Francuska glasala - obrađeno 97 procenata glasova: Makron vodi sa 27,6 odsto, Le Pen 23,41!

11.04.2022

05:24

0

Autor: J.B.O.

Na trećem mestu je lider levičarskog pokreta Nepotčinjena Francuska (La France Insoumise, LFI) Žan-Lik Melanšon

Francuska glasala - obrađeno 97 procenata glasova: Makron vodi sa 27,6 odsto, Le Pen 23,41!
Francuska izbori - Copyright AP/Jean-Francois Badias/Bob Edme /Daniel Cole

Prema preliminarnim rezultatima, na osnovu 97 odsto obrađenog materijala, aktuelni predsednik Francuske Emanuel Makron vodi u prvom krugu predsedničkih izbora sa 27,60 odsto glasova ispred drugoplasirane Marin Le Pen, kandidata desničarskog Nacionalnog okupljanja (RN), koja je osvojila 23,41 procenata glasova, saopštilo je franucko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na trećem mestu je lider levičarskog pokreta Nepotčinjena Francuska (La France Insoumise, LFI) Žan-Lik Melanšon, koji je osvojio 21,95 odsto glasova.

Četvrti je desničarski kandidat Erik Zemur sa 7,05 procenata osvojenih glasova, objavljeno je na sajtu francuskog Ministarstva.

U narednih 15 dana ne treba da štedimo trud jer ništa nije urađeno, budimo skromni i odlučni, poručio je predsednik Francuske Emanuel Makron građanima Francuske.

- 24. aprila možemo da izaberemo novu francusku i evropsku epohu. 24. aprila možemo da napravimo izbor nade. 24. aprila možemo zajedno da napravimo izbor Francuske i Evrope - poručio je on pred svojim pristalicama govoreći o drugom krugu predsedničkih izbora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike