Prljavi plan prerušen u zeleno: Kako američki tehnološki giganti koriste pakt sklopljen sa Evropskom komisijom za lobiranje u Briselu

15.05.2022

07:00

0

Izvori upućeni u rad ovih kompanija i dogovor sa EU tvrde da ove velike kompanije imaju dosta koristi od njega

Prljavi plan prerušen u zeleno: Kako američki tehnološki giganti koriste pakt sklopljen sa Evropskom komisijom za lobiranje u Briselu
Tehnološke kompanije iz SAD - Copyright Pixabay/Wikimedia

Američki tehnološki giganti koriste industrijski pakt kojem je cilj ozelenjavanje centara podataka kako bi izneli svoje stavove o širem tehnološkom zakonodavstvu u Briselu, tvrde dva evropska člana inicijative.

Pakt klimatski neutralnih centara podataka, dobrovoljni industrijski sporazum potpisan sa Evropskom komisijom 2021, obavezuje kompanije koje dominiraju u ovoj grani da smanje visok negativan uticaj centara podataka na životnu sredinu i emisije ugljen-dioksida. Sa druge strane, omogućava im da izbegnu strožu regulativu iz Brisela.

Članovi pakta su „Gugle“, „Majkrosoft“, IBM, „Intel“ i „Amazon Veb Usluge“. Oni su se obavezali da će se pozabaviti upotrebom energije, resursa i vode u svojim centrima podataka i da će ih napajati koristeći samo obnovljivu energiju do 2030. godine.

Međutim, menadžer iz jedne od zemalja članica EU rekao je za „Politiko" da velike američke kompanije za prenos podataka umesto toga koriste pakt kao sredstvo za lobiranje.

- To se zapravo nikada ne kaže, ali njihov cilj je da ujedine aktere industrije i da mogu da govore u njeno ime - rekao je menadžer, govoreći pod uslovom anonimnosti zbog osetljivosti teme, dodajući da „Amerikanci” imaju „prevlast” u aktivnostima pakta.

Zvaničnik iz ove grane industrije u drugoj članici EU, koji je takođe tražio da ne bude imenovan, složio se da je inicijativa „pod uticajem“ tehnoloških kompanija sa sedištem u SAD i da se čini da se sve više smatra sredstvom za razradu dokumenata o zajedničkoj poziciji ili linije koju treba preduzeti za ceo sektor, u pogledu zakona EU o kojima se pregovara.

AP Photo/Matt Rourke, file
 

Taktika lobiranja je „dobro uvežbana taktika u pokušaju da se izbegne oštrija regulativa“, rekao je Pasko Sabido, aktivista nevladine organizacije „Corporate Europe Observatory", dodajući da se dobrovoljni industrijski sporazumi često koriste kao „frontovi“ za neformalno lobiranje.

Industrijski igrači koji predstavljaju američke tehnološke gigante odbacili su zabrinutost da pakt skreće sa kursa.

Ben Mejnard, direktor komunikacija u „Cloud Infrastructure Services Providers in Europe" (CISPE), čiji je član i „Amazon”, naglasio je da nema ništa loše u tome što su veliki igrači uključeni u pakt. Oni su „lideri u razvoju tehnologija koje omogućavaju da centri za podatke budu održivi“, rekao je Mejnard, dodajući da svaka kompanija dobija jedan glas u upravljačkim grupama pakta, bez obzira na njenu veličinu.

„Gugl” i „Majkrosoft” nisu odgovorili na zahtev za komentare. IBM i „Amazon Veb Usluge” takođe su odbili da komentarišu.

Indirektno mešanje u politiku EU

Pakt, koji se ne smatra lobističkom organizacijom, ne pojavljuje se u registru transparentnosti EU za aktivnosti lobiranja. Samo je jedan od potpisnika, „OVHcloud”, opisao inicijativu kao deo svojih aktivnosti koje su „pokrivene registrom“.

Pixabay/Hebi B.
 

Neki članovi to vide kao problem, tvrdeći da kompanije brišu granice koristeći pakt za usaglašavanje zajedničkih stavova i lobiranje u institucijama EU o širokom broju pitanja.

Pakt je uspostavio internu „radnu grupu za politiku“ koja će sarađivati i koordinirati stavove o ključnim klimatskim zakonima EU, uključujući Direktivu o energetskoj efikasnosti, Direktivu o obnovljivoj energiji i taksonomiju EU za zelene investicije.

To nije navedeni cilj pakta, prema rečima menadžera gore citiranog člana Evropskog pakta, koji je rekao da je namera da se omogući članovima i Komisiji da se „usaglase” u pogledu energije, korišćenja vode i cirkularnog učinka u centrima podataka.

- Bili smo prilično iznenađeni jer je postojalo pravo pozicioniranje, prava politička strategija koja se postavljala za pregovore o Direktivi o energetskoj efikasnosti - dodao je neimenovani menadžer.

Pakt je sastavio zajednički dokument o stavu o Direktivi o energetskoj efikasnosti koji bi potpisnici pakta mogli da koriste da odgovore na javnu konsultaciju Komisije „sa zajedničkim jezikom i zajedničkim ciljevima“, prema razmeni imejlova u koje je „Politiko" imao uvid.

Mejnard je tvrdio da će svako udruženje raspravljati o politici.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

- To znači da treba da budemo informisani o tome šta se dešava i da mi, kao industrija, možemo da obezbedimo pravi tehnički input kreatorima politike - rekao je on i dodao:

- Mi ne lobiramo proaktivno, ali se nudimo da razgovaramo.

Mejnard je rekao da mu je čudno što pojedini članovi smatraju da to nije ono što su potpisali, tvrdeći da nije zabranjeno da pakt ima stavove o politici.

Nedostatak ambicije

Prema rečima zvaničnika dve evropske organizacije, fokus na lobiranje u Briselu doveo je do razvodnjenja njegovog osnovnog rada na održivosti.

Ciljevi pakta o korišćenju vode u centrima podataka „uopšte nisu teško dostižni“, rekao je pomenuti menadžer.

- Iskusni akteri dostići će ih bez ikakvih problema, a oni koji su još daleko neće imati mnogo problema da dođu do njih - istakao je on.

AP Photo/John Locher, File
 

Daan Terpstra, izvršni direktor Alijanse za održivu digitalnu infrastrukturu, koja nije članica pakta, složio se da je dosadašnji rad pakta predstavljao „nastavak statusa kvo“ i da bi mogao biti čak i suvišan, s obzirom na postojeće metrike kao što je alat za procenu životnog ciklusa.

Ali Mejnard se nije složio.

- Mislimo da radimo dobar posao i da smo na pravom putu sa onim što smo postavili zajedno sa Komisijom - rekao je on.

Za one koji se zalažu za više standarde korišćenja energije u sektoru oblaka, evropska inicijativa će verovatno izneveriti svoje navedene ekološke ciljeve.

- Ne računajte da će veliki američki igrači sami sebi postavljati ograničenja. To neće funkcionisati - rekao je neimenovani menadžer.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike