Blinken objavio: Ponovo radi ambasada SAD u Kijevu

18.05.2022

18:55

0

Američka ambasada zatvorena je još 14. februara

Blinken objavio: Ponovo radi ambasada SAD u Kijevu
Entoni Blinken - Copyright Saul Loeb/Pool via AP

Ambasada SAD u Kijevu počela je danas s radom, rekao je državni sekretar Entoni Blinken, gotovo tri meseca nakon što su SAD udaljile svoje diplomate i obustavile rad ambasade zbog ruske vojne operacije u Ukrajini.

- Ukrajinski narod je, uz našu bezbednosnu pomoć, odbranio svoju domovinu pred nesavesnom invazijom Rusije, i kao rezultat toga, zvezde i pruge još jednom se vijore iznad ambasade - naveo je Blinken, prenosi Rojters.

 

 

Neposredno pre nego što je američka zastava podignuta iznad ambasade, portparol Stejt departmenta Danijel Langenkamp rekao je da će se u prvoj fazi mali broj diplomata vratiti na posao.

Rojters navodi da je američka ambasada zatvorena još 14. februara, 10 dana pre nego što je Rusija pokrenula vojnu akciju u punom obimu, a osoblje ambasade provelo je prva dva meseca rata u Poljskoj, ali se otpravnica poslova Kristina Kvien vratila u Ukrajinu 2. maja, posetivši zapadni grad Lavov.

Dodaje se da su mnoge zapadne zemlje, uključujući Francusku, Nemačku i Veliku Britaniju, ponovo otvorile svoje ambasade u Kijevu tokom prošlog meseca, nakon što su se ruske trupe povukle sa severa Ukrajine kako bi se usredsredile na ofanzivu na istoku zemlje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike