Mask optimističan: Biću iznenađen ako ne sletimo na Mars u narednih pet godina

29.12.2021

17:16

0

Ipak, priznaje da mu tačnost nije jača strana

Mask optimističan: Biću iznenađen ako ne sletimo na Mars u narednih pet godina
Ilon Maks - Copyright Youtube/The Babylon Bee

Ilon Mask postavio je novi rok za svoj projekat sletanja na Mars. 

- Biću iznenađen ako ne sletimo na Mars u roku od pet godina - rekao je za Tajm govoreći o planiranom poduhvatu njegove kompanije "Spejs iks".

Maska, 50-godišnjeg milijardera i osnivača "Spejs iksa" i "Tesla motorsa", nedavno je upravo magazin Tajm proglasio ličnošću godine.  

Preduzetnik ima velike planove za Mars. Želi da osnuje održivi grad koji će se napajati solarnom energijom i sam uzgajati hranu na hidroponskim farmama. 

Mask je u više navrata rekao da čovečanstvo, ako želi da osigura svoje kontinuirano postojanje, mora da se proširi van granica Zemlje. Mars se nalazi na udaljenosti od oko 54 miliona kilometara od Zemlje.

Pixabay
 

- Jednom kad sletimo, sledeća velika stvar je izgradnja samoodrživog grada na Marsu, u koji treba dovesti životinje sa Zemlje. Nešto poput futurističke Nojeve barke. Dovešćemo ih više, doduše - malo je čudno ako je samo dvoje - dodao je.

U februaru je, podseća CNBC, stručnjak za svemirske politike i profesor na Univerzitetu u Arizoni Greg Autraj rekao da Mask verovatno neće doseći Mars do 2029. godine, nezavisno od toga hoće li mu pomoći NASA ili ne. 

Drugi stručnjaci za svemir kažu da Mars verovatno ne može samostalno da održava dugoročno naseljavanje ljudi. Sam Ilon Mask je u aprilu rekao da će "neki astronauti verovatno umrijeti na putu ka Marsu". 

Mask, trenutno najbogatiji čovek na svetu čije bogatstvo Forbs procenjuje na 247 milijardi dolara, ima dugu istoriju postavljanja nerealističnih rokova za tehnološke skokove.

Tako je, primera radi, 2016. godine na Tviteru objavio da će "Tesla" potpuno autonomne automobile izbaciti na tržište za oko dve godine. Tri godine nakon toga obećao je milion robotaksija do 2020. godine.

Profimedia
 

- Tačnost mi nije jaka strana - priznao je Mask na jednoj konferenciji prošle godine.

Ipak, kompanija "Spejs iks", čija je vrednost procenjena na oko 100 milijardi dolara, važan je igrač u svemirskoj trci. U aprilu joj je NASA dodelila ekskluzivni ugovor za slanje američkih astronauta na Mesec, koji tamo nisu bili od 1972. godine. 

Mask je rekao da ne planira nužno da zaradi novac svojim projektom na Marsu.

- Radi se o tome da želimo život da proširimo na više planeta i osiguramo da čovečanstvo postane civilizacija koja putuje svemirom - rekao je.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike