Ostavio mu vruć krompir: Šta Džek Dorsi očekuje od svog naslednika na mestu izvršnog direktora Tvitera

30.11.2021

17:15

0

Sam nije našao način da osposobi sistem koji bi njegovoj kompaniji doneo veći prihod, pa je sad sve palo na Agravala

Ostavio mu vruć krompir: Šta Džek Dorsi očekuje od svog naslednika na mestu izvršnog direktora Tvitera
Tan2021-11-29_181217932_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Richard Drew

Suosnivač Tvitera Džek Dorsi povukao se juče sa mesta izvršnog direktora ove kompanije, ali to mu nije prvi put da je to uradio. Prošli put kad se to desilo osnovao je kompaniju za digitalno plaćanje „Square" 2009, koja je postala veoma uspešna, da bi se Tviteru ponovo vratio 2015.

Do ponedeljka je rukovodio obema kompanijama, što je bilo veoma problematično za investitore.

Prošle godine je „Elliott Management", važan investitor Tvitera, pokušao da ga natera da izabere jednu od ove dve kompanije. Želeli su izvršnog direktora koji će se posvetiti samo Tviteru.

To delimično objašnjava zbog čega cena akcija Tvitera nije pala kada je njegov suosnivač iznenada ponovo podneo ostavku.

Već duže vreme među investitorima preovladava stav da Tviter ne zarađuje koliko bi mogao, za razliku od Gugla i Fejsbuka, koji zgrću bogatstvo zahvaljujući svojim korisnicima.

Neki Dorsija smatraju odgovornim za spor rast Tvitera. On je pomogao u stvaranju ove društvene mreže, ali nije želeo monetizaciju nauštrb iskustva korisnika.

Pokušao je da eksperimentiše sa načinima da ostvari veći prihod i najavio je cilj da do kraja 2023. ima 315 miliona korisnika od kojih bi moglo da se zaradi i da tako udvostruči prihod te godine.

Džek Dorsi; Tanjug/Michael Reynolds/Pool Photo via AP, File
 

Broj korisnika znatno se povećao tokom pandemije, ali je daleko od onog koji je Dorsi pomenuo, pa njegov cilj i dalje deluje nedostižno.

Sada će na tome raditi novi izvršni direktor, Parag Agraval.

Ovaj 37-godišnji imigrant iz Indije napredovao je polako i postao je veoma poštovan među tehnološkim stručnjacima. Opisuju ga kao „siguran par ruku", a pred njim je ogroman posao.

Agraval je odmah preuzeo na sebe problem monetizacije. Tviter nije kao Fejsbuk i prikuplja daleko manje informacija o korisnicima, pa stoga podaci koje čuva nisu toliko vredni za oglašivače.

Takođe, korisnici prihvataju samo određeni broj oglasa pre nego što oni počnu da ih odbijaju, a ako su ciljevi rast i povećanje prihoda, to je teško izbalansirati.

Opsesija kriptovalutama

Dorsi je postao opsednut kriptovalutama, a posebno bitkoinom.

Nedavno je osnovao namenski tim za kriptovalute, tražeći načine da kompanija prihvati digitalna sredstva i decentralizovane aplikacije.

Parag Agraval; Profimedia
 

Tim je trebalo da vodi Agraval, što je možda znak da će digitalne valute igrati ključnu ulogu u viziji novog izvršnog direktora kada je rast kompanije u pitanju.

Međutim, Tviter je postao duboko politički u SAD, a Agraval je nasledio Dorsijevu umerenost.

Demokrate uglavnom tvrde da platforma nije činila dovoljno da ukloni lažne vesti, kao i da njeni sistemi nisu dobri kada je reč o brzini pronalaženja i uklanjanja govora mržnje.

Republikanci, sa druge strane, tvrde da platforma ima antikonzervativnu pristrasnost, što pokazuje i odluka da se ukine nalog Donalda Trampa nakon nereda na Kapitolu.

Agraval je preko noći postao važna javna ličnost i bez sumnje će biti pozvan pred Kongres pre ili kasnije.

Neki konzervativci već sada koriste njegov tvit iz 2010. godine kao dokaz da je novi izvršni direktor levo orijentisan.

Dorsijeva oproštajna poruka uključivala je bockanje osnivača koji predugo ostaju u kompanijama koje su stvorili.

Džek Dorsi; Tanjug/Michael Reynolds/Pool Photo via AP, File
 

- Mnogo se priča da je važno da kompaniju „vodi osnivač". Na kraju krajeva, verujem da je to ozbiljno ograničavajuće i samo jedna od stvari koje dovode do neuspeha - napisao je on.

Činilo se da je meta te izjave osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg, ali ova tvrdnja ima širi značaj. Skoro svi ekscentrični osnivači izuzetno uspešnih tehnoloških komanija, Bil Gejts, Džef Bezos, Sergej Brin, Lari Pejdž, Stiv Džobs i sada Dorsi, zamenjeni su „sigurnim opcijama“, izvršnim direktorima koji nisu nimalo nalik svojim prethodnicima.

Možda je baš to ono što je Tviteru trebalo. Dorsi je još uvek mlad, ima 45 godina, a kada je poslednji put poverio Tviter nekom drugom, lagano je izgradio „Square", koji sada vredi 100 milijardi dolara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike