Bajden pomešao Severnu i Južnu Koreju: Još jedan lapsus američkog predsednika kruži internetom, svet u šoku (VIDEO)

28.05.2022

12:36

0

Zaneo se pričajući o sankcijama Rusiji, pa napravio ozbiljnu grešku

Bajden pomešao Severnu i Južnu Koreju: Još jedan lapsus američkog predsednika kruži internetom, svet u šoku (VIDEO)
bajden - Copyright AP Photo/Evan Vucci

Američki predsednik Džozef Bajden još jednom je produžio dug spisak svojih gafova pomešavši u petak dve korejske države.

Govoreći na ceremoniji dodele diploma Pomorske akademije u Anapolisu u Merilendu, Bajden je razgovarao o važnosti saradnje SAD sa saveznicima zarad globalne bezbednosti.

Kao primer takve saradnje naveo je sankcije koje su zapadne zemlje uvele Moskvi zbog njene vojne operacije u Ukrajini.

- Da li je neko mislio da će, kada sam pozvao na sankcije Rusiji, pored NATO-a i Australija, Japan, Severna Koreja, neke od zemalja ASEAN-a (Asocijacije nacija jugoistočne Azije) ustati i podržati te sankcije? - pitao je američki lider.

Međutim, Severna Koreja, koja je i sama pod velikim sankcijama Vašingtona, zapravo je bila jedna od pet zemalja koje su početkom marta glasale protiv rezolucije UN kojom se osuđuje ruska vojna operacija u Ukrajini, dok je Bajden najverovatnije mislio na Južnu Koreju.

 

 

Pjongjang je čak optužio „hegemonističku politiku“ SAD za podsticanje sukoba.

U međuvremenu, Rusija i Kina su u četvrtak iskoristile veto da blokiraju rezoluciju Saveta bezbednosti UN čiji je cilj jačanje međunarodnih sankcija Severnoj Koreji. Ove zemlje nisu stavile veto ni na jedan od prethodnih paketa sankcija Severnoj Koreji koji su primenjeni od 2006.

Prošlog meseca Bajden je bio ismejan na mreži jer ga je sa skupa odvela osoba obučena u kostim uskršnjeg zeca dok je razgovarao sa novinarom. Drugom prilikom, tokom posete Južnoj Koreji, novog premiejra ove zemlje nazvao je imenom starog.

Svoju suprugu nazvao je potpredsednicom, potredsednicu SAD Kamalu Haris nazvao je "prvom damom", izjavio je da je Putin napao Rusiju, dok je Ukrajince pomešao sa Irancima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike