Dalje nećeš moći, Dorsi: Suosnivač Tvitera blokiran na mreži koju je napravio

24.12.2021

11:18

0

Komentarima je isprovocirao investitora, koji više nije želeo da čita njegove tvitove

Dalje nećeš moći, Dorsi: Suosnivač Tvitera blokiran na mreži koju je napravio
AP19303757635467 - Copyright AP Photo/Jose Luis Magana, File

Suosnivača Tvitera Džeka Dorsija blokirao je na ovoj društvenoj mreži preduzetnik i investitor Mark Andresen.

To se desilo nakon što je Dorsi kritikovao određene delove industrije rizičnog kapitala i dao nekoliko konkretnih primedbi o kompaniji "Andresen Horovic".

U poslednjih nedelju dana Dorsi je u više navrata izneo svoje stavove o "Veb3“, potencijalnoj novoj decentralizovanoj verziji interneta zasnovanoj na blokčejnu. Dorsi je najverovatnije najviše blokiran jer je rekao da će "Veb3" biti u vlasništvu bogatih investitora kao što je Andresen.

- Ne posedujete "Veb3". Kapitalisti ga poseduju. Nikad neće izaći iz sfere njihovog uticaja. To je na kraju centralizovani entitet sa drugom oznakom - tvitovao je Dorsi.

Zatim je u sredu na Tviteru napisao da mu je zvanično zabranjeno da pristupi "Veb3", a podelio je i snimak ekrana na kom se vidi da ga je Andresen blokirao. Njegov tvit je podstakao nekoliko drugih korisnika Tvitera koje je Andresen takođe blokirao da podele slične snimke ekrana.

Andresen, koji je zaradio milijarde od ranih opklada na kompanije kao što je "Fejsbuk", uložio je u brojne kompanije koje rade na tehnologijama koje bi jednog dana mogle da podrže "Veb3".

Šta je "Veb3"?

"Veb3" je koncept koji mnogima još nije najjasniji, ali je ideja da će ga pokretati blokčejn, tehnologija koja stoji iza mnogih glavnih kriptovaluta i nezamenljivih tokena, ili NFT. Mnoštvo preduzetnika širom sveta pokušava da dizajnira i izgradi tehnologije i protokole koji bi podržali taj model.

Zagovornici "Veb3", koji bi pratio "Veb1" i "Veb2", veruju da su današnje onlajn platforme previše centralizovane i da ih kontroliše nekolicina velikih internet kompanija, kao što su "Amazon", "Epl", "Afabet" i "Meta".

Danas je internet od vitalnog značaja za globalnu ekonomiju i igra ulogu u napajanju svega, od nuklearnih postrojenja do bolnica, navode oni.

Printscreen
 

Kada je izvršni direktor Tesle Ilon Mask pitao svojih 67,4 miliona pratilaca na Tviteru da li je neko od njih video "Veb3", Dorsi je nagovestio da je već pod kontrolom Andresena Horovica (Andreesen Horovitz).

- Negde je između a i z - tvitovao je Dorsi, koji je prošlog meseca podneo ostavku na mesto generalnog direktora Tvitera da bi se usredsredio na svoju drugu platvormu, Blok, ranije poznatu kao Skver.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike