I bi parada u Moskvi: Grmeli topovi, trgom provozan legendarni tenk! Putin se obratio: SAD i poslušnici izazivaju pretnju (FOTO/VIDEO)

09.05.2022

06:40 >> 08:33

0

Na paradi su prikazana poslednja postignuća ruske tehnologije, ali i oprema iz Drugog svetskog rata

I bi parada u Moskvi:  Grmeli topovi, trgom provozan legendarni tenk! Putin se obratio: SAD i poslušnici izazivaju pretnju (FOTO/VIDEO)
Vladimir Putin 1 - Copyright Profimedia

.Poslednjih dana Moskva se spremala za veliki dan koji je konačno došao - 77. godišnjicu pobede Sovjeta i saveznika nad nacističkom Nemačkom.

Ovaj dan se svečano obeležava u velikom broju zemalja sveta i to u Rusiji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ukrajini, Uzbekistanu i Izraelu od 2000. 

Patriotsko savezništvo

Proslave povodom 9. maja u Rusiji, sa vojnim paradama u glavnim gradovima predstavljaju trenutak patriotskog zajedništva kojim se odaje počast za oko 20 miliona poginulih u ratu.

Najveća parada, kao i ova danas, održana je u Moskvi, sa velikim mimohodom više rodova vojske.

Printscreen/YouTube
 

 

Na vojnoj Paradi pobede učestvovalo je više hiljada vojnika.

 

Pročitajte kako je tekla parada na Crveno trgu.

-----------------------------------


10.00 - Parada povodom Dana pobede je završena!

Uz muziku marša „Oproštaj Slovenke“ ruski vojnici napuštaju Crveni trg.


9.55 -  Prikazan je i jedinstveni autonomni lansirni raketni sistemi RS-24 „Jars“ koji čini deo nuklearnih snaga Rusije. Takođe, prikazan je i borbeni višenamenski robotski sistem „Uran 9“, a 
na trgu su i paradni odredi koji su štitili DNR i LNR na oklopnim transporterima BTR-MDM „Rakuška“

9.53- Prikiazan je i protivvazdušni raketni sistem „Tor M2“ i PVO sistemi „Buk M3“, potom i konvoj samohodnih haubica „Msta S“. Trgom su se kretali i operativno-taktički raketni sistemi „Iskander M“.
 

9.50 - Crvenim trgom je prošao simbol pobede – legendarni tenk T-34-85.

Potokm su izašli tenkovi  T-72BVM, borbena vozila pešadije BMP-2 „Berežok“, BMP-3 i nova generacija „Kurganec 25“.

Pratila su ga savremena oklopna vozila „Tajfun K“ i „Tajfun VDV“ 16. brigade posebne namene.
 

AP/Alexander Zemlianichenko
 

 

9.40 - Prisutnima se prikazao i paradni stroj Vojne akademije radijacione, hemijske i biološke odbrane, odred vojne policije, kao i paradni stroj Ministarstva za vanredne situacije Rusije.


9.39- Potom je na trg izašao puk Raketne vojske strateške namene.

U njegovom sastavu su oficiri i polaznici Vojne akademije „Petar Veliki“ i njene serpuhovske filijale.

9.35 - Pored tribina prolazi puk Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.
Na čelu kolone su oficiri i polaznici Vojno-vazduhoplovne akademije „Žukovski – Gagarin“. Takođe, na trgu je i  paradna jedinica Vojno-kosmičke akademije „Možajski“, jedne od najstarijih vojno-obrazovnih ustanova u Rusiji.

9.33 - Na Crvenom trgu je paradna kolona murmanske Nahimovske vojno-pomorske škole, a iza njih  su pitomci konštatskog Morskog kadetskog korpusa. potom su prošli polaznici Vojne akademije za tehničku podršku „Generala Hruljova“.

9.31- Na Crvenom trgu su maturanti najstarije Suvorovske vojne škole „Tverske“.

9.30 - Svečani defile vojske na Crvenom trgu otvara četa dobošara Moskovskog vojno-muzičkog instituta Ministarstva odbrane Rusije. Mladi muzičari zadaju tempo i ritam kretanja paradnog defilea.

9.24 - Minuta ćutanja kako bi se odala pošta poginulima u Drugom svetskom ratu.

Tanjug/AP
 

 

9.18 -  Govori predsednik Rusije Vladimir Putin


Putin se obratio vojnicima i rekao da se oni bore „za naš narod u Donbasu, za bezbednost naše otadžbine“.

Putin je rekao da je Zapad otvoreno pripremao napad na Donbas i Krim krajem prošle godine, a u Kijevu su bili pozivi na nuklearno oružje koje stvara „neprihvatljivu pretnju na našoj granici“.

On je optužio SAD i „njihove poslušnike” da izazivaju pretnju, a „opasnost je rasla svakim danom”.

Profimedia
 

 

Predsednik je poželeo brz oporavak ranjenim učesnicima specijalne operacije u Donbasu, a takođe je obećao da će pružiti pomoć porodicama poginulih boraca.

- Smrt svakog vojnika je tuga za sve nas, učinićemo sve da pomognemo porodicama i deci poginulih vojnika u Ukrajini - naglasio je šef ruske države.

"Za Rusiju! Za pobedu!"; uzviknuo je Putin na kraju govora.

9.14 - Ministar odbrane Sergej Šojgu, završio je obilazak vojske i uputio se ka centralnoj tribini kako bi podneo raport predsedniku Ruske Federacije i vrhovnom komandantu Oružanih snaga Rusije Vladimiru Putinu.

9.12 - Pozdrav za vojnike i oficire

Ministar odbrane pozdravio je paradnu kolonu vojno-pomorske flote, vazdušno-desantne trupe, raketne snage strateške namene, železničke vojske, vojske za zaštitu od radijacijskog, hemijskog i biološkog napada, vojnike Nacionalne garde, Ministarstva za vanredne situacije i Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije.

9.09 - Predsednik Rusije Vladimir Putin porazgovarao je sa veteranima.

 

 

9.07- Vojnu paradu dočekuje ministar odbrane Ruske Federacije, heroj Rusije, general vojske Sergej Šojgu, dok paradom komanduje glavnokomandujući kopnene vojske general-pukovnik Oleg Saljukov. Oni su se provozali trgom u kabrioletima ruske proizvodnje „Aurus“.

9.00- Počela svečana parada

Uz muzičku numeru Aleksandra Aleksandrova „Sveti rat“ pripadnici bataljona vojne počasne garde 154. posebnog komandantskog Preobraženskog puka izneli su na Crveni trg državnu zastavu Ruske Federacije i zastavu pobede.

8.45- Parade pobede već su održane u mnogim ruskim gradovima, uključujući Vladivostok, Čita, Novosibirsk, Habarovsk i Južno-Sahalinsk.

Početak parade u Moskvi označiće zvona Spaske kule na Crvenom trgu.

 

Šta se tačno obeležava Danom pobede?

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Xirošimi i Nagasakiju.

Feldmaršal Vilhelm Kajtel kao načelnik štaba Vrhovne komande Vermahta, general-pukovnik Hans-Jirgen Štrumpf kao predstavnik Luftvafe i admiral Hans Georg fon Frideburg su potpisali nemačku kapitulaciju u štabu sovjetske armije u Berlin-Karlshorstu.

Ispred Saveznika nemačku predaju prihvatili su sovjetski maršal Žukov i britanski maršal Artur Teder.

Vojna parada samo je jedan od načina na koji Rusija stalno iskazuje poštovanje žrtvama palim u borbi protiv nacizma.

Koliki značaj Rusija pridaje Danu pobede pokazuje i činjenica da su ruski astronauti pre nekoliko dana prilikom izlaska sa Međunarodne svemirske stanice u otvorenom svemiru razvili Zastavu pobede.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike