"Znamo ko je odgovoran za napad na Kramatorsk, u Marijupolju veliki broj stranih plaćenika"

08.04.2022

19:00

0

Analiza radijusa uništenja bojeve glave, kao i karakterističan položaj tela repnog dela rakete „Točka-U“ nedvosmisleno potvrđuju da je raketa lansirana iz jugozapadnog pravca

"Znamo ko je odgovoran za napad na Kramatorsk, u Marijupolju veliki broj stranih plaćenika"
Tan2022-4-1_231732962_4 - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka

Portparol ruskog Ministarstvo odbrane Igor Konašenkov izjavio je da je prema obaveštajnim podacima, za napad taktičkom raketom „Točka-U“ na Kramatorsk verovatno odgovorna 19. raketna brigada Ukrajine. On je dodao da rezultati presretanja radio veza u Marijupolju pokazuju da se u okupiranim delovima grada nalazi značajan broj stranih plaćenika.

- Analiza radijusa uništenja bojeve glave, kao i karakterističan položaj tela repnog dela rakete „Točka-U“ nedvosmisleno potvrđuju da je raketa lansirana iz jugozapadnog pravca u odnosu na Kramatorsk - objasnio je Konašenkov.

Prema njegovim rečima, na osnovu obaveštajnih podataka, jedna od divizija 19. raketne brigade Ukrajine, naoružana raketnim sistemima „Točka-U“ se u trenutku napada na Kramatorsk nalazila u rejonu naselja Dobropolje u Donjeckoj oblasti, 45 kilometara jugozapadno od Kramatorska.

On je još istakao da se ovaj rejon trenutno nalazi pod punom kontrolom trupa ukrajinske vojske u Donbasu.

AP Photo/Felipe Dana
 


Konašenkov je objasnio da pored ukrajinskih vojnika i nacističkih bataljona u borbama u Marijupolju učestvuju i plaćenici iz Evrope i da se razgovori preko radio-veze sem na ruskom i ukrajinskom, vode na još šest, uglavnom evropskih stranih jezika.

Kako je portparol još izjavio, u ruskom napadu visokopreciznim raketama uništeno je veliko skladište raketno-artiljerijskog naoružanja u Odeskoj oblasti.

Ruske snage uništile 126 aviona i 2024 tenka

Konašenkov je saopštio i da je operativno-taktička avijacija oružanih snaga Rusije uništila 54 vojna objekta u Ukrajini.


On je istakao da su oružane snage Rusije u toku specijalne operacije u Ukrajini uništile 126 aviona, 421 bespilotne letelice, 2024 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 225 višecevnih raketnih bacača, 876 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 1923 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Ranije danas rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je napad taktičkim raketnim sistemom „Točka U“ na Kramatorsk izvela ukrajinska vojska iz područja naseljenog mesta Dobropolje.

Kako je precizirano, „cilj napada kijevskog režima na železničku stanicu u Kramatorsku bilo je onemogućavanje masovnog odlaska stanovnika iz grada kako bi ih iskoristili kao 'živi štit' za odbranu svojih položaja“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike