Rusija će ojačati svoje zapadne granice: Ukrajinska artiljerija granatirala selo kod Kijeva (FOTO/VIDEO)

01.04.2022

21:45

0

Pratite iz minuta u minut sva dešavanja sa istoka Evrope u našem blogu

Rusija će ojačati svoje zapadne granice: Ukrajinska artiljerija granatirala selo kod Kijeva (FOTO/VIDEO)
rat ukrajina (3) - Copyright Russian Emergency Ministry Press Service via AP

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 37. dan. Marijupolj i humanitarni koridor između dva istočna grada Izjuma i Volnovahe, postaju glavna bojna polja. Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin naredio je formiranje administracije grada Marijupolja. Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin izjavio je danas da ukrajinska vojska koristi oružje protiv civila koje je zabranjeno Sporazumom iz Minska.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz o trgovini gasom sa "neprijateljskim zemljama", On je parafirao ovaj ukaz kako bi, navodi se, zapadne zemlje mogle da kupe gas iz Rusije, ali da bi to uradile moraju da otvore račune u ruskim bankama. Prethodne nedelje ruski predsednik je rekao da će Rusija tražiti isplatu u rubljama za gas.

Sa druge strane, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski moli sile za pomoć u oružju.

Šta dosad znamo o sukobu?

- 37. dan ruske oslobodilačke vojne operacije u oblasti Donbas

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Putin potpisao ukaz: Gas može da se kupi samo preko računa u ruskim bankama

- Zelenski moli Zapad za oružje

 - Rusi osvojili predgrađe Marijupolja, borbe i dalje traju

- Putin predložio ukrajinskim vojnicima da predaju oružje

- Bajden bio u Poljskoj, blizu granice sa Ukrajinom

- Britanski premijer Džonson nudi pomoć ukrajinskom predsedniku, Kina ostaje pri odluci da ne osudi rusku oslobodilačku akciju 

- Rusija prvi put upotrebila sistem "Kinžal"

- Pregovori Rusije i Ukrajine "na pola puta"

- Sankcije uvedene protiv Rusije privremene

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

Pratite 24sedam BLOG uživo

23.45 Ugašen požar u skladištu nafte u Belgorodu

Požar u skladištu nafte u Belgorodu je ugašen, saopštila je Sputnjiku pres-služba Ministarstva za vanredne situacije Rusije.
Kako je ranije saopšteno, požar je izbio usled vazdušnog napada dva ukrajinska helikoptera koji su ušli u vazdušni prostor Rusije na maloj visini. U požaru nema povređenih.

23.15 Šalenberg: Nema normalizacije sa Rusijom pod Putinom

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg ne računa ni nakon kraja rata u Ukrajini sa mogućnosti normalizacije odnosa sa Rusijom pod Vladimirom Putinom.
Šalenberg, koji je sa kolegama iz Češke i Slovačke, boravio u Kišinjevu, rekao je u izjavi za AP da će rusko rukovodstvo morati da odgovara, navodeći da postoji „snažna sumnja da su počinjeni ratni zločini“.

23.10 Neonacisti drže 4,5 miliona Ukrajinaca kao taoce

Ukrajinski neonacisti drže kao taoce više od 4,5 miliona ljudi, uključujući skoro 6.500 stranaca iz 17 zemalja, izjavio je danas načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev.

Profimedia
 

 

 
23.05 London i Vašington o pritisku na Rusiju

Velika Britanija i SAD dogovorile su se da nastave da vrše pritisak na Rusiju zbog njenih dejstava u Ukrajini, saopštila je ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras nakon telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

 
23.00 PVO i protivoklopno oružje u rukama razbojnika

Ukrajina je priznala da je nekontrolisana distribucija oružja dovela do naglog porasta kriminala. Odredi teritorijalne odbrane su dobili i protivoklopne i prenosne PVO sisteme. A savremeni složeni tehnički kompleksi, čija je kupovina svojevremeno bila sponzorisana, uključujući i zapadni porez na bogatstvo, završili su u rukama razbojnika sa magistrale.

 

22.45 Ukrajinska artiljerija granatirala selo kod Kijeva, poginuli civili

Ukrajinska artiljerija gađala je selo Nova Basanj kod Kijeva, poginuli su civili, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom, general-pukovnik Mihail Mizincev.

„U Kijevskoj oblasti jedinice Oružanih snaga Ukrajine dva i po sata su neprekidno gađale naseljeno mesto Nova Basanj što je dovelo do velikog broja žrtava među civilnim stanovništvom“, rekao je on.

Kako je precizirao, pucano je iz artiljerijskih sistema „Piona“ i „Giacint“ velikog kalibra.

22.16 - SAD obezbeđuju Ukrajini zalihe

SAD obezbeđuju Ukrajini zalihe i opremu u slučaju da Rusija upotrebi hemijsko ili biološko oružje, saopštila je danas Bela kuća, ističući da to ni u kom obliku neće ugroziti spremnost na domaćem planu.

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki izjavila je da se zalihe obezbeđuju na osnovu upozorenja SAD i drugih zemalja o mogućnosti da Rusija upotrebi takvo oružje u Ukrajini i da možda planira da za tako nešto okrivi drugu stranu kako bi postavila temelje za takav napad, preneo je Rojters.

22.05 Rusija će ojačati svoje zapadne granice

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da će Rusija ojačati svoje zapadne granice kako nikome ne bi palo na pamet da je napadne.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je izvestio predsednika Rusije Vladimira Putina da zemlje NATO jačaju svoj vojni potencijal prema ruskim zapadnim granicama, rekao je Peskov.

21.44 - Marčenko: Tri rakete pogodile područje blizu Odese

 Tri rakete pogodile su rezidencijalno područje blizu lučkog grada Odese na jugu Ukrajine, saopštio je lokalni guverner Maksim Marčenko u video snimku postavljenom na internetu.

Takođe je naveo da ima žrtava, preneo je Rojters.

- Neprijatelj je upravo izveo napad sa tri rakete na jedno naselje - naveo je Marčenko, ali nije izneo procenu broja žrtava, javio je Glas Amerike.

21.20 Bugarska proglasila ruskog diplomatu za personu non grata

Bugarsko tužilaštvo saopštilo je da se ruski diplomata, „prvi sekretar“ ruske ambasade, bavio „obaveštajnim aktivnostima“. Ruska ambasada u Sofiji kasnije je potvrdila Sputnjiku da je bugarska strana proglasila personom non grata jednog službenika ruske ambasade.

21.10 Ukrajinski neonacisti minirali hidroelektranu kod Nikolajeva

Ukrajinski militanti minirali su brane Aleksandrovske hidroelektrane (reka Južni Bug) u Nikolajevskoj oblasti i planiraju da ih dignu u vazduh, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

Ukoliko realizuju te zločinačke akcije, u poplavljenoj zoni biće više od 10 naseljenih mesta i područje kod grada Voznesenska, precizirao je Mizincev.

19.43 Prošle nedelje u DNR poginulo preko 250 ljudi

Od 25. do 31. marta u DNR je poginulo 186 vojnika i 82 civila. Povređeno je 758 vojnika i 360 civila, saopštio je ombudsman republike.

Kako se navodi, od 2014. godine u Donjeckoj Narodnoj Republici poginulo je 6.010 ljudi, uključujući 96 dece.

19.05 Ukrajinski zvaničnik negira optužbe za napad na Belgorod

Ukrajinski najviši bezbednosni zvaničnik negirao je optužbe Rusije da Ukrajina stoji iza napada na skladište nafte u ruskom gradu Belgorodu.

U govoru na nacionalnoj TV sekretar Saveta bezbednosti Oleksij Danilov demantovao je ruske optužbe, prenosi Rojters.

- Iz nekog razloga oni tvrde da smo to mi uradili, ali prema našim informacijama to ne odgovara činjenicama, rekao je Danilov.

 

18.30 Izvršena razmena zarobljenika u Zaporoškoj oblasti

Danas kasno popodne po lokalnom vremenu izvršena je razmena zarobljenika u Zaporoškoj oblasti prenose ruske društvene mreže.

Ukrajina je primila 86 vojnika, od kojih su 15 žene, rekla je zamenica šefa kabineta predsednika K. Timošenko.

17.40 - Bugarsko tužilaštvo: Ruski diplomata se bavio špijuniranjem

Bugarsko tužilaštvo obavestilo je ministarku inostranih poslova Teodoru Genčovsku o neregularnim obaveštajnim aktivnostima koje je navodno sprovodio ruski diplomata, navodi se u saopštenju koje je u petak objavilo tužilaštvo.

Osumnjičeni je navodno prvi sekretar ruske ambasade, preneo je TASS.

17.28 - Ukrajinska Rada zabranila isticanje slova Z i V

Vrhovna rada Ukrajine usvojila je nacrt zakona koji zabranjuje isticanje slova V i Z u toj zemlji, a Ruska Federacija je označena kao „teroristička zemlja“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu vladajuće stranke Sluga naroda.

Ramil Sitdikov/Sputnik Host Photo Agency pool via AP
 

U saopštenju se objašnjava da slova Z i V „predstavljaju simbol ruske vojne operacije u Ukrajini", prenosi RIA Novosti.

17.05 - Nemačka: Bivši oficir špijunirao za Rusiju

Nemačka je podigla optužnicu protiv bivšeg oficira rezervnih snaga Ralfa G. zbog špijunaže za Rusiju, saopštilo je Savezno javno tužilaštvo danas.

Osumnjičeni Ralf G. odavao je ruskim agentima "brojna dokumenta i informacije" o nemačkoj vojsci u periodu od 2014. do marta 2020. godine, istakla je tužiteljka Ines Peterson u saopštenju, prenosi Rojters.

Navodi se i da je osumnjičeni kao član brojnih ekonomskih odbora, odavao ruskim agentima informacije o uticaju sankcija EU protiv Rusije na nemačke kompanije, kao i informacije o Severnom toku 2 čije pokretanje je Nemačka obustavila.

16.52 - Razgovarali Putin i Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. Kako prenose turski mediji, razgovor je trajao više od sat vremena.

Predsednik Turske je izrazio želju da organizuje sastanak lidera Rusije i Ukrajine.

Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Redžep Tajip Erdogan

- Rekavši da je za strane važno da deluju razumno i da održavaju dijalog, predsednik Erdogan je izjavio da Turska želi da kruniše svoje mirovne napore sastankom predsednika Rusije i Ukrajine - saopštio je kabinet turskog lidera.

Takođe se navodi da su predsednici razgovarali o rezultatima sastanka delegacija Rusije i Ukrajine u Istanbulu.

- Erdogan je izjavio da pozitivan i konstruktivan sastanak rusko-ukrajinskih delegacija u Istanbulu uliva nadu da će doći do mira - navodi se u saopštenju.

16.22 - Peking će se „na svoj način" zalagati za mir u Ukrajini

Premijer Kine Li Kećang preneo je danas liderima Evropske unije da će se Peking „na svoj način" zalagati za mir u Ukrajini, pošto je, kako prenosi Rojters, Brisel insistirao na uveravanjima da Kina neće snabdevati Rusiju oružjem niti joj pomagati da zaobiđe zapadne sankcije.

On je rekao da se Kina protivi podeli blokova i zauzimanju strana, a povodom ovog pitanja oglasili su se i predsednik Si Đinping i portparol Ministarstva inostranih poslova Džao Liđijan.

15.36 - Intenzivna pucnjava na ulicama Marijupolja

Na ulicama Marijupolja čuje se intenzivna pucnjava, javlja dopisnik Sputnjika.

 

 

Kako kaže, pored streljačkog oružja, odjekuju pucnji iz ručnih bacača raketa i oruđa oklopnih vozila. Situacija u gradu i dalje je teška, stanovnici ne izlaze iz podruma i skloništa.

15.02 - Belgorod: U udaru oštećeno najmanje 7 objekata

Najmanje sedam objekata u dva industrijska parka u ruskoj Belgorodskoj oblasti pretrpelo je štetu nakon udara helikoptera Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je načelnik Uprave za razvoj industrijskih zona Andrej Minajev.

On je za TASS rekao da nisu oštećene samo proizvodne jedinice, nego i dalekovodi, trafostanice i drugi objekti.

Naveo je da je nekoliko preduzeća u jednom industrijskom parku ostalo bez električne energije, zbog oštećenja dalekovoda.

14.36 - Zaharova besna zbog šokantnog postupka Šanela: Pridružili su se „rusofobičnoj kampanji ukidanja"

Profimedia
Marija Zaharova

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da se francuski brend Šanel, odbijanjem da proda torbu Ruskinji u tržnom centru u Dubaiju, pridružio, kako je navela, „rusofobičnoj kampanji ukidanja Rusije".

Reagujući na tvrdnju ruske državljanke da joj u tržnom centru u Dubaiju nisu hteli da prodaju torbu Šanel dok ne potpiše da je neće odneti u Rusiju i nositi u svojoj zemlji, Zaharova je podsetila na tvrdnje o povezanost Koko Šanel sa nacistima tokom Drugog svetskog rata, prenosi RIA Novosti.

14.21 - Ukrajinske snage ponovo gađaju Donjeck raketama „Grad"

 

 

13.37 - Berlin odobrio isporuku oružja iz bivše istočne Nemačke u Ukrajinu

Nemačko Ministarstvo odbrane odobrilo je isporuku Ukrajini nekoliko desetina pešadijsko-borbenih vozila, koje su svojevremeno pripadale nekadašnjoj istočnoj Nemačkoj, prenose nemački mediji.

Reč je o 58 vozila tipa PbV-501 koja su naoružani topovima i mitraljezima, objavio je danas „Velt am Zontag".

13.30 - Lavrov: Rusija za davanje garancija Moskvi, Kijevu i Evropi

Moskva se zalaže za davanje bezbednosnih garancija Rusiji, Ukrajini i svim evropskim zemljama, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Maxim Shemetov/Pool Photo via AP
Sergej Lavrov

On je, posle razgovora sa indijskim kolegom Subramanjanom Džaišankarom, rekao da se Rusija zalaže za to da budu date bezbednosne garancije Ukrajini, svim evropskim zemljama, Rusiji u skladu sa dokumentima koji su godinama usvajani u okviru OEBS-a i koji su proklamovali princip da nijedna zemlja neće jačati svoju bezbednost nauštrb bezbednosti drugih.

13.22 - Kuleba ne može da potvrdi umešanost Ukrajine u napad u Belgorodu

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da ne može da potvrdi niti demantuje umešanost Ukrajine u napad na skladište goriva u ruskom gradu Belgorodu, prenosi Rojters.

13:06 -  DNR: Ukrajinska vojska ne kontroliše Marijupolj

Ukrajinska vojska ne kontroliše Marijupolj, ali imaju mogućnost da se premeštaju i da pružaju otpor u konkretnim situacijama, izjavio je portparol Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

- Oni ne kontrolišu grad, ali imaju mogućnost da se premeštaju, pored toga imaju podzemne kanale kojima beže iz jedne kuću u drugu i pružaju otpor, ali to su pojedinačni slučajevi - rekao je on za televiziju „Rosija 1“.

12.50 - Anketa: Putinove aktivnosti odobrava 79 odsto Rusa

Tanjug/Ramil Sitdikov/Sputnik Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Velika većina Rusa, 79 odsto, odobrava aktivnosti predsednika Vladimira Putina, a skoro 81 odsto mu veruje, pokazuju danas objavljeni rezultati ankete koju je sproveo Sveruski centar za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM).

12.40 - Pregovori se nastavljaju danas

Šef ruske delegacije Vladimir Medinski izjavio je da se pregovori Moskve i Kijeva nastavljaju danas u video-formatu. Kako je naglasio, pozicija Rusije po pitanju Donbasa i Krima je nepromenjena.

12.24 - Peskov optužio Zapad za razbojničku zaplenu ruske imovine

Na Zapadu je sada po sredi razbojnička zaplena ruske imovine, uključujući i privatnu, smatra portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Naveo je da je reč o zapleni legalne imovine, sredstava na bankovnim računima, privatne imovine, prenosi RIA Novosti.

- Vidimo takođe i razbojničke akcije kada je reč o našim rezervama, o čemu je govorio predsednik Putin. I to je protivzakonito. Ako se sada ovome doda i nacionalizacija, onda to, naravno, ne sluti ničemu dobrom - rekao je Peskov povodom izveštaja pojedinih medija da nemačko ministarstvo ekonomije razmatra pitanje nacionalizacije podružnica Gasproma i Rosnjefta.

Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

12.02 - Putin i Lukašenko razgovarali telefonom

Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, razgovarali su danas telefonom, javila je agencija Belta.

Detalji razgovora nisu saopšteni.

11.31 - Ugašen požar na tri rezervoara na skladištu nafte u Belgorodu

Ugašen je požar na tri od šest rezervoara nafte sa dizelom i benzinom na skladištu nafte u Belgorodu gde je izbio požar nakon napada dva ukrajinska helikoptera, rekao je Sputnjiku izvor iz Službe za vanredne situacije.

- U potpunosti je ugašen požar na tri rezervoara, nastavlja se gašenje požara na još tri - naveo je izvor.

Prema njegovim rečima, postoji opasnost da se požar proširi na još jedan rezervoar sa 2.000 kubnih metara dizela. Iz susednih kuća je evakuisano 43 ljudi, a u gašenju požara je učestvovao i helikopter Mi-8.

11.17 - Medvedev poručio Zapadu: Nećemo ništa kupovati od neprijateljskih zemalja, Rusija ima tiho, ali zastrašujuće oružje

Yulia Zyryaniva, Sputnik, Government Pool Photo via AP
Dmitrij Medvedev

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, predložio je da se proširi spisak proizvoda iz neprijateljskih zemalja koje je zabranjeno uvoziti u Rusiju, izjavivši da Rusija neće kupovati ništa od takvih država. On je takođe objasnio koje je to tiho, ali zastrašujuće oružje Rusije.

- Nećemo prodavati našu robu i poljoprivredne proizvode našim neprijateljima. Takođe, ništa od njih nećemo kupovati (mada svejedno ne kupujemo od 2014. godine, ali se spisak robe koju je zabranjeno uvoziti u Rusiju može još proširiti) - napisao je on na svom Telegram kanalu.

11.10 - Povišen stepen pripravnosti u ruskoj Kurskoj oblasti

Službe bezbednosti u ruskoj Kurskoj oblasti prešle su u stanje visoke pripravnosti zbog događaja u Belgorodu, saopštio je danas guverner oblasti Roman Starovojt.

Vlasti u Belgorodu, koji je u blizini granice sa Ukrajinom, jutros su saopštile da je došlo do požara u skladištu nafte, kao posledica vazdušnog udara ukrajinskih oružanih snaga.

Russian Emergency Ministry Press Service via AP
Skladište nafte posle napada

Kako se navodi, dva ukrajinska helikoptera su ušla na teritoriju Ruske Federacije na maloj visini i otvorila vatru, navode Izvestija.

10.41 - Trupe LRN nastavljaju ofanzivu

Trupe Luganske Narodne Republike nastavljaju ofanzivu. Stigle su do predgrađa naselja Kremena i Metelkino, a u borbama je preko noći eliminisano oko 40 ukrajinskih ekstremista, dva oklopna vozila i artiljerijska baterija, izjavio je general-major Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane na redovnom brifingu.

- Jedinice Luganske Narodne Republike nastavile su ofanzivu, blokirale severnu periferiju naselja Kremena i istočnu periferiju naselja Metelkino. Tokom noći likvidirano je oko 40 ukrajinskih ekstremista, koji su delovali u sastavu 57. zasebne motorizovane pešadijske brigade, jednu artiljerijsku bateriju, dva oklopna vozila i četiri vozila različite namene - istakao je on.

10.27 - Lavrov se zahvalio Indiji na objektivnom stavu o Ukrajini

Rusija ceni objektivan stav Indije o situaciji sa Ukrajinom, poručio je danas u Nju Delhiju ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ocenio je i da bi Zapad želeo da sva važna međunarodna pitanja budu svedena na krizu u Ukrajini, prenosi RIA Novosti.

Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP
Sergej Lavrov

- Vi znate našu poziciju. Ništa ne krijemo i procenjujemo da Indija ovu situaciju sagledava iz različitih uglova, a ne jednostrano - rekao je Lavrov na početku sastanka sa indijskim kolegom Subramanjamom Džaišankarom.

10.05 - Kina: Zadržavamo nezavisan stav o ukrajinskoj krizi

Kina zadržava nezavisan stav o ukrajinskoj krizi, rekao je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan, komentarišući izveštaje o, kako navodi agencija RIA Novosti, planiranom pritisku političara EU na Kinu tokom današnjeg samita EU-Kina.

- Što se tiče Ukrajine, Kina se pridržava nezavisne miroljubive spoljne politike i donosi sopstvene odluke na osnovu činjenica - rekao je portparol.

09.59 - Australija šalje oklopna borbena vozila Ukrajini

Australija će poslati oklopna borbena vozila "Bušmaster" u Ukrajinu kako bi joj pomogla u ratu protiv Rusije, najavio je danas australijski premijer Skot Morison.

Morison je rekao da će oklopna vozila biti dopremljena transportnim avionima Boing S-17 Gloubmaster, ali nije precizirao koliko će "Bušmaster" vozila biti poslato, niti kada, prenosi AP.

Profimedia
Skot Morison

- Mi ne upućujemo samo molitve, mi šaljemo naše oružje, šaljemo našu municiju, šaljemo našu humanitarnu pomoć, naše pancire. Sve to šaljemo, a poslaćemo i naša oklopna vozila, naše ''Bušmastere'' - naveo je Morison obraćajući se novinarima.

09.40 - Rusija: Dosad uništena 124 ukrajinska aviona i 81 helikopter

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov, saopštio je danas da su tokom specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini do sada uništena 124 ukrajinska aviona i 81 helikopter.

- Od početka specijalne vojne operacije, uništena su 124 aviona i 81 helikopter, 353 bespilotne letelice, 1.839 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 202 višecevna raketna sistema, 773 topova i minobacača, kao i 1.711 specijalnih vojnih vozila - naveo je Konašenkov, prenose RIA Novosti.

09.31 - Rusi napustili Černobilj, nuklearka pod kontrolom Ukrajine

Ruske trupe su danas potpuno napustile visoko kontaminiranu nuklearnu zonu u Černobilju i vratili su kontrolu Ukrajincima, saopštile su lokalne vlasti.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom tvrdi da se povlačenje dogodilo nakon što su vojnici primili "značajne doze" radijacije pošto su kopali rovove u šumi oko ugašene nuklearke, ali AP dodaje da ne postoji nezavisna potvrda ove informacije.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
 

U četvrtak je ukrajinska strana saopštila da je većina ruskih vojnika napustila Černobilj, ali da je deo vojske ostao.

09.25 - Ambasada Holandije u Rusiji obustavila deo aktivnosti

Ambasada Holandije u Moskvi i konzulat u Sankt Peterburgu su obustavili deo svojih aktivnosti zbog specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini, navodi se u saopštenju.

09.21 - Narodna milicija LNR: U poslednja 24 sata protivnik je pretrpeo značajne gubitke ljudstvu i tehnici

50 pripadnika ukrajinskih snaga je poginulo, a uništena su tri tenka i sedam oklopnih transportera.

09.02 - U Kurskoj olesti snage bezbednosti stavljane u stanje povišene gotovosti

Nakon što je u Belgorodu izbio požar u skladištu nafte zbog napada ukrajinskih helikoptera koji su ušli u vazdušni prostor Rusije, u Kurskoj oblasti snage bezbednosti su stavljene u stanje povišene gotovosti, saopštio je gubernator Roman Starovojt.

24sedam/AP Photo
 

08.54 - Ponovo napad na Donjeck

U novom napadu na Donjeck u prepodnevnim satima ispaljeno je 10 raketa "Grad", saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

08.50 Poljanski: Vraćanje kontrole u Donbas "nije u ponudi"

Zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN, Dmitri Poljanski, odbacio je deo ponude Ukrajine sa poslednje runde mirnovnih pregovora u Istanbulu, da odustane od NATO ambicija i postane neutralna zemlja u zamenu za bezbednosne garancije i zamrzavanje statusa Krima u narednih 15 godina, javlja BBC.

Poljanski je rekao izveštaču BBC da je isuviše rano da se preciziraju detalji mirnovnog sporazuma, ali navodi da vraćanje kontrole Ukrajine nad Krimom i regionom Donbasa "nije u ponudi".

- Krim je deo Ruske Federacije, mislim da je to pitanje zatvoreno, tako da nemamo oko čega da se konsultujemo - kazao je on.

08.29 - Zarobljena ukrajinska oklopna vozila

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak zarobljenih oklopnih vozila ukrajinskih trupa u blizini Černigova.

07.59 - Visoko rangirani pripadnici ukrajinske vojske optuženi za genocid nad ruskim stanovništvom u Donbasu

Ruski istražitelji optužili su za genocid nad stanovništvom Donbasa koje govori ruski jezik 22 lica, među kojima su bivši ministar odbrane Ukrajine Valerij Geletej i načelnik ukrajinskog Generalštaba Viktor Muženko, saopštila je pres služba Istražnog komiteta Rusije.

07.30 - Generalštab Ukrajine: Ruske trupe se povlače sa severa Kijevske oblasti

Generalštab Ukrajine navodi da se nastavlja delimično povlačenje jedinica ruskih trupa sa severa Kijevske oblasti ka državnoj granici sa Republikom Belorusijom.

- Ukrajinski branioci su tokom jučerašnjeg dana odbili 7 napada iz Donjeckog i Luganskog pravca -  saopštava Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u operativnim informacijama.

07.28 -  Rusija danas otvara koridor iz Marijupolja za Zaporožje

Na molbu francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Rusija će danas otvoriti humanitarni koridor iz Marijupolja za Zaporožje.

Kako je saopštio načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-major Mihail Mizincev, humanitarni koridor će biti otvoren iz Marijupolja ka Zaporožju, preneo je Rojters.

07.23 - Nastavljaju se pregovori

Član ukrajinskog pregovaračkog tima Mihail Podoljak je saopštio da će se pregovori nastaviti 1. aprila putem video linka.

Profimedia
 

07.10 - Putin upozorava na novi talas migracija

Evropa rizikuje da se suoči sa novim talasom migracija, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin, prenosi RIA Novosti.

- Krizu hrane pratiće još jedan talas migracija, uključujući i pre svega u evropske zemlje - upozorio je on. Korak po korak, zapadni političari donose odluke koje guraju svetsku ekonomiju u krizu, rekao je Putin.

07.00 - Ukrajinski helikopetri izvršili udar na skladište nafte u ruskom gradu

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je da jepožar u skladištu nafte izazvan vazdušnim udarima dva ukrajinska vojna helikoptera.

Požar u skladištu nafte nastao je kao posledica vazdušnog udara dva helikoptera oružanih snaga Ukrajine, koji su na maloj visini ušli na teritoriju Rusije.

- Žrtava nema - napisao je Gladkov na svom Telegram kanalu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike