Zelenski spreman na razmenu zarobljenika, Kijev saglasan sa predlogom UN o primirju tokom Vaskrsa!

20.04.2022

21:07

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Zelenski spreman na razmenu zarobljenika, Kijev saglasan sa predlogom UN o primirju tokom Vaskrsa!
ukrajina 2004 - Copyright AP Photo/Alexei Alexandrov/Profimedia

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini završila je 56. dan.

Rusija je najavila prekid vatre kod čeličane u Marijupolju, a Ministarstvo odbrane je već nekoliko puta pozvalo ukrajinske vojnike koji se nalaze unutar "Azovstala" da polože oružje u sredu.

Ruska vojska kaže da kontroliše skoro ceo Marijupolj, ali ukrajinski zvaničnici insistiraju da će se njihovi preostali vojnici boriti do kraja. Istovremeno, nemački kancelar Olaf Šolc kazao je da je Nemačka iscrpela oružje koje može da obezbedi Ukrajini iz svojih zaliha, ali će sarađivati sa privatnim proizvođačima vojne opreme kako bi pomogla Kijevu.

Pregovori i dalje neizvesni.

 

Šta znamo do sada

Gotov je 56. dan ruske oslobodilačke vojne operacije u oblasti Donbas

- Potonula ruska raketna krstarice "Moskva"

- Ukrajinci zarobili Medvedčuka

- SAD uvele nove sankcije ruskim bankarskim institucijama i ćerkama Vladimira Putina

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Zelenski moli Zapad za oružje

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali "na pola puta"

23.07 - Toliko za ovaj dan, čitamo se kao i do sada, od ranih jutarnjih časova. Budite uz 24sedam.

22.18 - Blinken zabrinut zbog humanitarnog koridora iz Marijupolja

Entoni Blinken izrazio je "zabrinutost zbog problematičnog humanitarnog koridora" koji Ukrajina pokušava da uspostavi za evakuaciju ljudi koji se u Marijupolju nalaze blokirani, u okruženju ruskih snaga.

Američki državni sekretar je podvukao da SAD pokušavaju da pomognu tako što dele svoje analize i procene, ali, kako je rekao, odluka o preuzimanju rizika napuštanja skloništa "na kraju zavisi od ukrajinske vlade i samog naroda".

Olivier Douliery/Pool Photo via AP
 

21.52 - Prvi direktan razgovor ministara odbrane Kine i SAD

Američki ministar odbrane Lojd Ostin danas je razgovarao sa svojim kineskim kolegom Vei Fengheom po prvi put otkako je stupio na čelo Pentagona pre više od godinu dana.

Ovim razgovorom je prekinut zastoj u komunikacijama koji su američki zvaničnici ocenili kao potencijalnu opasnost zbog mogućnosti da bi Peking mogao da pruži vojnu podršku Rusiji tokom sukoba u Ukrajini.

Ostin, koji smatra da je Kina najveći dugoročni izazov za američku vojsku prihvatio je da razgovara sa generalom Vei Fengheom nakon višemesečnih neuspešnih napora i pokušaja da stupi u kontakt sa generalom Su Kiliangom, najviše rangiranim oficirom u vojnoj strukturi kineske države koji je, kako navodi AP, uticajniji od Veija.

21.00 - Zelenski: Spremni smo na sve opcije razmene zarobljenika

Ukrajina je spremna da razmeni zarobljene Ruse za svoje vojnike i civile koji se nalaze u Marijupolju, poručio je danas ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na konferenciji za novinare.

- Spremni smo na različite opcije kako bismo razmenili naše ljude za ruske zarobljenike. Spremni smo za svaki dogovor o razmeni zarad naših ljudi, bilo da su vojnici ili civili - rekao je Zelenski.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

20.24 - Kijev krivi Ruse zbog neuspeha današnje evakuacije civila

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je danas da dogovoreni humanitarni koridor za evakuaciju civila iz čeličane Azovstalj u Marijupolju nije funkcionisao kako je planirano, okrivljujuči ruske snage da nisu održale prekid vatre.

Ona je dodala da autobusi koje je organizovala Rusija nisu uspeli da na vreme dovedu evakuisane do tačke gde su ih čekali ukrajinski autobusi i kola hitne pomoći, prenosi Rojters.

20.12 - Berbok: Nemačka ce prestati da uvozi rusku naftu do kraja 2022.

Nemačka će prestati da uvozi naftu iz Rusije do kraja ove godine, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok. Opširnije čitajte klikom na LINK.

Tobias Schwarz/Pool via AP
 

19.57 - Grad Rubižne pao pod rusku kontrolu

Grad Rubižne kod Luganska pao je pod kontrolu ruske vojske, rekao je lider Čečenije Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

- Kao što smo očekivali, grad Rubižne Luganske Narodne Republike došao je pod konačnu kontrolu ruskih trupa - napisao je on. Opširnije čitajte klikom na LINK.

19.16 - Gutereš traži odvojene sastanke sa Putinom i Zelenskim

Kancelarija generalnog sekretara UN Antonija Gutereša predala je odvojena pisma stalnim misijama Rusije i Ukrajine pri UN sa željom čelnika Ujedinjenih nacija da poseti Moskvu odnosno Kijev.

Profimedia
 

Gutereš je od predsednika Rusije Vladimira Putina zatražio da ga primi u Moskvi, a od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da ga poseti u Kijevu, rekao je portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik, prenosi TAS S.

Generalni sekretar UN želi da razgovara sa Putinom i Zelenskim o hitnim koracima kako bi se okončale borbe u Ukrajini.

18.46 - Na sastanku G20 izraženo nezadovoljstvo učešćem Rusije

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen i predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard izrazile su nezadovoljstvo prisustvom i učešćem visokog ruskog zvaničnika na današnjem sastanku G20 u Vašingtonu.

Pozivajući se na neimenovani izvor upoznat sa današnjim dešavanjima na sastanku G20, Rojters izveštava da je Dženet Jelen rekla da ne odobrava prisustvo Rusije na sastanku, dok je Lagardova zatražila od ruskog predstavnika, zamenika ministra finansija Ruske Federacije Timura Maksimova, da Moskvi prenese jasan zahtev da se okonča rat u Ukrajini.

Sjedinjene Države su podnele zahtev da se Rusija isključi iz Grupe 20 velikih svetskih ekonomija.

18.03 - Kijev: Primirje tokom Vaskrsa

Vlasti u Kijevu saglasne su sa predlogom UN o primirju tokom Vaskrsa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

17.58 - Zelenski trvdi da ne zna za ruski mirovni predlog

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da nije ni čuo ni video dokument u vezi sa mirovnim pregovorima za koji Kremlj kaže da ga je poslao Ukrajini.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da je Moskva predala Ukrajini nacrt sporazuma 15. aprila, ali da još nije dobila odgovor, prenosi TAS S.

Ukrainian Presidential Preš Office via AP
 

- Predstavnicima Kijeva uključenim u pregovore je predat nov paket predloga. Samo želim da otkrijem datum kada je ruska strana predala te pozicije. Bio je petak. Danas je sreda. Do danas nije bilo odgovora - rekla je ona na konferenciji za novinare.

17.55 -  Ukrajinske snage su gađale Donjeck

Ispaljeno je 20 raketa „Grad“, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Profimedia/Mikhail Tereshchenko/TASS
 

17.23 - "Samo dolivate ulje na vatru"

Pumpanje Ukrajine oružjem iz Kanade neće biti od pomoći, tako će se samo doliti ulje na vatru, rekao je ambasador Rusije u toj zemlji Oleg Stepanov, dodajući da su aktivnosti Otave nekonstruktivne.

- Sve to izaziva tugu i žaljenje. Jasno je da pumpanje Ukrajine oružjem neće biti od pomoći kijevskom režimu, već će se samo dolivati ulje na vatru. Na to se može gledati samo sa žaljenjem ali takva je dugoročni kurs Kanade - rekao je Stepanov za TV „Rusija 24“. Opširnije čitajte klikom na LINK.

17.18 - Rusija izvršila testiranje nove interkontinentalne rakete

Rusija je saopštila da je danas probno testirala nove interkontinentalne balističke rakete Sarmat, novog strateškog naoružanja za koje je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da će sve one koji pokušavaju da prete Rusiji naterati da dobro promisle.

Putin se pojavio na ruskoj televiziji tokom raporta povodom lansiranja rakete sa lokacije u Plesecku, na severozapadu zemlje koja je pogodila metu na poluostrvu Kamčatka, preneo je Rojters.

16.50 - Finska i Švedska zajedno da donesu odluku o NATO

Rusija će uvek ostati sused Finske sa kojim je neophodno održavati odnose, ali je važno i da zajedno sa Švedskom donese eventualnu odluku o ulasku u NATO, što će olakšati negativnu reakciju Rusije, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto.

16.47 - Zaharova: Rusko-ukrajinski pregovori se nastavljaju 

- Nastavljaju se rusko-ukrajinski pregovori za rešavanje situacije u Ukrajini i obezbeđivanje njenog neutralnog, vanblokovskog i nenuklearnog statusa. Na njihovom dnevnom redu su pitanja demilitarizacije i denacifikacije, vraćanja zvaničnog statusa ruskog jezika, priznavanje savremenih teritorijalnih realnosti, uključujući rusku pripadnost Krima i nezavisnost DNR i LNR - objasnila je Zaharova na brifingu.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

16.38 - Izrael odobrio isporuku spasilačke opreme Ukrajini

Izraelski ministar odbrane odobrio je danas isporuku šlemova i prsluka ukrajinskim spasilačkim službama nakon razgovora sa svojim ukrajinskim kolegom.

14.26 - Džonson pozvao na human odnos prema zarobljenom Britancu

Britanski premijer Boris Džonson pozvao je ruske vlasti da se humano odnose prema britanskom državljaninu koji je zarobljen u Ukrajini, dodajući da je on neko vreme služio u ukrajinskoj vojsci, ali da nije bio plaćenik.

AP Photo/Frank Augstein
 

14.25 - Kipar oduzima državljanstvo četvorici Rusa

Kipar oduzima državljanstvo četvorici Rusa zbog njihovih veza sa Kremljom, saopštile su danas vlasti te zemlje.

Pasoši će biti oduzeti i njihovim porodicama, navela je zamenica portparola kiparske vlade Niovi Parisinu u pisanoj izjavi.

13.32 - Putin: Tragedija u Donbasu je primorala Rusiju da započne operaciju u Ukrajini

12.52 - Rusija predala Ukrajini dokument sa preciznim formulacijama

12.00 - Ukrajina: Rusija pokušava da poveća broj snaga za ofanzivu na istoku

Rusija pokušava da poveća broj snaga za četiri do pet puta za izvođenje ofanzive na istoku Ukrajine, izjavio je danas portparol ukrajinskog Ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik.

10.58 - Pauza u pregovorima

Šef ukrajinske delegacije na pregovorima sa Rusijom Mihail Podoljak izjavio je da Ukrajina ne zna kada će biti nastavljeni pregovori. Pauza će, verovatno, biti duža, nego što se pretpostavljalo zbog intenziteta borbenih dejstava na jugu i istoku Ukrajine.

10.35  Šarl Mišel doputovao u Kijev

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel doputovao je danas u Kijev.

- Danas sam u Kijevu. U srcu slobodne i demokratske Evrope - napisao je Mišel na Tviteru.

10.16 - Rusija: London okrenuo leđa Britancima zarobljenim u Donbasu

U Londonu su u sekundi okrenuli leđa "britanskim plaćenicima" koji su zarobljeni u Donbasu, ocenila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Sa neviđenom lakoćom napuštaju građane svoje zemlje, koji su tamo zarobljeni, mislim na Ukrajinu i britanske državljane - rekla je Zaharova.

10.00 - Norveška poslala Ukrajini PVO sistem "Mistral"

Norveško ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ta zemlja poslala Ukrajini sistem protivvazdušne odbrane "Mistral" sa 100 projektila.

9.31 - Kanada uvodi sankcije

Kanada će uvesti ciljane sankcije protiv 14 ruskih državljana, među kojima su i dve ćerke predsednika Rusije Vladimira Putina, saopštilo je kanadsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Prema saopštenju, sankcije obuhvataju 14 bliskih saradnika ruskog režima, uključujući oligarhe i članove njihovih porodica.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

9.29 - Preliminarni sporazum Ukrajine i Rusije o koridoru iz Marijupolja

Ukrajina je postigla preliminarni sporazum sa Rusijom o uspostavljanju humanitarnog koridora kojim bi se evakuisali žene, deca i stariji iz opkoljenog lučkog grada Marijupolja, saopštila je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

9.24 - Japan zvanično ukinuo Rusiji trgovinske povlastice

Japan je danas zvanično ukinuo Rusiji trgovinski status „najpovlašćenije nacije“ pojačavši sankcije prema toj zemlji zbog njenog napada na Ukrajinu.

8.30 - Ruski bogataš: U Rusiji 90 odsto ljudi protiv ovog rata

Ruski bogataš Oleg Tinkov kritikovao je ruski napad na Ukrajinu i pozvao Zapad da okonča „bezumni rat“, u objavi na Instagramu koja je obilovala psovkama, prenosi BBC.

„Ne vidim da jednoj osobi koristi ovaj sumanuti rat! Nevini ljudi i vojnici ginu“, napisao je Tinkov (54) na ruskom.

Prema njegovim rečima, protiv ovog rata je i „90 odsto“ njegovih sunarodnika Rusa.

8.20 - Danas sastanak G20, spremaju se koraci protiv Rusije

Profimedia
 

U Vašingtonu se danas održava sastanak G20, a, kako su najavili zvaničnici zemalja čclanica, na njemu će biti usaglašene koordinirane akcije zbog intervencije Rusije u Ukrajini.

Dok u pojedinim zapadnim prestonicama tvrde da bi Rusija zbog svojih postupaka trebalo da bude u potpunosti isključena sa globalnih sastanaka, to nije stav drugih u G20, uključujući Kinu i Indoneziju, koja ove godine predsedava grupom, piše Gardijan.

7.50 - Iz Dume poručuju Zelenskom - predja se u zamenu za borce iz Azovstala

Mihail Šeremet, poslanik Državne dume iz regiona Krima, predložio je Volodimiru Zelenskom da se "ponaša kao čovek i da se zameni za militante koji su se nastanili u fabrici Azovstal u Mariupolju".

Ranije je SBU objavila snimak na kojem pritvoreni ukrajinski opozicionar Viktor Medvedčuk traži da se za njega razmene militanti u Mariupolju . Kremlj je u utorak rekao novinarima da su videli ovaj apel, ali da "trenutno nema reakcije“.

7.30 - Zelenski: Da imamo oružje kao Rusi ovaj rat bi se već završio

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je poručio da bi se rat već završio, da je njegova zemlja imala pristup svom oružju koje joj je neophodno, „a koje je uporedivo sa oružjem koje koristi Ruska Federacija", prenosi Gardijan.

U noćnom obraćanju, Zelenski je rekao da je nepravedno što je Ukrajina i dalje prinuđena da traži "ono što njeni partneri negde skladište godinama".

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Zelenski je poručio da je situacija u opkoljenom Marijupolju teška, kao i do sada, a da je intenzitet udara ruskih snaga prema Harkovu, Donbasu i u Dnjepru „značajno povećan”, navodi britanski list.

On je rekao da ruska vojska blokira sve napore da se organizuju humanitarni koridori i spasu civili, kao i da "okupatori pokušavaju da izvrše deportaciju ili čak mobilizaciju lokalnog stanovništva koje je palo u njihove ruke".

7.10 - Narodna milicija Luganske Narodne Republike nastavlja ofanzivu u području 29. uporišta ukrajinske vojske.

To je saopštio portparol vojnog resora republike Dmitrij Medvedev.

7.00 - Novi ultimatum Rusa za predaju

Rusko ministarstvo odbrane postavilo je ukrajinskim borcima koji se kriju u opkoljenom lučkom gradu Marijupolju novi ultimatum.

Profimedia
 

U saopštenju objavljenom u sredu rano ujutro, rusko ministarstvo odbrane navodi da su njegove snage otvorile humanitarni koridor od fabrike Azovstal „za povlačenje ukrajinskih vojnika i militanata nacionalističkih formacija“ da „dobrovoljno polože oružje“ kao i da se evakuišu civili.

„Od 22:00 časa (po moskovskom vremenu) 19. aprila 2022. niko nije koristio navedeni koridor“, dodalo je ministarstvo.

Rusija je rekla da će „još jednom“ ponuditi Ukrajini opciju „da prestane da se bori i polože oružje“ od 14 časova (po moskovskom vremenu) u sredu, 20. aprila.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike