Razgovarali Putin i Makron, EU razmatra kako da se oslobodi ruskog gasa: Zelenski bi na Ruse preko Albanije (FOTO/VIDEO)

03.05.2022

21:10

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Razgovarali Putin i Makron, EU razmatra kako da se oslobodi ruskog gasa: Zelenski bi na Ruse preko Albanije (FOTO/VIDEO)
ukrajina 2004 - Copyright AP Photo/Alexei Alexandrov/Profimedia

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 69. dan.

Ukrajinske snage ponovo su granatirale mesta u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Tokom 30. aprila i 1. maja iz "Azovstalja" u Marijupolju evakuisana je 101 osoba, a danas je iz grada izvedeno još 214 civila, saopštio je Štab teritorijalne odbrane DNR.

Šta sve znamo do sad?

 

U toku je 69. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Potonula ruska raketna krstarica "Moskva"

- Ukrajinci zarobili Medvedčuka

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Evakuacija iz Marijupolja, psebno iz čeličane Azovstalj

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali "na pola puta"

 

Pratite 24sedam LIVE blog

23.10 - Zelenski bi na Ruse preko Albanije

Vladimir Zelenski, ukrajinski predsednik, apelovao je u današnjem obraćanju parlamentu Albanije, putem video veze, da ova zemlja zatvori luke za ruske brodove i ograniči dolaske ruskih turista.

Zelenski je naveo da ruske banke treba odvojiti od globalnog finansijskog sistema, a u međuvremenu, zatvoriti luke za ruske brodove i ograničiti broj ruskih turista, prenosi Euronews Albanija. 

22.30 - U Bugarskoj protesti protiv slanja naoružanja u Ukrajinu

U centru Sofije održan je miting u sklopu inicijative "Svebugarska kampanja za mir i neutralnost", javlja Bugarska nacionalna televizija.

 

 

Nekoliko stotina ljudi okupilo se ispred Sobranja, a njihov jedini zahtev da Bugarska ne staje ni na čiju stranu u konfliktu u Ukrajini i da ne šalje vojnu pomoć Kijevu.

- Bugarska mora da bude mirotvorac, onda je dala hrišćanstvo i Rusiji i Ukrajini -govorili su učesnici mitinga. Slične akcije održane su i u drugim gradovima Bugarske.

21.50 - Deo Lavova bez struje

Rusija je večeras izvršila vazdušne udare na grad Lavov na zapadu Ukrajine, a deo grada je ostao bez struje, saopštio je gradonačelnik Andrej Sadovij, prenosi AP.

- Kao posledica raketnog udara oštećene su dve trafostanice. Deo grada nema struju - napisao je večeras na Tviteru gradonačelnik Lavova.

21.15- Papa o NATO udelu u trenutnim nemirima

Poglavar Rimokatoličke crkve je rekao da pretpostavlja da je do raspirivanja sukoba doveo "lavež NATO-a pred vratima Rusije".

20.30 - Medvedev: Milanoviću preti odmazda Kijeva

Profimedia
 

Dmitrij Medvedev, bivši ruski premijer, danas potpredsednik Veća za nacionalnu bezbednost i bliski Putinov saradnik, tvrdi da hrvatskom predsedniku Zoranu Milanoviću uskoro preti odmazda Kijeva zbog izjava o Ukrajini i Rusiji, prenosi portal Indeks.

- Jasno je da je uvek malo oružja, plaćenika i novca. Pohlepni evropski čelnici ne žele da izdvoje pravu cifru. Ne cene Trg koji stoji na čelu borbe protiv tiranije ruskog sveta. Sada se evropski čelnici dodaju na popise zabrane na internet stranici Mirotvorac. Tamo su stigli zvaničnici poput hrvatskog predsednika Zorana Milanovića i mađarskog premijera Viktora Orbana. Kao što siročad ne shvataju svoju sreću, ne vole Ukrajinu u punoj snazi. Izvolite, sada ste naši neprijatelji! Patite! - piše Medvedev, prenosi Tanjug.

Mirotvorac je baza podataka ekstremističke ukrajinske internet stranice na kojoj je nedavno završio i Milanović, a on je tamo optužen za „humanitarnu agresiju na Ukrajinu, pomaganje ruske agresije, distribuciju ruske propagande i podržavanje i opravdavanje ruske agresije na Ukrajinu”.

20.14 - Rusi oborili ukrajinsku letelicu

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su jednu ukrajinsku bespilotnu letelicu "Točka-U" i devet MLRS granata "Smerč", izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

- Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su ukrajinsku bespilotnu letelicu u blizini naselja Rudnja u Černigovskoj oblasti. Pored toga, ukrajinska balistička raketa Točka-U oborena je u blizini oblasti Nove Dmitrovke - rekao je Konašenkov, prenosi agencija RIA Novosti.

19.30 - Oglasila se milicija DNR: Eva šta je sve uništeno

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da su snage DNR od početka današnjeg dana uništile 28 ukrajinskih neonacista, dva oklopna transportera, jedan tenk i dva kamiona.

U saopštenju se napominje da su zarobljena i dva višecevna raketna sistema BM-21 "Grad“ kalibra 122 mm i skladište poljske artiljerije.

18.28 - Rusi otkrili prostoriju za mučenje kod Hersona - pronađeno telo vojnika

Ruske snage bezbednosti otkrile su prostoriju za mučenje i telo u uniformi ruske vojske bez nogu i minirano u selu Zelenovka, sedam kilometara severoistočno od Hersona.

- Minirano telo, pretpostavlja se ruskog vojnika, pronađeno je u podrumu kafića ‘Stari hrast’ pored puta M-14. Na telu su ostaci vojne uniforme Oružanih snaga Rusije. Telo je bez nogu, sa tragovima mučenja i prerezanog grkljana - rekao je za Sputnjik predstavnik snaga bezbednosti koje je učestvovao u operaciji tokom koje je otkrivena prostorija za mučenje.

 

 

 

 

17.26 - Borelj otkrio sve o šestom paketu sankcija 

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas da Evropska unija radi na šestom paketu sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, koje će se, kako je rekao, odnositi na rusku naftnu industriju, još neke ruske banke i "odgovorne za širenje dezinformacija".

- Radimo na šestom paketu sankcija čiji je cilj da se još banaka izbaci iz SWIFT-a (Udružanja za međunarodne, međubankarske finansijske telekomunikacije), popišu akteri za širenje dezinformacija i reši pitanje uvoza nafte - naveo je Borelj na Tviteru.

16.30 - EK će tokom meseca predstaviti plan o zameni ruskog gasa

Evropska komisija će kasnije tokom ovog meseca predstaviti plan o tome kako Evropska unija može da zameni dve trećine ruskog gasa do kraja ove godine, izjavila je danas evropska komesarka za energetiku Kadri Simson.

Govoreći u Evropskom parlamentu, Simsonova je rekla da se EU obratila svim glavnim dobavljačima gasa kako bi pomogla da se zameni ruski gas, a njen plan bi takođe zamenio upotrebu gasa obnovljivom energijom ili putem uštede energije, gde je to moguće.

16.20 - Modi pozvao na hitan prekid vatre i mirovne pregovore

Indijski premijer Narendra Modi pozvao je danas na prekid vatre u Ukrajini i na mirovne pregovore između Kijeva i Moskva.

- Apelovali smo na hitan prekid vatre u Ukrajini i na usvajanje dijaloga i diplomatije za rešavanje problema - rekao je Modi na brifingu za novinare u Kopenhagenu.

16.18 - Putin Makronu: Zaustavite zločine, Rusija otvorena za dijalog

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o situaciji u Ukrajini i pozvao Zapad da izvrši pritisak na Kijev kako bi se zaustavili "zločini ukrajinskih snaga", saopštio je Kremlj.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

14.57 - Zelenski se obratio parlamentu Albanije

Ukrajinski predsednik rekao je u današnjem obraćanju parlamentu Albanije da je ukrajinska vojska u zonama koje su napustili ruski vojnici pronašla masakrirana tela.

On je rekao i da "Rusi ne dozvoljavaju da se dostave hrana i lekovi u zone oružanog sukoba i da čak, ubijaju decu“, prenosi Albanian dejli njuz.

14.53 - Mediji: Makron i Putin razgovarali više od dva sata

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je danas telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kako navodi francuska televizija BFM, razgovor je trajao više od dva sata.

Ovo je prvi razgovor dvojice lidera otkako je Makron ponovo izabran za predsednika Francuske 24. aprila.

Pre toga, Makron i Putin razgovarali su 29. marta.

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

14.26 - MO: Ruske snage počele da granatiraju Azovstalj

Ruske snage su počele da granatiraju i bombarduju čeličanu "Azovstalj" u južnom ukrajinskom lučkom gradu Marijupolju nakon što su ukrajinski vojnici iskoristili režim prekida vatre kako bi zauzeli vatrene položaje.

- Proglašen je prekid vatre, civili su morali da se evakuišu sa teritorije Azovstalja. To su iskoristili vojnici Azova i Ukrajine, koji su stacionirani u fabrici. Izašli su iz podruma, zauzeli vatrene položaje na teritoriji i u zgradi fabrike - navodi se.


12.29 - Putin potpisao ukaz: Ekonomske mere neprijateljskim zemljama

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o uzvratnim ekonomskim merama, kao odgovor na "neprijateljske akcije određenih stranih država i međunarodnih organizacija", saopštio je danas Kremlj.

12.11 - Makron će danas razgovarati sa Putinom

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovaraće kasnije danas telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, saopšteno je iz kabineta francuskog predsednika.

11.45 - Ruske snage uništile ukrajinski PVO sistem S-300

Raketne jedinice kopnenih snaga ruske vojske uništile su lansirnu rampu ukrajinskog PVO sistema S-300 u Nikolajevskoj oblasti, potvrdio je na konferenciji za novinare portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

11.40 - Konvoj evakuisanih iz Azovstalja ide ka Zaporožju

Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko izrazio je danas nadu da će prva kolona evakuisanih iz ruševina čeličane Azovstalj u Marijupolju danas stići do grada Zaporožja koji kontroliše Ukrajina.

- Kolona evakuisanih se kreće ka Zaporožju, evakuacija se nastavlja - izjavio je Bojčenko na nacionalnoj televiziji.

AP Photo/Sergei Grits, File
 

11.00 - Italija želi da prekine uvoz ruskog gasa do polovine 2024.

Italija želi da prekine svoju zavisnost od ruskog gasa do polovine 2024. godine, izjavio je italijanski ministar za ekološku tranziciju Roberto Čingolani.

9.50 - Bez Rusije nafte nema garancija za nesmetan rad privrede

Mađarska ne može da garantuje nesmetano funkcionisanje privrede bez ruske nafte, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

On je tokom radne posete Kazahstanu rekao da je Mađarska glasala za svaki paket sankcija EU Rusiji, ali da je i pored toga uvek suočena sa nepravednim prigovorima iz Unije.

9.11 - Borelj najavljuje šesti paket sankcija Rusiji

Evropska unija se nada da će šesti paket sankcija Rusiji biti uveden na sledećem sastanku Saveta za spoljne poslove EU, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Naredni sastanici Saveta EU za spoljne poslove zakazani su za 10. i 16. maj.

8.50 - Gradonačelnik: Više od 200 civila i dalje u Azovstalju

AP Photo/Felipe Dana
 

Više od 200 civila i dalje je sa pripadnicima ukrajinskih snaga u velikoj čeličani Azovstalj u Marijupolju, izjavio je danas gradonačelnik Vadim Bojčenko.

On je rekao da je oko 100.000 civila još u gradu na jugu Ukrajine koji su zauzele ruske snage, prenosi Rojters. Evakuacija civila iz Azovstalja počela je 1. maja, uz pomoć UN i Međunarodnog crvenog krsta.
 

8.20 - Papa tražio sastanak sa Putinom

AP Photo/Gregorio Borgia
 

Poglavar Rimokatoločke crkve, papa Franja potvrdio je da je tražio sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi pokušao da zaustavi sukob u Ukrajini, ali da odgovor zasad nije dobio.

U danas objavljenom intervjuu za rimski dnevnik Korijere dela sera, papa je takođe rekao da patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril, koji je, kako navodi Rojters, podržao rat, "ne može postati Putinov đakon".

8.00 - Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da luganski i čečenski vojnici vode veliku ofanzivu po celoj liniji fronta u Luganskoj Narodnoj Republici.

Ruske rakete su uništile most koji spaja Odesku oblast sa Moldavijom i vojni aerodrom pored Odese.

7.30 - Boris Džonson obraća se danas ukrajinskoj skupštini

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Premijer Velike Britanije Boris Džonson obratiće se danas ukrajinskoj Vrhovnoj Radi kao prvi svetski lider koji će govoriti u ukrajinskom parlamentu otkako je počela ruska vojna operacija 24. februara.

Tokom današnjeg video obraćanja Vrhovnoj Radi, Džonson će pozdraviti kao primeran ukrajinski otpor "ruskoj tiraniji".
 

7.00- Borelj najavio isključenje iz SWIFT-a još ruskih banaka

Profimedia
 

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj najavio je da će još ruskih banaka biti isključeno iz SWIFT-a.

Borelj tokom posete Latinskoj Americi nije precizirao koje će ruske banke isključene iz tog bankarskog sistema, javlja RIA Novosti pozivajući se na venecuelanski kanal VPI.

"U finansijskom sektoru će još ruskih banaka biti isključeno iz SWIFT sistema, a u energetskom sektoru tražimo mere koje bi značajno uticale na uvoz ruske nafte“, rekao je Borelj.

Nakon početka ruske vojne intervencije protiv Ukrajine, EU je usvojila pet paketa sankcija protiv pojedinaca, organizacija, finansijskog i energetskog sektora u Rusiji. O šestom paketu sankcija sada se raspravlja.

U okviru finansijskih sankcija sedam ruskih banaka isključeno je iz SWIFT sistema.

6.55 - Zelenski: Moskva nije naučila lekcije iz Drugog svetskog rata

Aaron Chown/Pool Photo via AP
 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je večeras da izjava ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da nacistički vođa Adolf Hitler ima jevrejsko poreklo pokazuje da je Moskva ''''zaboravila ili nikada nije naučila lekcije iz Drugog svetskog rata''''.

"Nemam reči...Niko nije čuo nikakvo poricanje ili opravdanje iz Moskve. Sve što imamo odatle je ćutanje, što znači da je rusko rukovodstvo zaboravilo sve lekcije iz Drugog svetskog rata", poručio je Zelenski, prenosi agencija Rojters.

Prema tekstu intervjua objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Lavrov je, na konstataciju novinara da predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da je denacifikacija, što je Moskva odredila kao jedan od ciljeva intervencije u Ukrajini, besmislena i da je Zelenski Jevrejin, odgovorio:

"On iznosi argument: kakav nacizam može biti kod njih ako je on Jevrejin. Možda grešim, ali Adolf Hitler je takođe imao jevrejsku krv. To apsolutno ništa ne znači. Mudri jevrejski narod kaže da su najvatreniji antisemiti obično Jevreji".
 

 

Bonus video


Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike