemogućava rad mobilnih telefona i interneta u neprijateljskim komandama - navodi se u izveštaju.

07.20 - Kijev: Spremamo sankcije protiv 12.000 Rusa

Ukrajinske vlasti pripremile su listu od oko 12.000 ruskih državljana kojima će biti uvedene sankcije, izjavio je portparol ukrajinskog ministra spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

- Ukrajina će nastaviti da se bori kako bi sankcionisala ruske građane, uključujući i patrijarha Kirila, koji podrivaju ukrajinsku nacionalnu bezbednost. Sve u svemu, pripremili smo listu sankcija, koja uključujuje više od 12.000 ruskih oligarha, zvaničnika i propagandista", precizirao je Nikolenko u petak, preneo je TAS S.

07.00 - Lavrov: SAD vodi rat protiv pravoslavlja

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da se, poslednjih godina, na inicijativu Amerikanaca "koji aktivno manipulišu carigradskim patrijarhom, radi na uništavanju pravoslavlja".

- Poznato vam je kakve su rušilačke aktivnosti bile preduzete u Ukrajini po pitanju Ukrajinske pravoslavne crkve. Stvorena je kvazi struktura pod nazivom ''Pravoslavna crkva Ukrajine''. Sirijsku i srpsku pravoslavnu crkvu pokušavaju da pocepaju - rekao je Lavrov, preneo je "Sputnjik".

On je naveo da je "kurs očigledan i da ga je teško prikriti".

- To je deo sadašnjeg kursa Zapada usmeren na potkopavanje svega što je povezano sa Rusijom, Slovenima, pravoslavljem - rekao je ruski ministar na skupu povodom 140. godišnjice postojanja Carskog pravoslavnog palestinskog društva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike