Rusija pucala na brod koji je hteo da izvede vođe Azova, Zelenski i Džonson se sastali u Kijevu (FOTO/VIDEO)

09.04.2022

21:35

0

Pratite iz minuta u minut sva dešavanja iz Ukrajine u našem blogu

Rusija pucala na brod koji je hteo da izvede vođe Azova, Zelenski i Džonson se sastali u Kijevu (FOTO/VIDEO)
ukrajina rat - Copyright 24sedam/AP Photo

U toku je 45. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Nastavljaju se borbe u Donbasu. Granatirana je železnička stanica u Kramatorsku. Broj poginulih u napadu se popeo se na 50, od toga petoro su deca, saopštio je lider DNR Denis Pušilin. Ranjenih ima 87.

Portparol ruskog Ministarstvo odbrane Igor Konašenkov izjavio je da je prema obaveštajnim podacima, za napad taktičkom raketom "Točka-U“ na Kramatorsk verovatno odgovorna 19. raketna brigada Ukrajine. On je dodao da rezultati presretanja radio veza u Marijupolju pokazuju da se u okupiranim delovima grada nalazi značajan broj stranih plaćenika.

Predstavništvo Donjecke Narodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre je saopštilo da je ukrajinska vojska izvršila napad na železničku stanicu u Kramatorsku kako bi po cenu života svojih građana optužila Oružane snage Rusije i DNR i stvorila određenu sliku za svetsku javnost.

Šta znamo do sad?

45. dan ruske oslobodilačke vojne operacije u oblasti Donbas

- Igor Koneškov: 19. raketna brigada Ukrajine izvela napad taktičkom raketom "Točka U"

- Granatirana železnička stanica u Kramatorsku: 50 žrtava, od kojih petoro dece

- Ruski novinar: Marijupolj očišćen

- SAD uvele nove sankcije ruskim bankarskim institucijama i ćerkama Vladimira Putina

- EU proterala 19 ruskih diplomata, pridružile im se i duge zemlje

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Putin potpisao ukaz: Gas može da se kupi samo preko računa u ruskim bankama

- Zelenski moli Zapad za oružje

 - Rusi osvojili predgrađe Marijupolja, borbe i dalje traju

- Putin predložio ukrajinskim vojnicima da predaju oružje

- Bajden bio u Poljskoj, blizu granice sa Ukrajinom

- Britanski premijer Džonson nudi pomoć ukrajinskom predsedniku, Kina ostaje pri odluci da ne osudi rusku oslobodilačku akciju 

- Rusija prvi put upotrebila sistem "Kinžal"

- Pregovori Rusije i Ukrajine "na pola puta"

- Sankcije uvedene protiv Rusije privremene

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

Pratite 24sedam LIVE blog:

23.35 Na Kipru je održan podrške Rusiji

Na Kipru je održan masovni skup u znak podrške Rusiji, saopštilo je predstavništvo „Rossotrudničestva“ u toj zemlji.

Pored auto-kolone, održan je i miting na kojem je učestvovalo nekoliko stotina ljudi.

23.17 OEBS nezakonit u DNR


Komitet DNR za odbranu proglasio je aktivnosti Specijalne posmatračke misije OEBS na teritoriji republike nezakonitim.

Wikipedia/Immanuel Giel
 

 

23.00 Rusija: Ukrajinski minobacaci gađali region Kursk

Granični prelaz u ruskom regionu Kursk bio je na minobacačkom udaru iz Ukrajine, a nije bilo žrtva, niti razazranja, saopštio je danas regionalni gubernator Roman Starovojt na Telegram kanalu.

"Večeras, granični prelaz u blizini Jelizavjetovke u okrugu Goluškovo je granatiran minobacačima iz Ukrajine. Niko nije povređen, nije bilo razaranja. Mesto odakle je izvršen napad je gađano uzvratnom vatrom, koju su otvorili graničari ruskih oružanih snaga", dodao je Starovojt, preneo je TAS S.

Gubernator je dodao da je je na konstantnoj vezi sa vojnim zvaničnicima iz te oblasti.

22.40 Ukrajina i Rusija treći put razmenile zarobljenike

Ukrajina je obavila treću razmenu zarobljenika sa Rusijom od početka rata, a zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk je rekla da 12 vojnika dolazi kući.

Vereščuk je preko društvenih mreža saopštila da se u sklopu dogovora 14 civila vraća u Ukrajinu, ali nije objavila koliko je Rusa oslobođeno.

20.35 - Berluskoni: Tužan sam i razočaran ponašanjem Putina

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je danas da je izuzetno razočaran i tužan zbog ponasanja ruskog predsednika Vladimira Putina.

Berluskoni, koji je godinama imao bliske prijateljske odnose sa ruskim liderom, kazao je da Putin mora da preuzme potpunu odgovornost u očima sveta zbog invazije na Ukrajinu, preneo je Rojters.

AP Photo/Antonio Calanni, File
 

- Znam ga 20 godina i uvek mi se činio kao čovek od demokratije i mira. Kakva šteta - kazao je Berluskoni na konvenciji njegove konzervativne partije Forca Italija u Rimu.

19.50 - Rusija pucala na brod koji je hteo da izvede vođe Azova

Portparol ruskog ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov izjavio je danas da su kijevske vlasti u petak uveče pokušale da evakuišu brodom, kako je rekao, "nacističke vođe iz Mariupolja putem mora", ali su ruski brodovi to zaustavili.

- Ukrajinski teretni brod "Apač", pod malteškom zastavom, išao je u karavanu brodova od Taganrogškog zaliva do Kerčkog moreuza. U 22.38 po moskovskom vremenu, 30 kilometara jugoistočno od Mariupolja, teretni brod je naglo promenio kurs i pokušao da upadne u marijupoljsku luku, koju su od mora blokirale snage Crnomorske flote - rekao je Konašenkov, prenela je agencija RIA Novosti.

19:45 - Antonov:Rusija neće tolerisati ubistva civila i zarobljnika

SAD i saveznici treba da podstaknu Kijev da se pridržava međunarodnog humanitarnog prava, jer Rusija neće tolerisati ubistva civila i ruskih ratnih zarobljenika, izjavio je danas ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov na Konferenciji Šilerovog instituta, održanoj putem video linka.

- Postoji očigledna potreba da SAD i njihovi saveznici podstaknu Ukrajinu da poštuje međunarodno humanitarno pravo. Nikada nećemo tolerisati ubistva civila, kao ni ubistva i mučenje zarobljenih ruskih vojnika - rekao je on, preneo je TAS S.

 

19.35 Džonson obećao Ukrajini dodatnu vojnu pomoć

Britanski premijer Boris Džonson rekao je danas ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom na sastanku u Kijevu da će Velika Britanija obezbediti Ukrajini 120 oklopnih vozila i nove protivbrodske raketne sisteme.

 

 

To je dodatna pomoć pored već obećane visokokvalitetne vojne opreme u vrednosti od 100 miliona funti koja je najavljena u petak, saopštio je Dauning strit, preneo je Rojters.

18.15 U mestu Rubežno eksplodirala cisterna sa azotnom kiselinom.

Potpukovnik Narodne milicije LNR Andrej Maročko izjavio je da je u mestu Rubežno eksplodirala cisterna sa azotnom kiselinom.

„U mestu Rubežno su ponovo digli u vazduh cisternu sa azotnom kiselinom. Vetar je jugozapadni, od 9-14 metara u sekundi, očekuje se da oblak krene na severoistok“, naveo je on.

Maročko je u utorak rekao da se ukrajinske snage u tom mestu spremaju za povlačenje i da su digli u vazduh cisternu, pretpostavlja se sa hlorovodoničnom kiselinom.

 

 

Prema navodima Narodne milicije, vreme kada je cisterna dignuta u vazduh odabrano je tako da hemikalije krenu u pravcu oslobođenog mesta Kudrjašovka u LNR.

 

17.45 Kod Melitopolja otkriveno skladište oružja ukrajinskih neonacista

 

 

 

17.30 Kampanja ”Ustani za Ukrajinu” prikupila 9,1 milijardu evra

Međunarodnom donatorskom konferencijom, održanoj danas u Varšavi, okončana je globalna kampanja ”Ustani za Ukrajinu” u kojoj je prikupljena 9,1 milijarda evra za pomoć ukrajinskom narodu, a dodatnih milijardu evra za raseljene izdvojiće Evropska banka za obnovu i razvoj.

Organizatori današenje donatorske konferencije bili su predsednik Poljske Andžej Duda, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Kanade Džastin Trudo.

standwithukraine/mediakit
 

 

16.40 Zelenski i Džonson sastali se u Kijevu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sastao se danas u Kijevu sa britanskim premijerom Borisom DŽonsonom, potvrdile su britanske i ukrajinske vlasti.

"Upravo je počela poseta Borisa Džonsona Kijevu sastankom jedan na jedan sa predsednikom Zelenskim", naveo je Andrij Sibiha, zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika na Fejsbuku, kako je preneo Rojters.

 

 

16.15 - Rusija izvodi vojne vežbe u Kalinjingradu

Rusija je danas izvela vojne vežbe u Kalinjingradu, saopštila je komanda Baltičke flote.

U kontrolnu proveru bilo je uključeno do 1.000 vojnih lica i više od 60 jedinica sa vojnom opremom, saopštila je pres služba Baltičke flote, javio je Interfaks.

16.02 - Кod Melitopolja otkriveno skladište oružja ukrajinskih neonacista

 

 

15.55 - Teretnim vozilima sa ruskim i beloruskim tablicama zabranjen ulazak u EU

Zemlje Evropske unije koje se graniče sa Rusijom i Belorusijom zabranile su zbog sankcija od petka ulazak teretnim vozilima registrovanim u te dve zemlje koja prevoze određenu robu, saopštila je ruska carinska služba.

Vozila koja se koriste za međunarodni transport sa ruskim i beloruskim registarskim tablicama neće moći da prevoze robu na teritoriji EU, saopštila je ruska carinska služba.

Prema dostupnim informacijama, ograničenja se još ne odnose na drumski teretni transport koji prevozi farmaceutske, medicinske, prehrambene i poljoprivredne proizvode, uključujući pšenicu, energente, obojene metale i đubrivo, saopštila je carinska služba.

14.10 - Rusi oslobodili zarobljene mornare

Ruska vojska uspela je da oslobodi 14 mornara koje je zarobila ukrajinska armija, saopštila je ombudsman za ljudska prava u Rusiji Tatjana Moskaljkova.

- Stigla nam je radosna vest – zahvaljujući zajedničkoj akciji ruske vojske uspeli smo da oslobodimo 14 mornara koji su bili zarobljeni na brodu Azov Konkord. Trenutno ih evakuišemo na bezbednu lokaciju - napisala je ona na Telegramu.

Navela je i da su ti mornari bili zarobljeni na tom brodu od 24. februara, kada je i pokrenuta specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini.

- Oduzeli su im telefone, kompjutere, dokumente, imali su probleme sa hranom - dodala je.

13.47 - Volodin: Blokiranjem Dume na Jutjubu SAD krše slobode

Odluka menadžmenta digitalne platforme Jutjub da blokira kanal ruske državne Dume dokazuje umešanost SAD u kršenje prava i sloboda, izjavio je danas predsedavajući Dume Vjačeslav Volodin.

AP Photo/Pavel Golovkin, File
Vjačeslav Volodin

- To je još jedan dokaz da Vašington krši prava i slobode" -istakao je on i ocenio da SAD žele da se američke IT kompanije koje su vlasnici društvenih medija pridruže informacionom ratu američke administracije protiv Rusije, prenosi TASS.

Volodin je ukazao da Vašington ignoriše sve principe demokratije s ciljem da obezbedi da sve digitalne platforme, uključujući i Jutjub, prenose samo zvanične američke stavove.

- Sjedinjene Države hoće monopol na informacije, ali mi to ne možemo da dozvolimo - naglasio je Volodin.

13.44 - Roskomnadzor traži da Gugl ukine ograničenja za Duma TV

Rusko nadzorno telo Roskomnadzor zahtevao je danas da Gugl ukine ograničenja vezana za JuTjub kanal ruske Državne dume i objasni razloge zbog čega je uveo ograničenja.

Roskomnadzor je zahtevao da kompanija Gugl LLC sa sedištem u SAD, vlasnik Jutjub servisa, odmah omogući pristup Jutjub kanalu "Duma TV" i objasni razlog za ograničenja, navedeno je u saopštenju, preneo je TASS.

Blokiranje Jutjub kanala tela ruske vlade ometa slobodan protok informacija, dodao je Roskomnadzor.

13.25 - U Ternopolju uklonjena statua Puškina

U Ternopolju, gradu na zapadu Ukrajine, uklonjen je spomenik ruskom pesniku Aleksandru Sergejeviču Puškinu.

Gradonačelnik Ternopolja Sergej Nadal napisao je na Telegramu da Puškin nije imao nikakve veze sa Ternopoljom, kao "većina ruskih pisaca, kompozitora i drugih".

Profimedia
 

12.38 - Rusija imenovala novog generala da predvodi operacije u Ukrajini

Rusija je reorganizovala komandu nad svojim operacijama u Ukrajini, a vojnu operaciju sada predvodi general Aleksandar Dvornikov koji ima veliko iskustvo u borbenim operacijama u Siriji, prenosi Bi-Bi-Si pozivajući se na neimenovanog zapadnog zvaničnika.

11.58 - Jutjub blokirao kanal Duma TV

Gugl je blokirao kanal Duma TV na Jutjubu, saopšteno je iz ruske Državne dume.

11.22 - Nemačka je iscrpela mogućnosti za isporuku naoružanja Kijevu iz rezervi Bundesvera, ali postoji opcija da se oružje isporučuje direktno iz preduzeća, izjavila je ministarka odbrane Nemačke Kristina Lambreht u intervjuu za dnevnik „Augsburger algemajne”.

- Moram iskreno da kažem da smo u pogledu snabdevanja iz rezervi Bundesvera sada dostigli vrhunac. Uostalom, trupe moraju ostati u stanju da garantuju odbranu zemlje i saveznika. Ali to ne znači da više ništa ne možemo da uradimo za Ukrajinu. Stoga smo utvrdili da industrija može da vrši isporuke direktno - izjavila je nemačka ministarka, naglašavajući da se Berlin stalno koordinira sa Kijevom po tom pitanju.

10.55 - Moskva tvrdi: Ukrajinci spremaju novu provokaciju da optuže Rusiju

Ukrajina priprema provokaciju kako bi optužila Rusiju za masovna ubistva građana Irpena u Kijevskoj oblasti, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Profimedia
Igor Konašenkov

Istakao je da su ruske snage napustile to naselje pre više od nedelju dana, navode Izvestija.

Konašenkov je rekao da ukrajinske snage planiraju da iz mrtvačnice u gradskoj bolnici u podrum jedne od zgrada prebace tela poginulih u ukrajinskom granatiranju, a da zatim u obližnjoj šumi insceniraju akciju uništavanja navodne "ruske obaveštajne grupe" koja je stigla u Irpen da "ubija svedoke ruskih ratnih zločina".

Konašenkov je dodao da će tela zarobljenih ruskih vojnika, koje su nacionalisti prethodno ubili pod torturom, biti predstavljena kao "neosporni dokaz” o krivici ruskih snaga.

10.33 - Ruske snage izvele vazdušni napad na vojni aerodrom Mirgorod

Oružane snage Rusije izvele su vazdušni napad raketama velike preciznosti na ukrajinski vojni aerodrom Mirgorod, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.

10.29 - Ruskom milijarderu zaplenjen avion: Zabranjeno letenje Cesni u Velikoj Britaniji

Privatnom avionu u vlasništvu ruskog milijardera Jevgenij Švidlera zabranjeno je letenje u Velikoj Britaniji, saopštile su vlasti.

Profimedia
 

Za avion, čiji je vlasnik Švidler, suspendovana je dozvola za let nakon istrage britanskih vlasti, prenosi BBC.

U martu je britanski sekretar za saobraćaj Grant Šaps blokirao avion u pokušaju da napusti aerodrom „Bigin hil" na jugoistoku Londona, što je omogućilo istragu vlasti o utvrđivanju njegovog vlasništva.

10.22 - Ruski lovci uništili ukrajinske radare i raketne sisteme

Borbeni lovački avioni tipa Suhoj SU-30SM i SU-35 Vazdušno-kosmickih snaga Rusije uništili su ukrajinske raketne sistem Buk-M1, saopštilo je danas ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

- Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimak koji prikazuje izvršenje borbenog zadatka ruskih lovaca SU-30SM i SU-35, tokom kojeg su uništeni raketni sistemi ukrajinske protivvazdušne odbrane. Posade aviona Vazdušno-kosmickih snaga Rusije koje su učestvovale u ovoj misiji otkrile su da su gađali i uništili radarske stanice i raketne sisteme Buk-M1 - navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Profimedia
Suhoj SU-30

08.50 - Granatirane Kijevska četvrt Donjecka i Jasinovata

Ukrajinska vojska granatirala je Kijevsku četvrt Donjecka i Jasinovatu, ispaljeno je dve granate kalibra 122 milimetra i 10 raketa iz sistema „Grad“, saopštio je Zajednički centar za kontrolu prekida vatre.

Za sada nema informacija da li je tom prilikom bilo poginulih ili ranjenih.

Vlasti Donjecke Narodne Republike navode i da je u protekla 24 časa iz Marijupolja evakuisano 620 ljudi, uključujući i 103 dece.

08.10 - Otvara se 10 humanitarnih koridora za evakuaciju

Ukrajina je saopštila da će danas biti otvoreno 10 humanitarnih koridora kako bi se evakuisali blokirani civili, ali je naglašeno da oni koji pokušavaju da odu iz opkoljenog juznog grada Mariupolja moraju da koriste isključivo privatna vozila, prenosi Rojters.

To je saopštila potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

08.04 - Ruski vojnici spasli su ukrajinske pilote oborenih helikoptera Mi-8.

- Hvala im veliko. Pokupili su me pored helikoptera dok sam ležao. Nisu mi dali da umrem - rekao je jedan od pilota.

07.55 - Potezi zapadnih zemalja mogu dovesti do sukoba Rusije i Amerike

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov upozorio je da svi potezi zapadnih zemalja mogu dovesti do direktnog sukoba Rusije i Amerike.

- Zapadne zemlje neposredno učestvuju u konfliktu budući da snabdevaju Ukrajinu naoružanjem i municijom, samim tim provociraju krvoproliće - rekao je on.

Antonov je dodao i da sve te isporuke naoružanja sa Zapada na teritoriji Ukrajine postaju legitimna meta za ruske oružane snage.

07.38 - Savet EU uveo nove sankcije Rusiji - mere i za Putinove ćerke

Savet EU odlučio je da u okviru petog paketa sankcija uvede mere protiv još 217 pojedinaca i 18 subjekata, a kao odgovor na "neopravdanu ničim izazvanu" rusku vojnu agresiju na Ukrajinu i druge akcije koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Među sankcionisanima našle su se dve ćerke Vladimira Putina, Oleg Deripaska, jedan od najuticajnih ruskih ologarha, kao i jedna od najvećih ruskih banaka, VTB, objavljeno je u Službenom glasniku EU.

07.06 - Najnoviji bilans žrtava napada u Kramatorsku: 50 mrtvih, uključujući petoro dece

Broj poginulih u napadu na železničku stanicu u Kramatorsku popeo se na 50, od toga petoro su deca, saopštio je lider DNR Denis Pušilin. Ranjenih ima 87.

Tanjug/Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy's Telegram channel via AP
 

06.55 - Fon der Lajen u Ukrajini: Nova pomoć za Kijev, sankcije Moskvi

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen započela je posetu Ukrajini obilaskom Buče, mesta gde se po mnogim navodima dogodio zločin ruske vojske nad ukrajinskim civilima.

Ona je najavila novu pomoć ukrajinskoj vojsci i nove sankcije za Moskvu, poručila je da EU čvrsto stoji uz Kijev.

- Bilo je važno da moju posetu započnem Bučom. Jer u Buči je razbijena naša ljudskost. Moja poruka građanima Ukrajine glasi: Oni koji su odgovorni za zlodela odgovaraće. Vaša borba je i naša borba - poručila je Lajen sa Tviter nalogu.

06.52 - Gutereš: Počinioci napada na Kramatorsk moraju odgovarati

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš poručio je da oni koji su počinil raketni napad na železničku stanicu u Kramatorsku treba da budu pozvani na odgovornost.

- Udar na železničku stanicu u Kramatorsku na istoku Ukrajine u kojem je poginulo i povređeno na desetine civila koji su čekali evakuaciju, uključujući mnogo žena, dece i starijih, i drugi napadi na civile i civilnu infrastrukturu su u potpunosti neprihvatljivi - rekao je portparol generalnog sekretar Stiven Dižarik.

On je istakao da takvi incidenti predstavljaju teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava, prenosi TASS.

- Počinioci moraju da budu pozvani na odgovornost - rekao je Gutereš.

Bonus video

Nastavljaju se borbe u Donbasu

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike