Italija obeležava dan boraca protiv Koza nostre: Sudija Falkone ubijen uz pomoć 500 kg eksploziva

23.05.2021

12:14

0

Autor: A.S.

Navodno, i dalje nije otkriveno ko je naručio i organizovao atentat

Italija obeležava dan boraca protiv Koza nostre: Sudija Falkone ubijen uz pomoć 500 kg eksploziva
Copyright Foto: Printscreen/Youtube/Università Mediterranea di Reggio Calabria

Italija danas obeležava 29 godina od kako su pripadnici mafijaške organizacije “Koza nostra”, u dva odvojena atentata ubili sudije Ðovanija Falkonea i Paola Borselina.

Sudije Paolo Borselino i Đovani Falkone su i danas simbol borbe italijanske države protiv kriminalnih mafijaških organizacija. Ubijeni su jer su, za to vreme hrabro, vodili procese protiv mafije.

Predsednik Italije Serđo Matarela je odao poštu svim žrtvama mafije, i izjavio da je, “zahvaljujući akcijama države, mafija izgubila moć koju je nekada gradila zahvaljujući, između ostalog, teroru i zaveri ćutanja koja je vladala među stanovništvom” prenose italijanski mediji.

I brata predsednika Matarele, sudiju Pjersantija, je takođe pre 40 godina ubila mafija.

Samo ubistvo Falkone na kraju je i ekranizovano na filmu Il Traditore

U atentatu na sudiju Ðovanija Falkonea, na putu blizu Palerma, mafija je upotrebila 500 kilograma eksploziva tritola kojim je uništila tri blindirana vozila u kojima su bili sudija i njegovi pratioci. Tom prilikom deo puta je sasvim uništen.

U anti-mafija procesima koji su usledili nakon atentata, gotovo svi glavni učesnici i izvođači terorističkog napada su osuđeni ali, kako tvrdi Lamberto Ðanini, jedan od kolega i bliskih prijatelja ubijenog sudije Falkonea, “nikada nisu otkriveni oni koji su atentat naručili i organizovali”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike