Kraljica Elizabeta ima pripremljen govor u slučaju izbijanja trećeg svetskog rata: Objavljeno šta piše u njemu

04.05.2022

12:18

0

Autor: 24sedam

Neki delovi su zastareli, ali se smatra da će njegova suština biti upotrebljena ukoliko dođe do novog sukoba svetskih razmera

Kraljica Elizabeta ima pripremljen govor u slučaju izbijanja trećeg svetskog rata: Objavljeno šta piše u njemu
Kraljica Elizabeta II - Copyright AP Photo/Alastair Grant, File

Britanska kraljica Elizabeta II ima veliki broj govora koji su pripremljeni unapred za važne događaje čije je održavanje zakazano i za one do kojih bi moglo da dođe, a među njima je i onaj koji će održati ukoliko dođe do trećeg svetskog rata.

Verzija ovog govora napisana je pre skoro 40 godina, 1983, u vreme hladnog rata, a javnosti je postla dostupna 2013. godine, nakon što je govor objavio Nacionalni arhiv Velike Britanije.

Neki delovi ovog govora su zastareli, ali se smatra da će njegova suština biti upotrebljena ukoliko dođe do novog sukoba svetskih razmera.

Tekst govora objavio je Bi-Bi-Si, a mi ga prenosimo u celosti.

- Nikada nisam zaboravila tugu koju sam osećala dok sam tog kobnog dana 1939. godine slušala svog oca kako govori da je počeo Drugi svetski rat. Nisam ni slutila da ću jednog dana i ja morati da izgovorim isto. Međutim, kakvi god užasi da nas čekaju, sve ono što nam je pomoglo da očuvamo svoju slobodu već dva puta tokom ovog veka, ponovo će nam pomoći da preživimo.

Svi znamo da se sada suočavamo s opasnostima većim nego ikada. Neprijatelj nije vojnik s puškom niti avijatičar koji leti iznad naših gradova i sela, već zloupotrebljena tehnologija, koja ima smrtonosnu moć.

Stoga je moja poruka vama jednostavna. Pomozite onima koji ne mogu sami sebi da pomognu, budite uteha usamljenima i beskućnicima. Neka vaša porodica pruži nadu onima kojima je potrebna. Dok se zajedno borimo protiv zla, pomolimo se za našu zemlju i ljude dobre volje, gde god oni bili. Bog vas blagoslovio.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike