Gospodine Šolc, jel vama dobro? "Rusija ne sme da diktira mirovni sporazum u Ukrajini"

08.05.2022

18:49

0

Nemački kancelar je rekao da je "duboko uveren" da predsednik Vladimir Putin neće pobediti u sukobu koji je počeo 24. februara

Gospodine Šolc, jel vama dobro? "Rusija ne sme da diktira mirovni sporazum u Ukrajini"
Tan2022-2-18_143436283_2 - Copyright Tanjug/Johanna Geron, Pool Photo via AP

Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je da "ne može biti mira pod ruskom diktaturom" u Ukrajini tokom govora povodom obeležavanja 77. godišnjice završetka Drugog svetskog rata u Evropi.

Šolc je naglasio da "Ukrajina to ne bi prihvatila, a ne bismo ni mi", rekao je Šolc u govoru koji je emitovan na nemačkoj televiziji.

Kancelar je rekao da je "duboko uveren" da predsednik Vladimir Putin neće pobediti u sukobu koji je počeo 24. februara.

- Ukrajina će pobediti. Sloboda i bezbednost će pobediti, kao što su sloboda i bezbednost trijumfovali nad ropstvom, nasiljem i diktaturom pre 77 godina - dodao je Šolc.

Nemački kancelar je takođe podsetio kako su se Rusi i Ukrajinci nekada zajedno borili i podneli velike žrtve da bi pobedili nemački "ubilački nacionalsocijalizam".

Ali sada "Putin želi da pokori Ukrajinu, uništavajući njenu kulturu i identitet i čak izjednačava svoj varvarski agresijski rat sa borbom protiv nacionalsocijalizma. Ovo je zlonamerno falsifikovanje istorije. Naša je dužnost da to jasno kažemo, ", rekao je nemački kancelar.

Vladimir Putin/Profimedia
 

 

Šolc je takođe govoro o četiri jasna principa u nemačkoj spoljnoj politici u vezi sa ratom.

- Prvo, nema nemačke jednostrane akcije! Šta god da radimo, koordiniramo na najbliži mogući način sa našim saveznicima. Drugo, u svemu što radimo, moramo da vodimo računa o održavanju sopstvene odbrambene sposobnosti. Treće, nećemo bilo šta što šteti nama i našim partnerima više od Rusije. I četvrto, nećemo doneti nikakvu odluku koja bi učinila da NATO postane zaraćena strana - rekao je Šolc.

Ali, pozivajući se na pritisak na Nemačku da ubrza prelazak sa uvoza ruskog prirodnog gasa, Šolc je rekao "mi ne činimo jednostavno sve što se od nas traži", dodajući da se "zakleo da će sprečiti bilo šta što šteti nemačkom narodu. To uključuje zaštitu naše zemlje i naših saveznika od opasnosti".

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike