Eksplozije u Nikolajevu, Bajden potpisao "Zakon o zajmu i najmu", Mađarska neće glasati za naftni embargo Rusiji (FOTO)

09.05.2022

05:14 >> 21:47

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Eksplozije u Nikolajevu, Bajden potpisao "Zakon o zajmu i najmu", Mađarska neće glasati za naftni embargo Rusiji (FOTO)
ukrajina 1704 - Copyright Profimedia

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 75. dan.

Načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev izjavio je tokom jučerašnjeg dana da je više od 19.800 ljudi, među kojima je 970 dece, evakuiano je iz opasnih regiona iz Ukrajine, kao i iz samoproglašenih Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR).

Istivremeno, stigla je i informacija da je Popasna u Luganskoj Narodnoj Republici u potpunosti oslobođena od ukrajinske vojske. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o pooštravanju sankcija Rusiji i strategiji za obnovu Ukrajine.

 

Šta sve znamo do sad?

U toku je 75. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Potonula ruska raketna krstarica "Moskva"

- Ukrajinci zarobili Medvedčuka

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Evakuacija iz Marijupolja, posebno iz čeličane Azovstalj

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali "na pola puta"

 

23.46 - 39,8 milijardi od SAD za Ukrajinu

Demokrate u američkom Kongresu složile su se oko predloga da se Ukrajini obezbedi dodatna pomoć od 39,8 milijardi dolara, izjavila su danas dva izvora upoznata sa predlogom, javlja Rojters.

To je premašilo prošlomesečni zahtev predsednika SAD DŽozefa Bajdena za upućivanje 33 milijardi dolara pomoći, navodi britanska agencija.

22.41 - Konašenkov: Ruski PVO oborio avion MiG-29, presreli i raketu Točka U i dva projektila

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinski avion MiG-29 i presreli raketu Točka-U i dva projektila Smerč, izjavio je danas predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Ruski PVO sistemi su tokom dana oborili avion MiG-29 ukrajinskih vazduhoplovnih snaga iznad grada Severodonjecka - rekao je on, preneo je TASS.

- Ukrajinski projektil Točka-U presretnut je u blizini sela Ivanovka u oblasti Harkov, a dve rakete višecevnog raketnog sistema Smerč presretnute su u oblastima Bolšaja Kamiševaha i Izjum - dodao je Konašenkov.

Slika ekrana/Jutjub/ The Kremlin Stories
 

Istovremeno, šest helikoptera je uništeno tokom noći projektilima Oniks u regionu Odese, kazao je on.

22.01 - Šolc: Pregovori Rusije i Ukrajine da se nastave i budu konkretniji

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas na nastavak i konkretnije pregovore između Rusije i Ukrajine kako bi se brzo postiglo mirno rešenje.

- Naš zahtev je da se pregovori ponovo pokrenu, da se pregovori Rusije i Ukrajine konkretizuju, da se u njima vrlo brzo postigne dogovor. Ne bi trebalo da sada, posle mnogo hiljada mrtvih ljudi, bude novih razaranja. Naprotiv, sada moramo doći do tačke u kojoj će biti postignut napredak u pregovorima - rekao je on.

21.34 - Bajden potpisao "Zakon o zajmu i najmu"

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je "Zakon o zajmu i najmu" (lend liz) koji se odnosi na isporuke oružja Ukrajini.

Nacrt zakona o zajmu i najmu će uprostiti pružanje vojne pomoći Ukrajini. 

Između ostalog, on će privremeno ukloniti niz „zahteva koji se odnose na ovlašćenja predsednika za slanje odbrambene opreme Ukrajini ili drugim istočnoevropskim zemljama koje su izložene ruskoj invaziji“, navodi se u dokumentu na sajtu američkog Kongresa.

21.05 - Eksplozije u Nikolajevu su se čule u ponedeljak uveče

20.31 - Šmihal: Ukrajina gubi dnevno 170 miliona dolara

Ukrajina gubi 170 miliona dolara svakog dana od kada joj je odsečen pristup moru, a nacionalni izvozni kapacitet je više nego prepolovljen, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal.

- Devedeset miliona tona poljoprivrednih proizvoda, koje je Ukrajina planirala da izveze u zemlje Azije, Afrike i Evrope je blokirano - rekao je Šmihal u južnom lučkom gradu Odesi, govoreći zajedno sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

19.27 - Na zahtev Kijeva: Savet UN za ljudska prava održaće u četvrtak posebnu sednicu

Savet UN za ljudska prava održaće u četvrtak posebnu sednicu o navodnom kršenju ljudskih prava od strane Rusije tokom rata u Ukrajini, izjavio je zvaničnik UN.

Kijev je prethodno zatražio od Saveta UN za ljudska prava da održi posebnu sednicu o Ukrajini zbog, kako su naveli, potrebe da Savet razmotri kontinuirano pogoršanje situacije u toj zemlji uključujući navode o masovnim žrtvama u Marijupolju.

Zahtev Ukrajine je podržalo više od 50 zemalja, prenosi Gardijan.

U pismu ukrajinske ambasadorke pri UN Jevgenije FIlipenko predsedniku Saveta navodi se da aktuelna situacija zahteva urgentnu pažnju Saveta s obzirom na navode o ratnim zločinima i kršenju ljudskih prava u Buči i drugim oblastima Ukrajine, te na navode o masovnim žrtvama u Marijupolju.

Rusija negira napade na civile u Ukrajini i svoje akcije naziva "specijalnom operacijom" sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije te zemlje.

AP Photo/Jason DeCrow
 

19.16 - Poginula tro vojnika DNR

U poslednja 24 časa u borbama su poginula tri vojnika DNR, dok je 15 povređeno, saopštio je portparol narodne milicije republike Eduard Pušilin.

18.49 - Ponovo se čuju eksplozije u Odesi

 

 

 

Prema preliminarnim podacima, pogođen je most koji povezuje Odesku oblast i Moldaviju. On je već dva puta meta ruskih raketa.

18.26 - Grad Popasna je u potpunosti prešal pod kontrolu snaga LNR

Grad Popasna je u potpunosti prešao pod kontrolu snaga Luganske narodne Republike, saopštio je zvanični predstavnik vojnog resora republike Ivan Filiponjenko.

Ranije je bilo saopšteno da je ukrajinska 24. mehanizovana brigada bila razbijena i da je morala da se povuče.

 

17.53 - Ukrajinski Generalštab je napravio od Kramatorska i Slavjanska dva utvrđenja

Ukrajinski Generalštab je napravio od Kramatorska i Slavjanska dva utvrđenja kao što je Marijupolj. U njima se nalazi oko 15.000 ukrajinskih vojnika i 300 jedinica teškog naoružanja. Poslednjih meseci tamo je dopremljena velika količina municije i hrane, pišu društvene mreže.

Inače, u Kramatorsku se nalazi komanda ukrajinske vojske za Donbas.

17.32 - Amerikanci obučili 300 Ukrajinaca da upravljaju haubicama

Američka vojska obučila je oko 300 Ukrajinaca da upravljaju haubicama, Kijevu je predato oko 90 jedinica ovog oružja, saopštili su u Pentagonu.

Još 50 Ukrajinaca je prošlo obuku za korišćenje drugih sredstava – radara.

17.06 - Ukrajinska vojska je granatirala Donjeck

U Slavjansku i Kramatorsku su odjeknule danas eksplozije.

Profimedia/AP Photo/Vadim Ghirda/Alexei Alexandrov
 

16.58 - Denis Pušilin: Zadatak – pretvoriti Marijupolj u letovalište

Prema rečima proruskog političara iz Ukrajine pvp ranije nije bilo moguće zbog prisustva teške industrije u gradu - čeličane "Azovstalj"

16.22 - Makron predlaže stvaranje "Evropske političke zajednice", koja bi mogla da primi Ukrajinu 

Predsednik Francuske je predložio da se stvori „nova evropska politička zajednica“, koja bi mogla da primi Ukrajinu u svoje redove.

- Da razjasnimo, Evropska unija ne može da bude jedino sredstvo za strukturisanje evropskog kontinenta u kratkoročnoj perspektivi... Neophodno je stvoriti ono što bih ja nazvao 'evropskom političkom zajednicom'. Ta nova evropska organizacija bi oomgućila evropskim, demokratskim nacijama da nađu novo mesto za političku saradnju, saradnju u oblasti bezbednosti, energetsku saradnju - rekao je Makron i dodao da je takva struktura neophodna za zemlje poput Ukrajine koje čekaju razmatranje prijema u članstvo.

15.30 - Sijarto: Mađarska neće glasati za naftni embargo Rusiji

Evropska komisija je predlogom o naftnim sankcijama Rusiji razbila evropsko jedinstvo, rekao je Peter Sijarto, mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine obraćajući se poslanicima u mađarskom parlamentu u Budimpešti.

- Ovaj predlog predstavlja atomsku bombu bačenu na privredu Mađarske. Ako bi ovaj predlog sankcija stupio na snagu, bilo bi nemoguće nabaviti naftu za funkcionisanje privrede. Sirova nafta u Mađarsku stiže naftovodima i 65 procenata naše godišnje potrošnje potiče iz Rusije - naglasio je Sijarto.

Dodao je da bi usvajanjem briselskog paketa sankcija stajalo državu stotine milijardi forinti, a benzin i dizel bi drastično poskupeli /700 forinti bi koštao litar benzina - oko 1,8 evra a dizel 800 forinti - oko 2,1 evra.

- Za rekonstrukciju naših rafinerija trebalo bi najmanje pet godina, a nabavljena nafta bila bi mnogo skuplja od one koju sada kupujemo. Alternativni pravac snabdevanja iz Hrvatske ima problem sa kapacitetima, a to zahteva takođe ogromna ulaganja i vreme - poručio je mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine.

Prema njegovim rečima taj predlog sankcija Mađarskoj stvara probleme i ne donosi rešenja.

- Dok je tako Mađarska neće glasati za šesti paket sankcija jer mađarski narod ne treba da plaća cenu rata - naglasio je Sijarto.

15.00 - Makron o ulasku Ukrajine u EU

Christophe Petit Tesson, Pool via AP
 

Proces prijema Ukrajine u Evropsku uniju mogao bi da traje nekoliko godina, pa čak i decenija, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron.

- Odlično znamo da će proces koji omogućava stupanje Ukrajine u EU trajati nekoliko godina, pa čak, iskreno govoreći, i decenija, ukoliko ne odlučimo da snizimo standarde za stupanje u Evropsku uniju - rekao je Makron nastupajući na zatvaranju konferencije o budućnosti Evrope u Evropskom parlamentu u Strazburu.
 

14.45 - Van der Belen:Putin presao crvenu liniju, Evropa odgovorila

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen pohvalio je jedinstvo Evropljama u vezi sukoba u Ukrajini.

-U ovim mračnim danima svetle zvezde EU posebno svetlo - rekao je Van der Belen u obraćanju povodom Dana Evrope i dodao da je predsednik Rusije Vladimir Putin prešao crvenu liniju, a da je Evropa odgovorila.

On je izrazio uverenje da će Evropa znati da brani svoje demokratske vrednosti, ekonomske i društvene interese.

14.12- Bivši predsednik Francuske: Putin neće upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini

Bivši predsednik Francuske Fransoa Oland smatra da ruski lider Vladimir Putin neće upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini, jer razume do kakvih bi posledica to dovelo.

- Ako govorimo o eskalaciji i pretpostavimo da će Vladimir Putin nastaviti ofanzivu u Donbasu i na jugu – to da. Ako pod eskalacijom podrazumevamo upotrebu zastrašujućeg oružja, pre svega nuklearnog – to ne - rekao je Oland za radio-stanicu „Frans inter“.
 

14.00 - Putin o ishodu ukrajinske krize

Profimedia
 

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da bi Rusija iskoristila mogućnost da mirnim putem reši situaciju u Ukrajini, ali da nije imala priliku za to i izrazio uverenje da će specijalna vojna operacija u Ukrajini ostvariti rezultat.

- Da je postojala bar jedna šansa da se ovaj problem reši mirnim putem mi bismo naravno iskoristili tu šansu. Ali oni nam tu šansu nisu dali - rekao je Putin na sastanku sa ocem komandanta bataljona Sparta, koji je poginuo u Donbasu. Putin je ocenio da se ostvaruju svi ruski planovi u Ukrajini.

 - Rezultat će biti postignut, u to nema sumnje - poručio je Putin.

13.00 - Ruske snage oborile tri ukrajinska drona kod Zmijskog ostrva

Sistemi za protivvazdušnu odbranu Rusije su u oblasti Zmijskog ostrva oborili tri ukrajinske bespilotne letelice, uključujući dva „Bajraktara ​​TB2“, saopštio je portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

12.30 - Zaharova: Pristalice neonacizma u Poljskoj ponovo pokazale pravo lice

- Pristalice neonacizma ponovo su pokazale svoje pravo lice, i to ono krvavo, ali Rusija se ne može zaplašiti - izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova komentarišući napad na ruskog ambasadora u Varšavi.

Zaharova je dodala da uklanjanje spomenika herojima Drugog svetskog rata, skrnavljenje grobova, a sada i osujećivanje ceremonije polaganja cveća na dan koji je sveti za svakog normalnog čoveka pokazuju da je Zapad postavio sebi zadatak da reinkarnira fašizam.

11.45 - Kijev: Ruske snage raketirale Odesu

Profimedia AP Photo/Francisco Seco
 

 



 Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske snage raketirale danas Odesu.

U saopštenju ukrajinske vojske se navodi da su četiri visoko precizne rakete tipa Oniks ispaljene sa poluostrva Krim pod ruskom kontrolom prema području Odese na jugu Ukrajine.

Rojters prenosi da nisu saopšteni detalji ove akcije.

11.30 - Medinski:Pregovori sa Ukrajinom nisu stali

Šef ruskog pregovaračkog tima sa Ukrajinom Vladimir Medinski izjavio je danas da mirovni pregovori nisu stali i da se vode na daljinu, prenosi Rojters pozivajući se na agenciju Interfaks.

Moskva je optužila Kijev da odugovlači pregovore i da koristi izveštaje o "zločinima koje su počinile ruske snage u Ukrajini" kako bi podrila pregovore.
 

10.00 - Proširene sankcije Rusiji i Belorusiji

Velika Britanija je proširila sankcije protiv Rusije i Belorusije. To uključuje veće carine na uvoz plemenitih metala iz Rusije te zabranu izvoza određenih britanskih proizvoda, piše Gardijan. Cilj je povećati ekonomski pritisak na Moskvu zbog rata u Ukrajini.

Ministarstvo za međunarodnu trgovinu objavilo je treći paket sankcija tek nekoliko sati pre proslave Dana pobede u Rusiji. Poslednje sankcije Rusiji i Belorusiji, koja se pridružila napadu i bila baza ruskih vojnika, imale su za cilj onemogućiti Putinu finansiranje rata, prenosi Index.

Najava sankcija usledila je nakon što su čelnici G7, uključujući britanskog premijera Borisa Džonsona i američkog predsednika Džoa Bajdena, imali video-poziv sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Sankcije su znak podrške Ukrajini uoči parade za Dan pobede u Kremlju.

Novi paket sankcija uključuje 1,4 milijarde funti britanskih uvoznih carina, što znači granični porez koji plaćaju kupci na robu isporučenu iz Rusije. To će uticati na uvoz platine, paladijuma, kao i hemikalija iz Rusije. Odeljenje međunarodne trgovine saopštilo je kako Rusija u velikoj meri zavisi od Velike Britanije po pitanju plemenitih metala i da će carinska tarifa biti veća za 35 odsto.

Vlada će takođe zabraniti izvoz robe u vrednosti većoj od 250 miliona funti u sektorima u kojima ruska ekonomija najviše zavisi od proizvoda iz Velike Britanije. To se odnosi na hemikalije, plastiku, gume i mašine. Najnovije mere povećavaju ukupnu vrednost proizvoda koji su pod potpunim ili delimičnim sankcijama na iznos veći od četiri milijarde funti.

Poslednje sankcije bile su usmerene na energetski sektor, ali su i uključivale zamrzavanje imovine najveće ruske banke i sankcije protiv ljudi i organizacija koje su uglavnom povezane s ruskim medijima.

"Ovaj dalekosežni paket sankcija naneće dalju štetu ruskoj ratnoj mašineriji", rekla je En-Mari Treveljan, britanska sekretarica za međunarodnu trgovinu.

9.50 Vladimir Putin: Rusija je pružila otpor agresiji kao upozorenje!

Profimedia
 

- Videli smo kako se proširuje vojna infrastruktura, kako su počele da rade stotine inostranih savetnika, redovne isporuke najsavremenijeg naoružanja iz zemalja NATO-a. Opasnost je rasla iz dana u dan. Rusija je pružila otpor agresiji kao upozorenje – to je bila iznuđena, blagovremena i jedina ispravna odluka, odluka suverene, jake i samostalne zemlje - rekao je Putin.

- Zemlje NATO-a nisu htele da nas čuju, što znači da su zapravo imale potpuno druge planove, i mi smo to videli. Otvoreno se pripremala nova kaznena operacija u Donbasu, invazija na naše istorijske teritorije, uključujući Krim - istakao je Putin.


9.40 - Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je da će njegova zemlja Ukrajini pružiti dodatnih 38,7 miliona dolara vojne pomoći.

Adrian Wyld/The Canadian Press via AP
 

 

Prema njegovim rečima, Kanada će izdvojiti dodatni novac za isporuku artiljerije, municije i lakih civilnih oklopnih vozila, 18 kamera za bespilotne letelice, uključujući servisnu podršku i popravke, satelitske snimke visoke rezolucije, malokalibarsko oružje i pripadajuću municiju i dodatnu municiju za haubice M777.
 

9.30 Zelenski: Mi ćemo pobediti

- Ukrajina će pobediti u ratu sa Rusijom i neće ustupiti nijednu teritoriju, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obraćajući se povodom obeležavanja Dana pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

- Na Dan pobede nad nacizmom borimo se za novu pobedu. Put do nje je težak, ali ne sumnjamo da ćemo pobediti - naveo je Zelenski u pisanom obraćanju, prenosi agencija Rojters.

 

8.35 - Ukrajinske trupe granatirale su za sat i po jutros gađale Gorlovku, Dolomitno, Jelenovku i Doli u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Profimedia
 

 

Ispaljeno je sedam mina kalibra 120 mm, šest granata kalibra 152 mm i osam mina kalibra 82 mm, saopštila je kancelarija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre

8.30 U Rusiji veliko slavlje na Crvenom trgu

Tanjug/AP
 

Na Crvenom trgu u Moskvi počela je Parada pobede u čast 77. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu. Parada je počela iznošenjem ruske zastave i Zastave pobede uz zvuke pesme "Sveti rat".

Paradom komanduje komandant Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov, a domaćin parade je ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je na Crveni trg nekoliko minuta pre početka Parade, prenosi RIA Novosti.

7.45- Borelj:EU da razmotri mogućnost zaplene ruskih deviznih rezervi

Evropska unija trebalo bi da razmotri mogućnost zaplene zamrznutih ruskih deviznih rezervi kako bi pomogla u plaćanju troškova za obnovu Ukrajine posle rata, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.

On je u intervjuu za "Fajnenšel tajms" rekao da bi bilo logično da EU uradi isto ono što su Sjedinjene Države uradile sa imovinom avganistanske Centralne banke nakon što su talibani došli na vlast, prenosi agencija Rojters.

"Imamo novac u džepu i neko mora da mi objasni zašto je to dobro za avganistanski novac, a nije dobro za ruski novac", rekao je Borelj.

Vašington je zamrznuo avganistanska sredstva nakon što su talibani preuzeli vlast u toj zemllji i planira da iskoristi taj novac za pomoć avganistanskom narodu, dok će ostatak zadržati za moguće tužbe protiv islamističkih militanata u vezi sa terorizmom, podseća Rojters.
 

7.10 - Spekulacije oko Putinovog govora

Ramil Sitdikov/Sputnik Pool Photo via AP
 

 

Svi očekuju govor Vladimira Putina danas u Moskvi tokom parade. Iako su zapadni  zvaničnici spekulisali da bi Putin mogao da iskoristi paradu da najavi eskalaciju vojne akcije, Rusija poručuje da je besmislica da će na Dan pobede objaviti sveopšti rat Ukrajini.

 

7.05 - Zelenski: Rusi ubili oko 60 ljudi u skoli u Bilohorivki


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da je u školi u istočnom selu Bilohorivka u ruskom bombardovanju ubijeno oko 60 ljudi, koji su se tamo skrivali od granatiranja.

"Rezultat ruskog napada na Bilohorivku u regionu Lugansk je 60 ubijenih civila koji su se samo krili u školi, tražili utočište od granatiranja", naveo je Zelenski u video obraćanju, preneo je Rojters.

Nešto ranije je guverner regiona Lugansk izjavio da se u školi nalazilo oko 90 ljudi.


7.00 - I Bugarska traži izuzeće od embarga EU na rusku naftu

AP Photo/Dmitry Lovetsky
 

 

Bugarska neće podržati novi paket sankcija Evropske unije protiv Rusije ako ne dobije izuzeće od predložene zabrane kupovine ruske nafte, rekao je sinoć zamenik premijera Asen Vasilev.

"Naša pozicija je vrlo jasna. Ako bude izuzeća za neke zemlje, i mi želimo da dobijemo to izuzeće. Ako to ne dobijemo, nećemo podržati sankcije", rekao je Vasilev za nacionalnu televiziju BNT.

On je ipak naveo da ne očekuje da će doći do toga, na osnovu trenutnih razgovora koji lideri EU nastavljaju danas, prenosi Rojters.

Mađarska, Slovačka i Češka koje u velikoj meri zavise od ruske sirove nafte ne mogu da osiguraju alternativne izvore i zatražile su izuzeće od predloga zabrane uvoza energenata iz Rusije.

Izuzeće je zatražila i Bugarska jer, kako kaže Vasilev, jedinoj bugarskoj rafineriji u crnomorskoj luci Burgasu treba vreme da unapredi proces prerade nafte koja neće biti ruska.

Da bi se sve članice EU složile, Komisija je predložila u petak izmene na planirani embargo na rusku naftu, kako bi tri zemlje dobile više vremena da promene dobavljača energenata, naveli su izvori iz EU.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike