Ilon Mask u ozbiljnom problemu zbog Tvitera: Zatajio kupovinu

06.04.2022

09:14

0

Da li je Ilon Mask ponovo prekršio američki zakon o hartijama od vrednosti, udrano je pitanje američkih medija danas

Ilon Mask u ozbiljnom problemu zbog Tvitera: Zatajio kupovinu
Profimedia

Nekadašnji članovi američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) i profesori kažu da je izvršni direktor "Tesle", Ilon Mask, propustio utvrđeni rok za objavu informacije da je kupio devet posto akcija društvene mreže Tviter i da je podneo pogrešnu dokumentaciju.

Mask je 4. aprila otkrio da je kupio 9,2 posto udela u Tviteru, čime je postao najveći akcionar te mreže za mikro-blogovanje, što je izazvalo skok akcija te kompanije od preko 27 procenata.
U podnesku, objavljenom na Njujorškoj berzi, on je naveo da je kupovina obavljena 14. marta 2022, prenosi Rojters.

Američki zakon o hartijama od vrednosti zahteva da se informacije o sticanju (značajnog) udela od pet procenata u nekoj kompaniji obelodane u roku od 10 dana, a u Maskovom slučaju taj rok je bio 24. mart.

Kazna je, za Maska, smešna

Kašnjenje objave o sticanju vlasništva može da dovede do izricanja građanske kazne u iznosu do 207.183 dolara, kaže Urska Velikonja, profesor prava u Pravnom centru Univerziteta Džordžtaun.

To nije veliki finansijski udarac za Maska, najbogatijeg čoveka na svetu čija neto imovina, prema Forbsu, iznosi 302 milijarde dolara, ali bi SEC mogao da ispita i navode o manipulisanju tržištem povodom kupovine akcija Tvitera i da traži oštrije sankcije u istrazi koja je u toku u vezi sa prodajom akcija "Tesle", kažu stručnjaci.

"Ovo nije stvarno siva zona. On je izvršio akviziciju, ali nije podneo dokument o tome u roku od 10 dana. To je prekršaj. To je nedvosmisljeno slučaj za SEC", ocenjuje Adam C. Pričard, profesor prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Mičigenu.

Pored toga, Mask je objavio podatke o kupovini na obrascu „13G“, koji je predviđen za investitore koji planiraju pasivno posedovanje akcija, a u utorak su procurele informacije da će on dobiti mesto u upravnom odboru Tvitera, kako bi podstakao promene u kompaniji.

To znači da je trebalo da podnese obrazac "13D" koji koriste investitori-aktivisti, rukovodioci i direktori koji imaju mogućnost da utiču na upravljanje i politiku emitenta akcija, predočava nekoliko advokata.

Elizar Klajn, kopredsedavajući globalne grupe za aktivizam akcionara u organizaciji „Šolt Rot & Zabel“, kaže da je Mask upotrebio neodgovarajući "13G" obrazac i da regulatori stoga imaju razlog da preispitaju stvar i razrežu veću kaznu.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti