Uzbuna u Španiji zbog misterioznog hepatitisa: Bolest registrovana još u januaru!

31.05.2022

20:45

0

"Tajanstvena" bolest prvenstveno je zahvatila malu decu,

Uzbuna u Španiji zbog misterioznog hepatitisa: Bolest registrovana još u januaru!
ilustracija - Copyright Profimedia

 

Španija je od početka ove godine registrovala 30 slučajeva akutnog hepatitisa nepoznatog porekla, pokazuje novi izveštaj Ministarstva zdravlja zemlje.

"Tajanstvena" bolest prvenstveno je zahvatila malu decu, od kojih 24 obolela od 10 i manje godina. Nijedan od pacijenata nije u međusobnom srodstvu, napominje ministarstvo, a nije utvrđena epidemiološka veza između slučajeva.

- Neophodno je nastaviti intenzivno praćenje i nastaviti istrage koje se provode kako bi se potvrdilo ili isključilo da li postoji porast slučajeva nepoznatog hepatitisa u odnosu na ono što se očekuje - napomenuli su u petak iz ministarstva, priznajući da je još uvek nejasno da li su slučajevi nadmašio svoju uobičajenu osnovu ili ne.

Prvi pacijent je pokazao simptome 2. januara, navodi se u izveštaju o situaciji. Nalazi sugerišu da se bolest zapravo pojavila mnogo pre početka aprila, kada su slučajevi akutnog hepatitisa prijavljeni u više, prvenstveno evropskih zemalja, kao i u SAD.

Prema poslednjim podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u periodu od 5. aprila do 26. maja prijavljeno je oko 650 sumnjivih slučajeva bolesti kod dece. Još 99 slučajeva je pod istragom.

Akutni hepatitis je do sada otkriven u 33 zemlje, navela je zdravstvena organizacija UN-a, dodajući da naučnici širom sveta još uvek nisu utvrdili uzroke.

- Etiologija ovog teškog akutnog hepatitisa ostaje nepoznata i pod istragom; slučajevi su klinički teži i veći procenat razvija akutnu insuficijenciju jetre u poređenju sa prethodnim izveštajima o akutnom hepatitisu nepoznate etiologije kod dece - saopštila je SZO u petak.

Organizacija je pozvala svoje članove da pojačaju istraživanje o prirodi i uzrocima hepatitisa, napominjući da ostaje nejasno da li je broj prijavljenih slučajeva nenormalan ili ostaje unutar uobičajene osnovne linije.

- Države članice se snažno ohrabruju da identifikuju, istraže i prijave potencijalne slučajeve koji odgovaraju gornjoj definiciji slučaja - rekao je SZO.

- Uzorci pune krvi, seruma, urina, stolice, respiratorne biopsije i biopsije jetre (ako su dostupni) trebaju se uzeti za sve slučajeve koji zadovoljavaju definiciju slučaja.

SZO i "stručnjaci" koji još uvek nisu došli do mogućeg uzorka, već na samom početku, kod prvih slučajeva akutnog hepatitisa odbacili su mogućnost da je reč o hepatitisu kojeg je izazvala vakcinacija protiv COVID-a. Putem kojih istraživanja ili studija su odbacili tu mogućnost to je još uven nepoznanica ali SZO ne dozvoljava ni da se pomisli a ne da se čak dovede u vezu vakcina i sam hepatitis.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike