Odnosi Moskve i Jerevana na vrlo visokom nivou: Putin se sastao sa jermenskim premijerom Pašinjanom

19.04.2022

18:06

0

Jedna od tema biće i implementacija trilateralnih sporazuma između Rusije, Jermenije i Azerbejdžana o Nagorno-Karabahu

Odnosi Moskve i Jerevana na vrlo visokom nivou:  Putin se sastao sa jermenskim premijerom Pašinjanom
putin-pašinjan - Copyright Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom u svojoj podmoskovskoj rezidenciji Novo Ogarjovo.

Pašinjan je rekao da Rusija igra ključnu ulogu u osiguravanju stabilnosti i bezbednosti na Južnom Kavkazu i da su odnosi Moskve i Jerevana na vrlo visokom nivou. 

Kako je saopštila pres-služba Kremlja, Putin i Pašinjan na ovom sastanku planiraju da razgovaraju o aktuelnim pitanjima razvoja strateškog partnerstva i savezništva dve zemlje. Osim toga, jedna od tema biće i implementacija trilateralnih sporazuma između Rusije, Jermenije i Azerbejdžana o Nagorno-Karabahu od 9. novembra 2020, 11. januara i 26. novembra 2021. godine.

Ruski predsednik je napomenuo da će sa jermenskim premijerom razgovarati o bezbednosnim pitanjima u Karabahu, dodajući da ima mnogo problema, ali da su u stalnom kontaktu u vezi sa njima.

- Naravno, bezbednosna pitanja, uključujući i ona koja se tiču Karabaha, takođe će biti u centru naše pažnje. Ima još mnogo problema, slažem se sa vama. Mi smo stalno u kontaktu, razgovaramo telefonom svake nedelje ili svakih deset dana, a i sastanci su redovni, uprkos periodu pandemije - rekao je Putin.

On je podsetio da je Pašinjanova poseta bila tempirana da se poklopi sa 30. godišnjicom uspostavljanja diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i Jermenije, kao i da je planirano je potpisivanje brojnih dokumenata. Prema Putinovim rečima, baza dokumenata stvara dobru priliku za rad u skoro svim oblastima.

Pored toga, predsednik je ekonomiju nazvao jednom od vodećih oblasti bilateralne saradnje.

- U 2021. godini imali smo rast od 12,8 odsto prema našoj statistici, a u prvim mesecima ove godine – još 50 odsto. Ovo je veoma dobar pokazatelj, posebno u moderno doba - primetio je Putin.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike