Razotkrivena najveća laž ukrajinske strane: "Duha Kijeva" su izmislili građani - potvrdila Komanda vazdušnih snaga!

02.05.2022

13:00

0

Autor: A. B.

Da je zaista oborio šest aviona, on bi bio prvi u 21. veku kome je to pošlo za rukom

Razotkrivena najveća laž ukrajinske strane: "Duha Kijeva" su izmislili građani - potvrdila Komanda vazdušnih snaga!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ukrajinske vlasti su priznale da je "Duh Kijeva", za koga se tvrdilo da je oborio više ruskih borbenih aviona, zapravo bio mit. 

- Duh Kijeva je superheroj-legenda, čiji su lik kreirali Ukrajinci! - napisala je na Fejsbuku Komanda vazdušnih snaga Ukrajine.

Ovo otkriće došlo je nakon što su je medija objavilo priče u kojima je major Stepan Tarabalka identifikovan kao legendarni pilot. 

Tarabalka je bio pilot koji je poginuo 13. marta tokom vazdušne borbe i posthumno je dobio titulu, ali, on nije bio duh Kijeva - navodi se u saopštenju.

Rukovodioci društvenih mreža objavili su snimke ukrajinskog pilota borbenog aviona, za kog su tvrdili da je oborio šest ruskih borbenih aviona. 

Da je zaista oborio šest aviona, on bi bio prvi u 21. veku koji je oborio pet ili više aviona.

Dok je Ukrajina tvrdila da je oborila sedam ruskih aviona prvog dana sukoba, nije bilo jasno kako su tačno oboreni – drugim avionima ili protivavionskim topovima ili projektilima ispaljenim sa zemlje, što dodatno baca sumnju na pomenute tvrdnje.

Podsetimo, u februaru je zvanični ukrajinski državni operater tvitovao: "Ljudi ga zovu duh Kijeva. I s pravom — ovaj as UAF dominira nebom nad našom prestonicom i zemljom, i već je postao noćna mora za ruske avione".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike