Genocid nad ruskim stanovništvom? Visoko rangirani pripadnici ukrajinske vojske optuženi za zločin u Donbasu

01.04.2022

07:52

0

Saradnici komiteta analizirali su veliki broj dokumenata i ostalih podataka

Genocid nad ruskim stanovništvom? Visoko rangirani pripadnici ukrajinske vojske optuženi za zločin u Donbasu
ukrajina donetsk sukobi - Copyright Profimedia/AP Photo/Vadim Ghirda/Alexei Alexandrov

Ruski istražitelji optužili su za genocid nad stanovništvom Donbasa koje govori ruski jezik 22 lica, među kojima su bivši ministar odbrane Ukrajine Valerij Geletej i načelnik ukrajinskog Generalštaba Viktor Muženko, saopštila je pres služba Istražnog komiteta Rusije.

Prilikom istrage, saradnici komiteta analizirali su veliki broj dokumenata i ostalih podataka.

- Podaci koji su u njima sadržani omogućili su da se prošire optužbe protiv pojedinih visoko rangiranih ukrajinskih vojnih lica, umešanih u stradanje civila u Donbasu. Prema tome, na osnovu ovih dokaza, 22 lica optužena su za genocid nad civilnim stanovništvom kojima je ruski maternji jezik - ističe se u saopštenju.

Iz komiteta su dodali da je predsednik Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin održao u Rostovu operativni sastanak, na kom su razmatrana pitanja povodom istrage zločina ukrajinskih nacionalista u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici.

U skladu sa podacima komiteta, pokrenuto je 590 slučajeva u vezi sa događajima u Ukrajini. Za ceo period istrage saslušano je više od 169 hiljada ljudi, od čega preko 42 hiljade žrtava.

U pres službi komiteta su još istakli da je Bastrikin naložio da se proširi istražiteljska grupa za istragu zločina ukrajinskih nacionalista u Donbasu, i da se u nju uključe stručnjaci i kriminalističari, a takođe je ukazao na neophodnost da se grupi obezbedi najnovija forenzička tehnologija.

- Šef komiteta je naložio Odeljenju za pravnu podršku i međunarodnu saradnju IK Rusije da organizuje saradnju sa predstavnicima nadležnih organa drugih država kako bi se razradila pitanja, povezana s tekućom situacijom - istakli su u komitetu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike