Makron ima novu ideju: Predložio stvaranje "Evropske političke zajednice" - evo šta to znači!

09.05.2022

21:36

0

Autor: J.B.O.

Postojala je stvarna želja da restrukturiramo Evropu po pitanju više politika - kazao je Makron

Makron ima novu ideju: Predložio stvaranje "Evropske političke zajednice" - evo šta to znači!
makron - Copyright AP Photo/Thibault Camus, File

Francuski predsednik Emanuel Makron založio se danas za stvaranje "Evropske političke zajednice" kako bi se povećala saradnja EU s drugim evropskim zemljama, poput Ukrajine, pošto njihovo pristupanje Uniji nije realno u skorijoj budućnosti.

- Postojala je stvarna želja da restrukturiramo Evropu po pitanju više politika, ali je Evropa postavila lestvicu vrlo visoko po pitanju integracije pa nećemo moći integrisati neke države u idućim godinama ili čak decenijama - rekao je Makron na konferenciji za medije nakon završetka Konferencije o budućnosti Evrope u Evropskom parlamentu.

On je jasno stavio do znanja da će za pristupanje Ukrajine EU trebati nekoliko godina, ali da je potrebno pružiti joj nadu u kratkoročnom roku, prenosi Rojters.

- Ukrajina je po svojoj borbi i hrabrosti već iskreno članica naše Evrope, naše porodice, naše unije. Čak i ako joj damo status kandidata sutra, svi savršeno znamo da će proces pristupanja trajati nekoliko godina, a verovatno i decenija - rekao je Makron.

AP Photo/Francois Mori
 

Format saradnje s drugim evropskim zemljama samo kroz evropske integracije blokira u određenoj meri energetsku, kulturnu i drugu saradnju, smatra francuski predsednik.

On je rekao da bi "Evropska politička zajednica" bila otvorena za demokratske evropske države koje neguju ključne vrednosti u oblastima političke saradnje, bezbednosti, energetske saradnje, saobraćaja, investicija u infrastrukturu.

- Pridruživanje (toj zajednici) ne prejudicira nužno buduće članstvo u EU. Niti bi ona bila zatvorena za one koji u je napustili - rekao je Makron.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike