Istorijski trenutak: NASA prvi put „dodirnula" Sunce

15.12.2021

10:31

0

Solarna sonda Parker proletela je kroz atmosferu naše zvezde u aprilu, tokom osmog približavanja svemirske letelice, ali je bilo potrebno nekoliko meseci da se podaci vrate, a zatim još nekoliko za potvrdu

Istorijski trenutak: NASA prvi put „dodirnula" Sunce
Tan2021-12-14_194322563_0 - Copyright Steve Gribben/Johns Hopkins APL/NASA via AP

Svemirska letelica Nase zvanično je „dodirnula“ sunce, uranjajući kroz neistraženu solarnu atmosferu poznatu kao korona.

Naučnici su ovu vest objavili u utorak tokom sastanka Američke geofizičke unije.

Solarna sonda Parker zapravo je proletela kroz koronu u aprilu tokom osmog približavanja svemirske letelice Suncu. Naučnici su rekli da je bilo potrebno nekoliko meseci da se podaci vrate, a zatim još nekoliko meseci za potvrdu.

Nour Rauafi, naučnik na projektu sa Univerziteta Džons Hopkins, opisao je vest kao „fascinantno uzbudljivu“.

Pošto Suncu nedostaje čvrsta površina, akcija se odigrava upravo u koroni. Istraživanje ovog magnetno intenzivnog regiona izbliza može pomoći naučnicima da bolje razumeju promene koje mogu da utiču na život na Zemlji.

Lansiran 2018. godine, Parker je bio 13 miliona kilometara od centra Sunca kada je prvi put prešao nazubljenu, neravnu granicu između solarne atmosfere i izlaznog solarnog vetra. Prema rečima naučnika, svemirska letelica je uronila u koronu i izašla iz nje najmanje tri puta, pri čemu je svaki prelaz bio neometan.

- Prvi put je bio i najdramatičniji, kada smo u atmosferi Sunca bili oko pet sati. Pet sati ne deluje kao mnogo - rekao je novinarima Džastin Kasper sa Univerziteta u Mičigenu, istakavši da je Parker za to vreme prešao ogromnu razdaljinu, krećući se brzinom većom od 100 kilometara u sekundi.

Rauafi je saopštio da je korona bila prašnjavija nego što se očekivalo. Budući izleti u koronu pomoći će naučnicima da, kako kaže, bolje razumeju poreklo solarnog vetra i način na koji se zagreva i ubrzava u svemiru.

Preliminarni podaci ukazuju na to da je Parker takođe uronio u koronu tokom svog devetog bliskog prilaska u avgustu, ali su naučnici istakli da je potrebno više analiza da bi mogli da se iznesu neki zaključci. Prošlog meseca je obavio 10. bliski prilazak.

Parker će nastaviti da se približava Suncu i zaranja dublje u koronu do poslednje orbite, koja je planirana za 2025.

Najnovije nalaze objavilo je i Američko fizičko društvo, a Svemirska agencija objavila je da je Parker pronašao prave uslove za ulazak u solarnu atmosferu na 18,8 solarnih radijusa (oko 1,3 miliona kilometara) iznad Sunčeve površine tokom svog osmog preleta Sunca 28. aprila, a prolazak je trajao nekoliko sati.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike