Bivši predsednik Ukrajine pokušao da pobegne u Poljsku: Zaustavljen na granici, isplivale i fotografije

28.05.2022

11:23

0

Pripadnici Državne carinske službe navodno nisu hteli da preuzmu odgovornost za odluku da li da ga puste da napusti zemlju

Bivši predsednik Ukrajine pokušao da pobegne u Poljsku: Zaustavljen na granici, isplivale i fotografije
AP22016636076178 - Copyright AP Photo/Piotr Molecki

Nekadašnji predsednik Ukrajine Petro Porošenko pokušao je u petak da pređe granicu sa Poljskom, javili su ukrajinski mediji, pozivajući se na izvore državne carinske službe. Prethodnik Vladimira Zelenskog trenutno se suočava sa optužbama za izdaju u Kijevu.

Porošenko se pojavio na prelazu Rava-Ruska, zapadno od Lavova, u terencu rendž rover u petak uveče, objavile su Ukrajinske nacionalne vesti (UNN) i Ukrajinska pravda. Pripadnici Državne carinske službe Ukrajine koji su tamo stacionirani navodno nisu hteli da preuzmu odgovornost za odluku da li da ga puste da napusti zemlju. Međutim, nije bilo zvanične potvrde nadležnih zvaničnika.

Fotografije objavljene na Telegramu pokazuju da neko ko liči na Porošenka razgovara sa nekoliko carinskih agenata.

- Ovo je politički poredak koji izgleda odvratno - napisala je političarka Irina Geraščenko na Telegramu, napominjući da je Porošenko bio sprečen da napusti zemlju, iako je imao validno putno pismo iz parlamenta da prisustvuje Parlamentarnoj skupštini NATO-a u Litvaniji.

 

 

Geraščenko je članica Porošenkove partije „Evropska solidarnost”.

Porošenko je tehnički i dalje poslanik u ukrajinskom parlamentu. U decembru 2021. aktuelna vlada ga je optužila za izdaju u navodnoj šemi kupovine uglja od separatista iz Donbasa 2014-15.

Kad su optužbe objavljene on je otputovao je u Tursku, ali se u januaru vratio u Kijev. Sud je tada odbio zahtev vlade da ga stavi u zatvor ili čak u kućni pritvor.

Poznat kao „kralj čokolade", zahvaljujući svom vlasništvu nad gigantom slatkiša „Rošen", Porošenko je napravio veliko poslovno carstvo u Ukrajini tokom 1990-ih, koje je uključivalo brodogradilišta i televizijski kanal. Ovaj kanal je, kako je rekao za „Vašington post" odigrao ključnu ulogu u pobuni na Majdanu u februaru 2014, kojom je svrgnut izabrani predsednik Viktor Janukovič.

AP Photo/Piotr Molecki
Petro Porošenko

Porošenko, koji je ranije bio nakratko ministar trgovine i spoljnih poslova, našao se kao kandidat establišmenta na predsedničkim izborima u maju 2014. godine. Kao predsednik, on je predvodio „antiterorističku operaciju“ da silom razbije separatiste Donbasa u leto 2014. i ponovo početkom 2015.

Oba pokušaja su se završila katastrofom za ukrajinsku vojsku, a Kijev je pristao na prekid vatre uz posredovanje u Minsku. Okružen skandalima, Porošenko je ostao bez kandidature za reizbor i 2019. zamenio ga je Vladimir Zelenski.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike