Političari pozivaju da se ne glasa za Le Penovu: Evo šta je poručila velika Makronova suparnica

11.04.2022

07:59

0

Francuski lider će se naći u drugom krugu sa Marin Le Pen

Političari pozivaju da se ne glasa za Le Penovu: Evo šta je poručila velika Makronova suparnica
makron-le pen - Copyright AP Photo/Francois Mori

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer ocenio je danas da će Emanuel Makron naredne dve nedelje pokušavati da ubedi birače da glasaju za njega u drugom krugu predsedničkih izbora i dodao da je protiv formiranja koalicione vlade.

Upitan o formiranju koalicije između partija različitih političkih opcija kako bi se pomoglo Makronu da ostane na vlasti, Le Mer je izrazio gledište da Francuska nema interesa da ima većinu koja podseća na slagalicu sačinjenu od malih fragmenata koji moraju trajno da se prilagođavaju, prenosi Rojters.

AP/Jean-Francois Badias
 

Le Mer je takođe rekao da će teme koje se često povezuju sa levicom, kao što su borba protiv klimatskih promena i jačanje Evropske unije, igrati ključnu ulogu u naredne dve nedelje kampanje.

Prema preliminarnim rezultatima, na osnovu 97 odsto obrađenog materijala, aktuelni predsednik Francuske Emanuel Makron vodi u prvom krugu predsedničkih izbora sa 27,60 odsto glasova ispred drugoplasirane Marin Le Pen, kandidata desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN), koja je osvojila 23,41 procenata glasova, saopštilo je franucko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Melanšon: Ne smete dati nijedan glas Marin Le Pen

Trećeplasirani u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, lider levičarskog pokreta Nepotčinjena Francuska (La France Insoumise, LFI), koji je osvojio skoro 22 odsto glasova, pozvao je svoje pristalice da u drugom krugu ne glasaju za kandidatkinju desnice Marin le Pen.

AP Photo/Michel Spingler
 

- Ne dajte svoje glasove gospođi Le Pen. Ne smemo dati nijedan glas gospođi Le Pen. Mislim da ste čuli ovu poruku sada - istakao je.

Melanšon je rekao da je video stanje u kojem se domovina i narod nalaze na celoj teritoriji zemlje, stanje ogorčenosti i osećaj da je Francuska ušla u stanje socijalne i ekološke vanredne situacije.

- Sada je na vama. Znamo za koga nikada nećemo glasati. A u ostalom, Francuzi su u stanju da znaju šta da urade, u stanju su da odlučuju šta da urade. Ne smete dati glas Marin Le Pen - poručio je on.

Le Penova: Dovešću Francusku u red za 5 godina

Kandidatkinja krajnje desnice Marin le Pen pozvala je "sve koji nisu glasali za Emanuela Makrona" da joj se pridruže, uz obećanje da će dovesti Francusku u red za pet godina.

AP Photo/Michel Spingler
 

- Francuski narod mi je dao čast tako što sam se kvalifikovala u drugi krug. Izražavam najiskreniju zahvalnost mojim glasačima. Vidim da se povećala nada kod snaga koje žele oporavak zemlje. Pozivam sve one koji danas nisu glasali za Makrona da nam se priključe - kazala je.

Ona je obećala da će "Francusku da dovede u red za pet godina".

- Obezbediću nacionalnu nezavisnost, kontrolisaću imigraciju i vratiću bezbednost za sve. Ukoliko budem izabrana u drugom krugu biću predsednica celog francuskog naroda - dodala je.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike